TEST RUN<>
092016<><>

Just-install 3.1

Instalacija iz komandne linije

Prosečan vlasnik Prozorima pogonjenog računara, ni ne zna da se među instaliranim resursima nalazi komandni prozor. Iako se njegovo postojanje uglavnom vezuje za DOS nasleđe, u pitanju je nezaobilazna (i moćna) administratorska alatka za preduzimanje širokog dijapazona akcija. Čak i kada se drzne da zađe u ovu oblast, naš korisnik sa početka priče vrlo brzo uviđa da zadatke daleko lakše obavlja na uobičajen način – iz grafičkog radnog okruženja. Ako se i vi nalazite među njima, preporučujemo da pročitate ovaj tekst do kraja jer će vam malo promeniti mišljenje o crnilu komandne linije...

Just-install je po svemu viđenom krajnje neuobičajeno parče softvera. U pitanju je „program” koji služi za instaliranje drugih programa i to preko komandnog prompta (PowerShella, ako radite pod Desetkom). Zašto instalaciju jednostavno ne obaviti preuzimanjem instalacione datoteke, na klasičan način? Zato što je ovako ceo proces brži, neki koraci se preskaču, a i krajnje je zanimljivo gledati kako se program ponaša i koristi. Ne šalimo se! Postavljanje u rad programa je takođe zanimljivo – nema instalacione datoteke koja bi se preuzela sa oficijelnog sajta, već je u PowerShellu potrebno otkucati sledeću komandu msiexec /i http://go.just-install.it. Za trenutak se na ekranu pojavljuje dijalog klasičnog Windows installera da biste ubrzo bili vraćeni nazad na komandnu liniju. To je znak da je just-install spreman da primi komande. Program sadrži tekstualno uputstvo do kojeg se dolazi na klasičan način kada je rad u DOS-olikom okruženju u pitanju. U PowerShellu otkucajte just-install –help (ili just-install –h) i na ekranu će se izlistati spisak svih dostupnih opcija. Nema ih mnogo, pa se resursima relativno lako ovladava, pogotovo kada „provalite” na koji način program zapravo funkcioniše. Ovde treba posebno naglasiti da se PowerShell mora podići sa administratorskim privilegijama kako bi rad uopšte bio moguć.

Najvažnija komanda programa upisuje se u obliku just-install list i zapravo donosi spisak svih paketa koje je moguće instalirati na ovaj način. U momentu pisanja teksta, na raspolaganju je bilo 144 itema, među kojima se nalaze i neke širokokoršćene alatke. Za oko su nam zapali Firefox, VLC media player, Notepad++, Dropbox, CCleaner, Gimp, Kodi, Chrome, Skype, Recuva, Steam, TeamViewer, VirtualBox... Na spisku zaista ima dobrih i korisnih naslova, a šteta je što odmah ne možete da vidite o kojoj verziji programa se radi. Informacija je, doduše, dostupna na oficijelnom sajtu projekta, ali ako treba da skočite do browsera i to proverite ceo smisao korišćenja just-installa se gubi. Inače, pokretanje instalacije obavlja se tako što iza naziva komande just-install jednostavno ukucate naziv programa koji želite da preuzmete i postavite. Obratite pažnju da naziv mora da se poklopi sa onim dobijenim komandom list. U slučaju Gimpa, na primer, komanda glasi just-install gimp. Jednostavno! Na ekranu se pojavljuje tekstualna linija napretka na kojoj se vidi veličina instalacione datoteke i koliko je trenutno preuzeto materijala sa navedene online lokacije. Kada se download završi, instalacija kreće automatski i uglavnom se odvija u famoznom silent režimu. Korisnik se ama baš ništa ne pita, a da je proces gotov zaključujete po tome što se u PowerShellu ponovo pojavljuje komandni prompt. Overavanjem Start dugmeta vidite da se bogatiji i za jednu novu stavku u početnom meniju.

Nije pomenuto sve što just-install može. Pored 64-bitnih, postoji i mogućnost instalacije x86 verzija programa i to na sledeći način: u PowerShellu kucate justt-install –a x86 i nakon toga ime programa. Dalje, ukoliko u PowerShell ukucate samo just-install –d, pa potom naziv programa, izvršiće se samo njegovo preuzimanje, ne i instaliranje.

Dopao nam se način na koji just-install pristupa procesu instalacije. Postupak može da bude nezgrapan dok se ne naviknete, ali će starim vukovima leći kao poručen. Dobro je što je autor programa ostavio mogućnost instaliranja i 32-bitnih i 64-bitnih verzija programa, baš kao i što se njihovo pronalaženje obavlja automatski. Uz just-install vreme se zaista štedi i to isključivo na uštrb nekoliko zapamćenih komandnih parametara. S druge strane, „tiha” instalacija može da bude mač sa dve oštrice, ali je i ona u većini slučajeva dobrodošla. Program je besplatan i nakon instalacije nećete ni znati da postoji, barem dok ne otvorite PowerShell. Ipak, ima i dve mane koje vas mogu usmeriti na traženje sigurnijih luka. Recimo, autor nije predvideo mogućnost apdejtovanja – ni instaliranih programa, niti samog pokretačkog jezgra alatke. Drugo, ako ste imali prilike da koketirate sa sličnim ostvarenjima u klasi, mogli ste da vidite da pojedina podržavaju daleko veći broj programa. Ovo drugo i ne mora da bude negativna osobina jer se just-install može iskoristiti kao jednostavno sredstvo za brzo podizanje bazičnih programa na računaru. Ovu osobinu će naročito umeti da cene administratori koji sa udaljenog računara pokušavaju da dovedu u red radne stanice. U tim situacijama just-install je kao gol u nadoknadi vremena – neprocenjiv!

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
6,16 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
just -install .it
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera