TEST RUN<>
092016<><>

DisCoverJ 2.2.4

Foto-tagovanje muzike

Program spada u red specijalizovanih alatki za tagovanje audio-datoteka. Namena mu nije baratanje tekstualnim informacijama smeštenih u ID3 tagovima, već preuzimanje album artova sa interneta. Detekcija materijala, a samim tim i definisanje pretrage, obavlja se na osnovu imena samih fajlova, mada DisCoverJ ume da zaviri i u sadržaj info-zaglavlja.

Da biste koristili program, prethodno morate instalirati Java RE i to minimalno u verziji 1.8. Dobro obratite pažnju na to da program dolazi u dve varijante: 32-bitnoj i 64-bitnoj i da analogno tome zahteva i odgovarajuću verziju Jave na sistemu. Očekivano, upravljački interfejs je jednostavan i odstupa od klasičnih Windows rešenja baš zbog prethodno rečenog. Ipak, upotreba je jednostavna i svodi se na upućivanje programa na direktorijum u kojem se nalazi materijal. DisCoverJ je namenjen procesiranju velikog broja fajlova i omogućuje automatizaciju posla, mada je na raspolaganju i pojedinačno procesiranje. U tom slučaju na raspolaganju nemate klasičan Browse dijalog već se zadaci definišu prevlačenjem numera do radne forme programa. Može da bude nezgodno ukoliko niste navikli na drag&drop metodu...

Na ulazu se prepoznaju gotovo svi široko korišćeni formati zapisa. Listu predvodi MP3, a tu su i OGG, M4A, MP4, FLAC... Kada je sama pretraga u pitanju, valja napomenuti da je na raspolaganju čak osam „mašina” za tu namenu: iTunes, Deezer, Spotify, Discogs, Gracenote, Amazon, Bing i Google. Korisnik može da odabere prioritet korišćenja algoritama za pretragu i to jednostavnim prevlačenjem odgovarajućih ikonica u sekciji sa podešavanjima. „Mašine” čak mogu i da se deaktiviraju i za to je potrebno da kliknete desnim tasterom miša na pomenutu komandnu ikonicu. Kad smo već kod podešavanja, dobro je što su autori ostavili mogućnost rafinisanja pretrage, pa se tako može odrediti koje su granične veličine (u pikselima) preuzimanih slika. Ukoliko vam se na hard-disku već nalazi odgovarajući grafički materijal možete da naredite programu da obavi „prepisivanje” njega novim podacima, ali isključivo u slučaju da su pronađeni pogoci boljeg kvaliteta. Pojedinačno podešavanje mašina za pretragu je takođe moguće, ali samo za njih tri: Google, Bing i Discogs. U prva dva slučaja može da se definiše obrazac za pretragu (na primer, %artist%), baš kao i da se odredi da li će se odabir slika obavljati automatski ili ručno. U slučaju Discogs, stvar je nešto drugačija jer su ovde na raspolaganju dva nova parametra – godina izdavanja i zemlja iz koje pesma „dolazi”. Valja napomenuti i to da DisCoverJ do materijala može da dođe tako što će pretražiti sadržaj lokalnog skladišnog prostora. U tom slučaju dozvoljeno je slike odabrati ručno, pa čak i definisati koji je to direktorijum u kojem valja tražiti materijal.

Nakon što postavite numere na radnu listu dobijate informacije o pojedinačnim pesmama koje se izvlače iz ID3 tagova. Na uvid vam se nudi i podatak o aktivinim „mašinama” za pretragu i prava je šteta što direktno odavde nije moguće vršiti njihovo (de)aktiviranje. Konačno, u desnom donjem delu radne površine nalazi se oivičena regija u koju se smeštaju pronađene slike. Po završetku pretrage na ekranu se ispisuje statistika, tačnije pita-dijagram koji lepo pokazuje koja od uključenih „mašina” je postigla najviše pogodaka. Dalje, pronađene slike odmah se pridružuju fajlovima na radnoj listi koji se sada predstavljaju i thumbnailovima. ID3 tagovi se takođe osvežavaju novim informacijama, a slike je odatle moguće obrisati ili kopirati u memoriju. Iz svojevrsnog, ugrađenog viewera slike mogu i da se pregledaju, mada bi ovde dobro došla podrška za zumiranje sadržaja. Umesto toga, novootvorenom prozoru možete da menjate veličinu i na taj način dođete do, koliko-toliko, uvećanog prikaza. Dobra stvar je to što za svaku zabeleženu sliku postoji informacija o rezoluciji, što će vam pomoći u odluci da li da je sačuvate ili ne.

Ukoliko nemate poverenja u ugrađenu rutinu za odabir slika, materijal može da se selektuje i ručno. Za svaki od fajlova sa kojima radite biće ponuđen izbor slika i na vama je da odaberete odgovarajuće levim klikom miša. U ovom režimu slike se prikazuju u svojevrsnom mega-thumbnail obliku na čiju veličinu ne možete da utičete. Inače, dobro je što se iz sekcije sa podešavanjima može odabrati traženje slika koje predstavljaju noseći singl albuma.

DisCoverJ je bez sumnje izgrađen na zanimljivoj premisi. Nažalost, program ima prilično veliku manu u vidu nezgrapnog upravljačkog interfejsa. On nije načičkan opcijama i nepregledan, već jednostavno ne pruža dovoljno manevarskog prostora kako bi se posao obavio kvalitetno i precizno. Čini nam se da je autoru želja bila da izradi alatku koja će omogućiti visok stepen automatizacije pa je zaboravio na razvoj funkcija za ručnu kontrolu. Baratanje preuzetim slikama je otežano, a ne bi bilo loše da je omogućena i manipulacija tekstualnim podacima iz info-tagova. Nije nam se svidelo ni to što, iako je podržano osam „mašina” za pretragu, program često brlja i fajlovima pridružuje neodgovarajuće slike. Kada manipulišete sa 20-30 fajlova neće biti naročiti problem da se stvari isprave, ali ako je na stolu kolekcija sa više stotina numera, stvari vrlo brzo mogu da postanu čupave.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
Šta mislite o ovom tekstu?
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
preuzimanje album artova
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X, Java 1.8
Veličina:
28,8 MB, 8,7 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .it -lobby .de /discoverj
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera