TEST RUN<>
092016<><>

MemTest86 7.1

Degustator memorija

PassMarkov MemTest86 najpoznatije je ostvarenje za testiranje memorijskih modula. Ovaj program se na tržištu nalazi od 1994. godine, a njegovi autori kažu da su testni algoritmi u razvoju još od davne 1981. godine. Zvuči neverovatno! MemTest86 je standalone alatka koja ne zavisi od instaliranog operativnog sistema i podiže se na nivou BIOS-a. Nativna struktura programa omogućava low level testiranje memorijskih modula, a to je samo jedan od razloga zašto je program popularan među serviserima i ljudima koji održavaju računare...

Najnovija verzija, koja je nedavno ugledala svetlost dana, dolazi u svojevrsnom dual boot pakovanju koje omogućava korišćenje i na starijim računarima. Program može da se izvršava u klasičnom BIOS ili UEFI režimu i podržava sve vrste memorija (do DDR4). Struktura programa je 64-bitna, a dozvoljeno ga je preuzeti u obliku pogodnom za instaliranje na optički medijum (dovoljan će da bude i običan CD), odnosno za postavljanje na USB stik. U prvom slučaju, dobija se klasična ISO datoteka koju je na disk potrebno narezati iz bilo kog programa za „prženje”. U slučaju USB stikova, na raspolaganju je naročit IMG fajl koji je uz pomoć programa imageUSB potrebno „pretabati” na memorijski stik. Sve potrebno dobija se u arhivi koju preuzmete sa oficijelnog sajta, tako da problema ne bi trebalo da bude čak iako ste manje iskusan korisnik. Valja napomenuti i to da se MemTest86 isporučuje u tri različite varijante: Free, Professional (49 dolara) i Site (2490 dolara). Najveća mana verzije za široke narodne mase je to što joj nedostaju neki (napredni) testovi, opcije putem kojih se na učinkovitiji način može konfigurisati testirani hardver (na primer, isključivanje keš memorije procesora), ali i podrška za pokretanje programa preko konfiguracionih fajlova koji donose visok stepen automatizacije posla. Free verzija ne sadrži ni modul za prilagođavanje izveštaja testiranja sopstvenim ukusima. Verzija Professional je best buy ukoliko želite sve funkcije, a ne treba vam podrška od strane autora putem telefona, maila ili foruma, baš kao ni besplatne nadogradnje programa u narednih godinu dana, odnosno odobrenje autora da program koristi neograničen broj ljudi u okviru kompanije.

U UEFI radnom režimu MemTest86 izgleda odlično i uopšte ne liči na prethodna izdanja programa koja su se oslanjala na klasičan BIOS look & feel. Odmah po pokretanju programa prelazi se na testiranje, a postupak može da se prekine kako bi korisnik izvršio podešavanje dostupnih opcija. Najvažnija stvar je odabrati koji će se testovi koristiti za „stresiranje” memorije jer ih je na raspolaganju čak 14, baš kao i iz koliko prolaza će se akcija sprovesti. Resursima programa manipuliše se mišem i tastaturom i imate osećaj da se nalazite u nekoj modernoj verziji UEFI BIOS-a. Sledeća važna stvar koju je potrebno odrediti je način na koji će procesor učestvovati u celoj priči. Od ove verzije programa podržano je takozvano paralelno angažovanje procesora koje donosi daleko veću brzinu u radu jer se istovremeno obavlja nekoliko radnji. U tom slučaju, MemTest86 za svoje potrebe angažuje sva dostupna procesorska jezgra, mada su na raspolaganju i druge opcije. Recimo, korisnik može da dodeli programu samo jedno jezgro i tačno kaže koje je u pitanju, tu je i svojevrsni round-robin (grupni) sistem testiranja, pa čak i sekvencijalni komplement.

Memorija može da se testira „na gomili”, u punom radnom opsegu, ali je dozvoljeno odrediti samo jedan njen deo ukoliko sumnjate da baš on nije funkcionalan (kako ste došli do tog zaključka, vaša je stvar). U tom slučaju potrebno je upisati početnu i krajnju „adresu” i MemTest86 će krenuti u izvršavanje zadatka. Konačno, ako vam je potreban grafik na osnovu kojeg ćete zaključiti koje su brzinske mogućnosti memorijskih modula, tu je ugrađeni Benchmark odeljak koji sadrži naročita testiranja za akcije čitanja i pisanja, baš kao i dva različita načina da se dođe do podataka.

MemTest86 ne može da se pokrene iz Windowsa i to može da obeshrabri manje iskusne korisnike. Princip rada mora da bude takav jer se jedino na taj način obezbeđuju verodostojni podaci koji neće zavisiti od milion drugih faktora prisutnih za vreme rada operativnog sistema. S druge strane, program je izuzetno jednostavan za korišćenje u čemu i te kako pomaže njegova UEFI orijentisanost. Stare verzije bile su još jednostavnije za upotrebu, ali sada imate daleko više manevarskog prostora koji je bolje „ucrtan” u kartu korišćenja. Tokom perioda testiranja imali smo izvesnih problema sa stabilnošću programa na našoj test mašini, koji su čak dovodili do restartovanja, ali to može da bude zbog sijaset drugih faktora. Mišljenja smo da su autori još jednom obezbedili svom čedu mesto u kompilacijama programa koji su neizbežni pri „stresiranju” komponenata računara. Ipak, 50 dolara, koliko košta verzija Professional, nije malo novca za alatku koja vam neće uvek dati egzaktne podatke o pitanjima koja ste postavili. Četrnaest pažljivo osmišljenih algoritama govore suprotno, ali postoji i nešto što se zove iskustvo...

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
testiranje memorije
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
6,4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .memtest86 .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera