PHONE ZONE<>
092016<><>

Sony Xperia XA

Žedni lepotan

Drugi član dinamičnog trija koga je Sony predstavio ove godine u Barseloni je Xperia XA, najpristupačniji model iz nove game proizvoda koji bi dobar glas o podmlađenoj porodici Iksperija trebalo da proširi širokim narodnim masama.

Sigurno je da će Xperia XA privući pažnju svojim izgledom, elegantnim dizajnom koji zasenjuje i skuplju Xperiju X (v. opis u prošlom broju) i kvalitetnom izradom bez ijednog konstrukcijskog propusta. Najbolji utisak ostavljaju metalni rub sa blago zaobljenim ivicama, ekscentrično postavljen fotoaparat na poleđini, veoma tanki bočni rubovi oko ekrana i idealni gabariti i dobro raspoređena masa. S druge strane, utisak kvari to što kućište nije vodootporno i što nedostaje čitač otiska prsta, na koga smo ipak navikli (a nalazimo ga u mnogo jeftinijim modelima). Pomalo nam nedostaje i okrugli ’Power’ taster koji je bio svojevrsni zaštitni znak Xperia telefona.

Ekran je standardnog kvaliteta. IPS LCD panel rezolucije 720p (294 ppi) pruža zadovoljavajuću oštrinu i uglove gledanja, dok se X-Reality stara za to da slika deluje prirodnije nego na standardnim panelima ovog tipa. Osvetljenje je trebalo da bude jače, jer je u većini slučajeva za udobno gledanje potreban intenzitet veći od 80 procenata, a ni reprodukcija boja nije nešto što bi ovaj telefon istaklo u prvi plan. Ekran je zaštićen staklom otpornim na ogrebotine, čije nam detaljnije karakteristike nisu poznate.

Xperia XA ima dve kamere, glavnu od 13 i prednju od osam megapiksela. Zadnja kamera je pristojnog kvaliteta, ima precizan i brz automatski fokus, podržava HDR i video snimke u 1080p rezoluciji. Korišćenje kamere olakšavaju standardan upravljački softver (i dalje postoje bagovi i usporenja zbog kojih ćete posegnuti za nekim drugim rešenjem iz Prodavnice) i dvostepeni okidač na levoj ivici kućišta, koji je i te kako koristan kada je potrebno preciznije fokusiranje. Optička stabilizacija nije uključena u paket, što u fotografskom režimu ne predstavlja veći problem, ali je zato za iole kvalitetan video snimak potrebno biti mirniji od Jasne Šekarić.

Softversku osnovu čini Android v6.0.1 sa Xperia UX interfejsom, i tu nema bogzna kakvih inovacija – važno je da nema nepotrebnih aplikacija i da sve teče kao po loju. Hardverom diriguje MediaTekov Helio P10 s osam jezgara i dva gigabajta memorije, a grafikom se bavi Mali-T860, koji vrlo dobro izlazi na kraj s većinom aktuelnih naslova (Asphalt 9 i Real Racing 3 tu i tamo štucnu, ali daleko od toga da se ne mogu igrati). Preterano zagrevanje telefona nismo primetili, ali zato se baterija tokom igranja topi kao sladoled u Sahari, te bez punjača ili eksterne baterije ne treba započinjati ozbiljnije igračke sesije. Podrška za brzo punjenje (PumpExpress+ 2.0) je nekakva uteha, ali nismo imali odgovarajući punjač za preciznije merenje.

Sony Xperia XA ostavlja zaista odličan prvi utisak, veoma je lepo dizajniran, pažljivo sklopljen i praktičan za nošenje i manipulaciju jednom rukom. S druge strane, sa osrednjim performansama i lošom autonomijom se treba rvati na duge staze, a u tome lepota i šarm neće biti od velike pomoći.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 7
Acer Liquid Zest 4G
Sony Xperia E5
Sony Xperia XA
Šta mislite o ovom tekstu?
Font Lab – Text on Photo Editor
AIMP Remote Control
Prisma
Fabulous – Motivate Me!
Candid
SOSmart car crash notification
Guardian Circle
Sortd
Tasmana
StartPage Private Search
Discogs – Catalog & Collect

Operativni sistem:
Android 6.0.1
Dimenzije:
143,6 x 66,8 x 7,9 mm / 137,4 g
Ostalo:
Mediatek MT6755 Helio P10 čipset (octa-core 4 x 2 GHz Cortex-A53 CPU + 4 x 1 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T860MP2 GPU), 5” IPS LCD (720 x 1280, 294 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v4.1 A2DP/LE/aptX, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/hotspot/Direct/DLNA, NFC, FM radio, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 MP 1080p@30 fps / 8 MP 1080p HDR, nano-SIM, Li-Ion baterija 2300 mAh
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera