TEST RUN<>
092016<><>

Windows 10 Anniversary Update

Kota 1607

Nakon sat vremena drljanja po hard-disku i dva restarta, pred našim znatiželjnim očima pojavila se rođendanska Desetka. Tokom instalacije nismo morali da reagujemo, Microsoft se postarao da se ceo proces obavi automatski, a konstatujemo i da se po okončanju postupka ne nailazi na bilo kakve probleme. Sistem zatičemo u stanju u kojem smo ga ostavili pre započinjanja nadogradnje i naizgled sve je baš onako kako smo navikli...

Prvi utisci...

Prva promena uviđa se odmah po „bacanju” pogleda na (bivši) systray. Ikonica za notifikacije promenila je izgled i pomerena je iza sata, tako da se sa njene desne strane nalazi samo još „dugme” Show Desktop. Na ikonici se sada pojavljuju brojevi koji označavaju koliko postoji novopristiglih obaveštenja, dok se sama ikonica ne može pomerati jer je zalepljena za mesto koje su joj programeri odredili. Notification Area krije još jednu novinu – Windows Defender je dobio komandnu ikonicu koja prvenstveno služi da korisnika obavesti da li je zaštita od malicioznog sadržaja aktivna ili ne. Dovoljno je da pokazivač miša parkirate iznad nje i obaveštenje će se pojaviti u vidu plutajućeg teksta. Nažalost, desni klik mišem nudi jednosmeran kontekstualni meni koji isključivo nudi otvaranje upravljačke forme pomenutog sistemskog modula. Privremeno deaktiviranje zaštite, baš kao i podešavanje načina razračunavanja sa napadima, mora da se obavi krstarenjem kroz opcije. Bilo bi daleko zgodnije da su najvažnije funkcije „izbačene” u kontekstualni meni u vidu naročitih prečica.

Sledeća novina je blago redizajniran Start meni. Klikom na ikonicu Windowsa u donjem levom uglu ekrana odmah se pojavljuje spisak svih dostupnih programa. Poređanih po abecedi, baš kao što smo i navikli. Iznad njega nalaze se dve izdvojene oblasti koje čuvaju nedavno instalirane i najviše korišćene programa. Tim redom. Ne brinite, podešavanjima i komandama za restartovanje/isključivanje računara i dalje se jednostavno pristupa, ali su one izdvojene i smeštene vertikalno, odmah iznad dugmeta Start. Sastavni su deo Start menija, to jest ne pojavljuju se oivičene linijama ili na bilo koji drugi način izdvojene od ostatka sadržaja. Ipak, predstavljene su ikonicama (ne tekstom), dok im društvo pravi i ona zadužena za odjavljivanje korisnika sa sistema, zaključavanje računara, odnosno promenu podešavanja vezanih za sam korisnički nalog. Ove ikonice vidljive su uvek, bez obzira na koju stranu skrolujete sadržaj menija i gde se u datom momentu nalazi fokus.

Lock ekran je takođe dobio nekoliko novih mogućnosti i više nije samo površina po kojoj ćete „lepiti” slike. Cortana je aktivna i do mile volje možete da joj postavljate pitanja, a na raspolaganju je i jednostavna kontrola toka reprodukcije audio-numera koju ste pokrenuli pre zaključavanja. Na raspolaganju su samo osnovne stvari: „skakanje” na sledeću ili prethodnu pesmu, odnosno dugme za zaustavljanje/otpočinjanje reprodukcije. Inače, sistem će dozvoliti korišćenje svih resursa ne samo nakon što ukucate pravilnu šifru za otključavanje. Podržan je skener otiska prstiju, na raspolaganju je i prepoznavanje lica, odnosno otključavanje uz pomoć eksternih uređaja. Verovali ili ne, Desetki može da se pristupi tako što ćete kao ključ iskoristiti Microsoftovu fitnes narukvicu – Band, pa čak i neke od modela Lumia 950 mobilnih telefona.

Naoštrena Oštrica

Čini se da je Edge doživeo najviše promena, iako je na prvi pogled potpuno isti kao i na koti 1511. Za mnoge će najvažnija stvar biti da je konačno omogućeno korišćenje ekstenzija i da se funkcionisanje ovog browsera sada može nadograđivati dodatnim funkcijama. Ima ih tek desetak, preuzimaju se direktno sa Storea, ali će vam omogućiti da se dočepate prevodioca, aktivirate upravljanje naročitim pokretima miša, instalirate Microsoftov ubavi prevodilac, postavite zaštitu od reklama i tome slično. Edge konačno može da obavi snimanje preuzetog sadržaja u direktorijum koji sami odaberete, neposredno pred skladištenje svakog fajla. Na raspolaganju je i pinovanje tabova, pa Microsoftov internet pregledač polako počinje da liči na konkurentska ostvarenja, ali i dalje zadržava sveden upravljački interfejs i izuzetnu brzinu rada.

• • •

Mršavo? Jeste, ali ovo nije sve što Rođendanska Nadogradnja donosi. Na meniju je još i rebutovani Skype, usmereni Ink koji podržava rad sa olovkama i tona ispravljenih bagova i ispeglanih opcija. Hteli vi to ili ne, nadogradnju ćete morati da instalirate, ali zbog toga ne treba da budete besni. Paket donosi dobro profilisane novitete, samo je problem što ih ima malo da bi se organizovao vatromet i banket u skupom restoranu. S druge strane, postavlja se pitanje koliko je bilo realno očekivati neka revolucionarna i do sada neviđena rešenja? Ipak je u pitanju samo običan „servisni paket” (da, ne zove se više tako, ali to jeste) oko kojeg su se autori nešto više potrudili. Nama je najviše zasmetala prašina koja je veštački podizana kako se bližio datum izdavanja apdejta, ali i inertnost zaposlenih u firmi u Redmondu koji bi posao mogli da rade malo brže. Ne razumite nas pogrešno, lepo je što je Microsoft za godinu dana izbacio čak dva velika apdejta, ali da godinu dana čekamo da dobijemo podršku za ekstenzije u internet pregledaču i redizajniran Start meni, stvarno je previše.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Anniversary Update
Šta mislite o ovom tekstu?
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera