TEST RUN<>
092016<><>

Vivaldi 1.2

Browser za sve

Ako posedujete kompjuter, gotovo sigurno imate internet i koristite neki od veb browsera. Ako uzmemo u obzir to koliko su ovi programi zastupljeni broj različitih internet pregledača nije veliki. Postoji ih tek nekoliko i izbor je jako sužen, a Firefox i Chrome prednjače po zastupljenosti. Vivaldi pregledač je novajlija koji se bori za svoje mesto u browser trci i za sad mu ide jako dobro. Pošto ima sličnosti sa starijom verzijom Opere, nećemo pogrešiti ako kažemo da upravo na njeno mesto i pretenduje.

O ovom pregledaču za internet bilo je reči u martu prošle godine i još tada nam se dopao kao alternativni veb browser koji grabi napred krupnim koracima i svoj uspeh duguje osluškivanju korisničkih potreba.

Već na samom startu, Vivaldi za vas ima nekoliko pitanja: koju sliku želite za pozadinu, koju boju, šta želite da bude vaš homepage i koje prečice želite da postavite na Speed dial. To je karakteristika praktično prepisana sa stare Opere i predstavlja skup prozora koji su vam odmah po otvaranju novog taba pri ruci. No, to je samo mali deo podešavanja koje Vivaldi nudi.

Osnovni meni je pomalo sakriven iza ikonice u krajnjem levom gornjem uglu, ali zato kliktanjem na Settings otvaramo prozor koji nudi veliki broj opcija, uredno podeljenih i složenih zarad lakog snalaženja. Kreatori Vivaldija su se baš potrudili da izađu u susret svakom korisniku koji uživa u sopstvenom uređivanju veb radnog prostora. Sem već pomenutih podešavanja, koje ovde možete izmeniti ukoliko ste se predomislili oko boje, pozadine, homepagea i slično, tu je i pregršt drugih opcija gde je ostavljeno korisniku da odluči šta će se videti, a šta ne, i na koji način. U okviru podešavanja u vezi sa mišem, tu su simpatični gestures – prečice koje vam daju mogućnost izdavanja naredbi jednostavnim povlačenjem miša. Moraćete da zapamtite koji pokret odgovara kojoj naredbi ili da zapamtite jednu ili dve koje ćete često koristiti. Ukoliko Vas ni ovo ne zadovoljava, Vivaldi podržava Chromeove ekstenzije, tako da možete dodati nešto iz njihove ponude, ukoliko osetite potrebu.

Klikom na ikonicu koja se nalazi na samom dnu prozora, u levom uglu otvara se web panel u kojem možete pronaći bookmarks, downloads i notes. Notes su takođe nesvakidašnja karakteristika i pogodnost pomoću koje možete dodavati zabeleške direktno u browseru, uređivati ih po folderima i, naravno, brisati ukoliko vam ne budu potrebne. Na istom mestu možete dodati još veb panela (recimo Fejsbuk ili inbox vašeg mejla) i uvek imati na oku vesti ili nove mejlove ukoliko pristignu. Vivaldi pametno „hvata” rezoluciju predviđenu za mobilne telefone, tako da imate bolji prikaz sadržaja stranice koja se pregleda na ovaj način.

Još jedna zgodna stvar je grupisanje tabova. U jednom prozoru možete otvoriti ne samo veliki broj tabova, već i njih međusobno možete grupisati kako vam odgovara. Sve što je potrebno je da držanjem levog tastera na mišu jednostavno „nanesete” jedan tab na drugi. Pri tom, čim parkirate kursor miša na tab pojaviće se slika (thumbnail) stranice koja je otvorena ili čitave grupe stranica ako je kreirana u tom tabu. Sjajan i inovativan dodatak je da desni klik na tab i opcija tile tab stack pruža pregled svih tabova odjednom, u istom prozoru. A dok vi bezbrižno otvarate stranice, Vivaldi broji megabajte: prilikom učitavanja stranice u desnom delu address bara možete videti koliko megabajta je svakoj stranici bilo neophodno da bi se učitala. Intuitivno, ta informacija nestaje, odmah po završetku učitavanja.

Ni samo dno ekrana nije ostalo neiskorišćeno, pa i tu ima jako zabavnih stvari. Prva ikonica u dnu prozora omogućava uređivanje tabova kakvo smo malopre opisali, druga uređivanje prikaza slika, a treća je tu da biste se zabavili: pod zajedničkim naslovom page actions Vivaldi nudi način za „maltretiranje” sadržaja stranice. Stranici možete dodati Sepia efekat, potpuno joj invertovati boje, gledati je u crno-beloj varijanti i slično, ali svakako najbolji utisak ostavljaju mogućnost 3D transformacije stranice i mogućnost da sve slike na stranici okrenete pod uglom. Kao da to nije dovoljno, možete koristiti sve ove opcije odjednom. 3D transformacija svakako ostavlja najjači utisak, jer sadržaj na strani oživljava, gotovo da stičete osećaj da se pomera po svojoj volji, a za to vreme skrol, linkovi i ostalo su potpuno operativni.

Prethodnim verzijama ovog programa se zameralo da je dosta sporiji od zastupljenijih programa iste vrste, no, sa verzijom 1.2 ta mana je uglavnom ispravljena. Kažemo uglavnom, jer se i dalje može osetiti dobra zadrška ako imate veći broj beleški, preterate sa tabovima i tako dalje. U mane možemo da uvrstimo i nepostojanje mobilne verzije programa, što je svakako važan zadatak koji će kreatori Vivaldija morati da ispune u budućnosti. Nije još sve ispolirano, kreatori imaju još nedostignutih ciljeva i zadataka pa će sigurno još neko vreme Chrome i Firefox vladati browser scenom.

Vivaldijev autorski tim i dalje osluškuje potrebe korisnika i nastavlja sa unapređivanjem. Mi smo sigurni da će postati još bolji, iako mu se već sada malo šta može zameriti. Korisnik skromnijih potreba može reći da je sve ovo previše, da mu ne treba ni manji deo svih ovih podešavanja i opcija koje su na raspolaganju. Vivaldi svakako nudi mogućnost isključivanja svake opcije koja vam ne prija ili jednostavno možete ignorisati sve opcije koje ne koristite. Korisniku je uvek ostavljen izbor, a možemo se složiti da Vivaldi odlično obavlja svoju osnovnu funkciju – bez teškoća možete pregledati internet sadržaj i videti vaše omiljene slike smešnih mačaka.

Gordana RADOVIĆ

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
36,7 MB, 292,23 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .vivaldi .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera