PHONE ZONE<>
092016<><>

Sony Xperia E5

Za mlade mase

Drugi Sonyjev model „za groš” kojim se bavimo u ovom broju nastavlja lozu popularnih Xperia namenjenih mlađem auditorijumu. Xperia E5 je ubedljivo najjači izdanak serije E koji donosi unapređenja na svakom planu, počev od dizajna, preko ekrana i autonomije, sve do fotoaparata. Kao i Xperia XA, ovaj telefon ima petoinčni 720p ekran, Mediatekov čip i 16 gigabajta interne memorije, ali krije i neke poslastice za mlađariju.

Petica je odevena u ruho koje priliči višoj srednjoj klasi – oslanja se na provereni Sonyjev unibody dizajn kućišta sa zaobljenim ivicama i simetričnim okvirom oko ekrana, ali ne koristi skupe materijale, već dobru, staru plastiku (polikarbonat). Mat obrada zadnjeg poklopca osetno poboljšava ergonomiju, pa nije preterano reći da E5 u ruci leži bolje i od najskupljih Xperija. Međutim, kao minus pišemo nedostatak uobičajenog tastera za „škljocanje” fotoaparatom, a i taster za podešavanje zvuka je postavljen malo više nego što bi trebalo.

Ekran je iznenađujuće dobar, 720p LCD matrica pruža više nego zadovoljavajuću oštrinu i verodostojne boje, dok odlično pozadinsko osvetljenje smanjuje naprezanje očiju tokom rada pod sunčevim svetlom (treba istaći i to da je minimalno osvetljenje dovoljno nežno da se bez problema uživa u filmu pred spavanje).

Marshmallow Android presvučen nenametljivim interfejsom pruža prijatno okruženje za rad; sve operacije obavljaju se glatko i bez zastoja, uprkos vidnim unapređenjima grafičkog okruženja. MT6735 čip je na papiru nešto sporiji od onog u modelu Xperia XA, ali se taj nedostatak snage ne oseća u radu, čak ni kada su igre u pitanju – samo višegigabajtni AAA naslovi koji ne štede grafički procesor neće raditi najsrećnije. Sintetički testovi ovaj model postavljaju negde između Samsungovih Galaxy J5 i A3 modela, dakle prilično visoko. Značajan napredak uočava se i na planu kamere, čija je rezolucija povećana na 13 megapiksela. Osim rezolucije, poboljšan je i kvalitet optike (široko f/2.0 sočivo i senzor), pa E5-ica može i te kako dobro da zameni digitalni fotoaparat. Snimci napravljeni po sunčanom danu su odlični, mada fotografije u uslovima slabijeg osvetljenja ponekad mogu biti mračnije nego što bi trebalo (brzo zatvaranje blende je postavljeno kao prioritet). U zatvorenom prostoru, međutim, utisak je sasvim drugačiji jer se čitav sistem raspada: detalji nestaju, dinamički kontrast se sužava, a pojavljuje se i neprijatna plava ili zelena mrena, karakteristična za aparate starijeg datuma. Reprodukcija multimedije je sasvim zadovoljavajuća, naročito kada je zvuk u pitanju – u tom domenu Xperia E5 se pokazala mnogo bolje od modela XA. Autonomija je prosečna, ali opet bolja od one koju smo zabeležili testirajući Xperiju XA. Opcija brzog punjenja ovde ne postoji.

Sve u svemu, ako sada planirate kupovinu pametnog telefona u nižem cenovnog rangu, a sviđa vam se „miris” zvučnog proizvođača (za iste ili manje novce sigurno se možete domoći boljeg telefona bez pedigrea, prim. aut.), Sony Xperia E5 može biti vrlo dobar izbor.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 7
Acer Liquid Zest 4G
Sony Xperia E5
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Xperia XA
Font Lab – Text on Photo Editor
AIMP Remote Control
Prisma
Fabulous – Motivate Me!
Candid
SOSmart car crash notification
Guardian Circle
Sortd
Tasmana
StartPage Private Search
Discogs – Catalog & Collect

Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
144 x 69 x 8,2 mm / 147 g
Ostalo:
Mediatek MT6735 čipset (quad-core 1,3 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T720MP2 GPU), 5” IPS LCD (720 x 1280, 294 ppi), 1,5 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v4.1 A2DP/aptX, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/hotspot/Direct, NFC, FM radio, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 Mpx 1080p@30 fps HDR / 5 Mpx 1080p, nano-SIM, Li-Ion baterija 2700 mAh
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera