TEST DRIVE<>
092016<><>

TP-Link TL-PA8010 (komplet)

Povezivanje prostorija

Iz palete mrežnih uređaja kineske firme TP-Link ovog puta stiže nam još jedan komplet Powerline adaptera, sa oznakom TL-PA8010, a koji se od modela PA8030P iz prošlog broja razlikuje prvenstveno po tome što nema „prolazne” šuko utičnice, već zauzima utičnice u kojima se koristi, te nema po tri gigabitna porta, već po jedan. Inače, takođe se radi o uređajima izrađenim po HomePlug AV2 standardu, sa maksimalnim deklarisanim propusnim opsegom od 1200 Mbit/s kroz Powerline mrežu.

Pored samih adaptera, u pakovanju stižu LAN kablovi kategorije 5, dužine dva metra, iskrimpovani RJ45 konektorima i kratko štampano uputstvo. Dizajn kućišta je klasičan, ali ne izostaje trend sjajnog finiša na prednjoj masci, što je počelo da nas užasava(!). Ostatak kućišta je srećom mat, pa neće biti otisaka baš svuda pri korišćenju. Signalna sekcija nalazi se na prednjoj masci i sastoji se od tri višebojne LED, koje prikazuju status napajanja, HomePlug mreže i LAN-a. Sa leve i desne strane nalaze se rashladne rešetke, dok se sa desne strane takođe nalazi i dugme za uparivanje. Sa donje strane se nalazi gigabitni LAN, a šuko koji služi ujedno i za napajanje i za ostvarivanje Powerline veze sa zadnje strane. Veći propusni opseg i domet ovih adaptera postignuti su korišćenjem Line-Neutral i Line-Ground parova strujnih provodnika za 2×2 MIMO (Multiple Input – Multiple Output) u kombinaciji sa Beamforming tehnologijom.

Za uspostavljanje Powerline mreže, dovoljno je povezati adaptere u utičnice, i sa računarima putem LAN porta. Naravno, preporučeno je da se uspostavi sigurna veza uparivanjem uređaja. To se radi krajnje jednostavnim postupkom – pritiskom na ’Pair’ taster na jednom, pa zatim na ostalim uređajima koje želimo da uparimo.

S obzirom na to da uz uređaj ne stiže CD, softver i opširnija uputstva se mogu pronaći samo online. Od softvera je na raspolaganju aplikacija tpPLC. Radi se o instalacionom programu dostupnom samo za Windows OS. Za rad mu je potreban WinPcap softver (www.winpcap.org) koji, srećom, stiže u „paketu”. Nakon instalacije, otvara se vizuelno atraktivan interfejs, pomoću koga se može videti status uređaja u Powerline mreži, brzine između njih, pristupiti osnovnoj ili naprednoj konfiguraciji određenog Powerline adaptera, dodati uređaj putem Powerline ključa, obezbediti mrežu, ali i paliti i gasiti LED na svim uređajima istovremeno. U osnovnoj konfiguraciji određenog uređaja moguće je promeniti mu naziv, paliti i gasiti LED samo na njemu, resetovati ga na fabrička podešavanja i proveriti trenutnu verziju firmvera. Napredna konfiguracija sadrži podešavanja za QoS (Quality of Service), gde se može birati između interneta, igara, audio i video sadržaja ili VoIP-a (Voice over IP) za prioritet, i raditi update firmvera putem fajlova preuzetih lokalno na računar.

Za ovaj komplet uređaja uradili smo klasičan test protoka. Pri preuzimanju fajlova ovaj paket postigao je brzine od oko 12 MB/s, dok je pri slanju postigao oko 10 MB/s.

Iako je brzina postignuta na testu tek ispunila maksimum klasične računarske mreže (100 Mbit/s, ~12,5 MB/s), moramo da naglasimo da ovaj rezultat dosta zavisi od kvaliteta naponske instalacije. Smatramo da se pun potencijal ovog modela deklarisanog na 1200 Mbit/s može ostvariti tek sa više povezanih Powerline uređaja, te ga komotno možemo preporučiti za upotrebu u situacijama gde nije presudna visoka brzina kopiranja fajlova kroz mrežu, ali gde je Powerline jedino moguće i isplativo rešenje (recimo, kada u iznajmljenim prostorijama postoji smetnja za bežičnu vezu, a nemate dozvolu da razvlačite mrežne kablove).

Petar LONČAREVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G
Intel 535; Crucial MX200; AMD Radeon R3; Geil Zenith A3, Adata Premier SP550; SanDisk Z410, X400, X300, SSD Plus, Ultra II; Silicon Power S80, S70, S60, S55
SilverStone Treasure TS08 i TS09
HyperX Predator DDR4 (HX433C16PB3K2/16)
Chieftec SJ-06B-OP
LC-Power LC-ADA-35-25-SWAP
Gigabyte GA-Z170X-UD3
DeepCool Gammaxx 300, Gammaxx 200T i Gamma Archer
SilverStone Raven RVX-01
LC-Power LC-PCI-LED
Lenovo Ideapad 710s
Nikon Coolpix B500
Kingston DataTraveler microDuo 3C i Adata UC350 Type-C OTG
LG 55UH950V
BenQ GW2470
LG Minibeam PW1500G
Mikrotik Routerboard hAP Lite (RB941-2nD-TC)
TP-Link TL-PA8010 (komplet)
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link TP-sUH400

Osnovno:
HomePlug AV2, 1200 Mbit/s
Ostalo:
Gigabit LAN (RJ-45), taster za uparivanje, maksimalna potrošnja energije 5,7, tipična potrošnja energije 4,7 W, potrošnja energije u stanju mirovanja 1,4 W, LED indikacija (PWR, PLC, ETH), dimenzije 123 × 68 × 30 mm, domet 300 m (kroz električnu mrežu), OFDM modulacija (PLC), Powerline enkripcija 128-bit AES
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera