TEST DRIVE<>
092016<><>

BenQ GW2470

Jednostavno dobar

Svaki proizvođač ima neku seriju koja se više ističe od drugih. To ne znači da su to nužno najskuplji monitori u ponudi, već više ciljamo na one koji za najmanje novca daju najviše. Ponekad i daleko više nego što bismo naslutili na osnovu cenovnog ranga. Da li je BenQ-ova GW serija upravo to? Možemo reći da. Da li model GW2470 potvrđuje pravilo ili je izuzetak? Nastavite sa čitanjem, a mi ćemo se potruditi da budemo kratki.

Izrada je dobra, veoma dobra, na granici sa odličnom. Nema uvijanja, krckanja, puckanja, sve je na svom mestu i sve stoji. Stabilan je, gde ga ostavite tu i ostane. Tanak crni ram, zaobljenih ivica. Crnomanjast, neupadljiv, prave veličine od 24 inča (po dijagonali). Konekcije osnovne, ali napredne – VGA + HDMI + HDMI. Dvadesetprvi vek, ali unazad kompatabilan sa starijim uređajima. U kutiji dolazi po jedan kabl za svaki priključak, što je odlično.

Navigacija je sa šest tastera, okruglog oblika, odsečnog hoda. Meni je jednostavan, ali lepo grafički predstavljen, lak za navigaciju. Ima veliki broj opcija za ovu klasu, koje uključuju podešavanje game, temperature boje, Hue i Saturation vrednosti. Sve pohvale. Predefinisani kolorni profili se dele na Standard, Low Blue Light, Movie, Game, Photo, sRGB, ECO i User. Nećemo ih sve pojašnjavati, to možete pročitati u nekom starijem tekstu, ali ćemo istaći Low Blue Light sa svoja tri preseta Multimedia, Web i Reading. LBL preseti umanjuju isijavanje i količinu plave boje u prikazu, čineći reprodukovanu sliku toplijom (žućkastom). U suštini, smanjuju umaranje očiju kada dugo surfujete netom ili čitate/kucate tekstove, a pozadina je beli „papir”. Pogotovo ako to radite u prostorijama sa slabijim osvetljenjem. Nemojte ovu opciju pomešati sa smanjivanjem osvetljaja ekrana, jer iako je ona jedan deo LBL podešavanja, finalni efekat nije isti. Ovo rešenje bi mogli da implementiraju svi proizvođači, ali dok to ne urade, oslonite se na aplikacije za operativne sisteme.

Reprodukcija – držite se Standard profila i ne dirajte ništa, osim možda podešavanja osvetljenosti. Opet nam je neverovatno koliko su uspeli ovaj profil dobro da izbalansiraju, ne bi li izvukli maksimum iz VA panela, a nigde ni traga ni glasa od potvrde o fabričkoj kalibraciji (čime se hvale neki drugi proizvođači.) Tople boje, realan prikaz, odličan kontrast. Bela ne isijava. Šta više poželeti u realnom korišćenju? A pogotovo kada sintetički testovi to potvrde, naročito test uniformnosti crne koji ponižava neke skuplje modele. Toliko je mala razlika između osvetljenja ivica i centralnog dela, da skoro možemo reći da je nepostojeća. Samim tim reprodukcija crne je ravnomernija i dublja, daleko prijatnija za gledanje. Sa belom je ista situacija, nije prejaka, nije zagušena, već taman kako treba. Ista je situacija i sa bojama iz RGB spektra. Pune i prirodne. Čak i na gradijent testu imamo minimalne zamerke ili su one nepostojeće? Više su nepostojeće, osim blagih stepenika na testu gde bi boje trebalo da se prelivaju jedna u drugu. Uglovi vidljivosti – dobri. Vreme odziva – korektno. Vidljivi su blagi artefakti u brzim pomeranjima objekata po ekranu. Nije gejmerski, pa šta? U standardnoj eksploataciji i gledanju filmova taj nedostatak je nevidljiv. Uostalom da ste gejmer, gledali biste ekran sa osveženjem manjim od četiri milisekunde, ne ovaj.

Zaključak? Ako vam kod kupovine monitora nije presudan veliki broj konekcija ili USB hub, ako vam nije potrebna mogućnost podešavanja visine ili rotacija ekrana, ako nemate kolorimetar za idealno podešavanje reprodukcije, ako ne igrate igre, ako vam u životu nije preko potrebno da potrošite veliku sumu novca da biste imali kvalitetan proizvod, onda je BenQ GW2470 savršeno rešenje za vas, za nas... Za sve. Definitivno best bang for the buck.

Vojislav VUJANIĆ

 
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G
Intel 535; Crucial MX200; AMD Radeon R3; Geil Zenith A3, Adata Premier SP550; SanDisk Z410, X400, X300, SSD Plus, Ultra II; Silicon Power S80, S70, S60, S55
SilverStone Treasure TS08 i TS09
HyperX Predator DDR4 (HX433C16PB3K2/16)
Chieftec SJ-06B-OP
LC-Power LC-ADA-35-25-SWAP
Gigabyte GA-Z170X-UD3
DeepCool Gammaxx 300, Gammaxx 200T i Gamma Archer
SilverStone Raven RVX-01
LC-Power LC-PCI-LED
Lenovo Ideapad 710s
Nikon Coolpix B500
Kingston DataTraveler microDuo 3C i Adata UC350 Type-C OTG
LG 55UH950V
BenQ GW2470
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Minibeam PW1500G
Mikrotik Routerboard hAP Lite (RB941-2nD-TC)
TP-Link TL-PA8010 (komplet)
TP-Link TP-sUH400

Osnovno:
24 inča, 1920 × 1080 px, VA, LED
Ostalo:
2 × HDMI, VGA, headphone out, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 3000:1, vreme odziva 4 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
BenQ
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera