TEST RUN<>
092016<><>

Wise Folder Hider Free 3.37

Skrivanje podataka

Pre ili kasnije, svaki korisnik računara dođe u situaciju da sakrije određene informacije ili fajlove od očiju drugih ljudi. Postoji više načina da se to uradi, a mi vam predstavljamo jedan od jednostavnijih.

Prilikom prvog startovanja, aplikacija od vas zahteva da izaberete osnovnu šifru koja će se koristiti pri enkripciji podataka. Šifra može da bude praktično svaka alfanumerička vrednost bez obzira na dužinu. Drugim rečima, moguće je odrediti da šifra bude dugačka samo jedan ili dva karaktera, što nije dobra praksa, ali u slučaju manje važnijih informacija kojima se često pristupa to može da bude od koristi. Ako nam to nekada zatreba, glavnu šifru za ulazak u program možete zameniti preko menija koji se nalazi u gornjem desnom uglu programa, tik pored Minimize ekranskog tastera.

Glavni prozor aplikacije se sastoji iz dve logičke celine. Gornja sadrži tastere za dodavanje fajlova, foldera ili celih USB stikova u spisak šifrovanog sadržaja, dok donji deo sadrži sve stavke tog spiska. Osim dodavanja putem pomenutih ekranskih tastera, moguće je istu stvar obaviti i klasičnim drag and drop prebacivanjem fajlova i foldera u glavni prozor aplikacije. Međutim, zbog postojanja UAC sistema zaštite na novijim verzijama Windowsa, u pojedinim situacijama će biti potrebno da isključimo UAC kako bismo mogli da koristimo mogućnost rada prostim prebacivanjem fajlova. Nakon instalacije, program u kontekstualni meni dodaje opciju za prebacivanje izabranog fajla/foldera u spisak zaštićenih podataka, ali kod nas tokom testiranja ta opcija nikako nije htela da funkcioniše. Svakom folderu ili fajlu koji smo dodali u listu osim glavne šifre za ulazak u program možemo dodeliti još jednu koja je specifična samo za njega. S jedne strane, to znači da ćemo imati dodatni nivo zaštite, dok s druge, uvođenjem u igru većeg broja šifri raste verovatnoća da ćemo ih zaboraviti i onda smo u problemima. Na sreću, ukoliko se radi o važnim podacima, postoji način da uz pomoć proizvođača programa uz manju materijalnu nadoknadu dođete do izgubljenih šifri. U slučaju da je šifrovani fajl ili folder otvoren, biće označen crvenom bojom i nositi atribut visible, dok otključani kao i zaključani folderi kojima nije pristupano nose oznaku statusa hidden i obojeni su u zeleno. Kombinovani ekranski tasteri na kraju svakog reda u listi sadrže po tri opcije. Prva, Open, ima istu funkciju kao i dvostruki klik po izabranoj stavci, tj. otvara skriveni sadržaj. Druga opcija, Unhide, umesto očekivane promene atributa statusa zapravo udaljava stavku iz liste. I treća, Change password, radi upravo to – menja lozinku za izabrani sadržaj.

U slučaju da Wise Folder Hider bude udaljen sa računara, podaci i dalje ostaju tamo gde su bili i da bi im se ponovo pristupilo, dovoljno je ponovo instalirati ovaj program. Ako kojim slučajem dođe do problema sa skrivenim fajlovima, sa sajta proizvođača je moguće preuzeti besplatni program koji omogućava pronalaženje i oporavak izgubljenih podataka.

Besplatna verzija programa nudi zaštitu u svakodnevnom radu sa računarom, ali hakerima to neće predstavljati veći problem. Ukoliko želite da zaštitite informacije pomoću moćnog AES šifrovanja podataka, na raspolaganju vam je verzija Pro po ceni od 20 dolara.

Igor S. RUŽIĆ

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Šta mislite o ovom tekstu?
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
sigurnosna alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
3,4 MB, 4,8 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
wisecleaner .com /wise -folder -hider -free .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera