TEST RUN<>
092016<><>

AVS Video ReMaker 5.0

Zamalo pa video-montažer

Aktiviranjem klasične Add Files funkcije, odnosno prevlačenjem video-datoteka u naročitu, „ograđenu” regiju radnog prozora započinje druženje korisnika sa programom Video ReMaker. U pitanju je alatka za „oblikovanje” video-klipova bez naknadne rekompresije. Uz veoma malu potrošnju slobodnog vremena, iz materijala mogu da se izbace nepotrebne scene, koristeći stare dobre virtuelne makaze...

Program je na ulazu spreman da poželi dobrodošlicu praktično svim korišćenim formatima zapisa i neće se buniti ako krenete da „deljete” AVI datoteke, MKV komplemente, pa čak ni AVCHD sadržaj. Između se nalazi čitava svita mobilnih formata zapisa, podrška za obradu DVD-ova i Blu-rayeva, klipića namenjenih online univerzumu, a tu je i podrška za nintendovu prenosnu igračku konzolu DS. U većini slučajeva, podrška je potpuna, što znači da se u formatima koji se nalaze na spisku može i pisati. Svega četiri formata zapisa ne dozvoljavaju snimanje i među njima se nalaze TS, pomenuti nintendov DPG, NSV, odnosno WTV. Sumnjamo da će neko zaplakati zbog toga.

Upravljački interfejs je nešto bogatiji nego što smo to očekivali da bude. U neku ruku, Video ReMaker podseća na ostvarenja namenjena nelinearnoj video-montaži. Tako, ekranom dominira preview prikaz materijala na kojem radite (uz obilje komandi za kontrolu toka reprodukcije), dok je pri dnu smeštena svojevrsna vremenska linija. Ona u ovom slučaju ne donosi odvojenu kontrolu nad audio i video komponentom, a ni nad sekcijom za ubacivanje slika, teksta i ostalog sadržaja, već isključivo sadrži objedinjeni prikaz video-klipa. Ipak, zadržala je neke originalne osobine, od kojih je najvažnija ona da se slobodno može manipulisati redosledom postavljenih video-klipova, ali i da je na meniju ubacivanje tranzicionih efekata koji će „omekšati” prelaz sa jednog na drugi. Kao što možete da zaključite, VideoReMaker može da obavi jednostavnu montažu materijala, s tim što materijal sa kojim radite mora da bude zabeležen u istoj rezoluciji i „zapakovan” uz pomoć istog kodeka. Ne zaboravite, sve obradne radnje obavljaju se na materijalu koji se prethodno ne raspakuje u memoriji i ne dekodira. Inače, „scene” mogu da se prave i iz jednog fajla koji iz samog programa može da se podeli. Naravno, podržana je i obrnuta varijanta, odnosno spajanje označenih datoteka u jedinstvenu celinu.

Pored Split i Merge zahvata, program ne može još puno toga da obavi na obradnom planu. Zvezda večeri je trimovanje, tačnije odsecanje neželjenih delova učitanih video-datoteka. Primenjen je famozni multi režim rada, koji podrazumeva postavljanje početnog i krajnjeg markera neograničen broj puta bez ponovnog učitavanja originalnog fajla. Postavljanje krajnjeg markera automatski smešta označenu „scenu” na radnu listu, a kada zatvorite sekciju Trim na vremenskoj liniji, ostaje samo neoznačeni materijal – ostali delovi završiće u večnim lovištima. Kako bi olakšali navigaciju, autori su osmislili naročiti sistem za podešavanje brzine reprodukcije koji omogućava usporenje/ubrzanje do 16 puta u odnosu na normalnu vrednost. Pored toga, na raspolaganju je i funkcija za automatsku detekciju scena. Stvari koje nedostaju su rotiranje slike, apliciranje grafičkih filtera, postavljanje „vodenih žigova” i ostalih naprednih radnji. Sa audio-komponentom ne možete da uradite ama baš ništa, ali Video ReMaker za sve pomenute stvari nije ni namenjen.

Ovde još uvek nije kraj priče o mogućnostima programa. Kreaciji mogu da se dodaju poglavlja, a svemu tome „prišiju” upravljački meniji kako bi reprodukcija materijala tekla upečatljivije sa linijskih uređaja za njihovo „puštanje”. Narezivanje gotovog materijala na optički medijum nije podržano, ali će vam zato program rado ponuditi alternative u koje može da izvrši njegovo „prepisivanje”. Nije nam se svidelo to što je kontrola izlaznih parametara svedena do te mere da se akcija završava odabirom formata zapisa audio i video-komponente. Da stvar bude još nepovoljnija, u sekciji sa podešavanjima možete samo da odredite direktorijum u kojem će se smeštati privremeni fajlovi. Sve to nagoveštava da je reč o ostvarenju usmerenog delovanja koje se koristi po sistemu „viđenja”. Bilo kakve akrobacije od strane korisnika nisu podržane.

Pisaniju o još jednom ostvarenju plodonosne kompanije AVS završićemo pominjanjem podrške za „alternativno dobavljanje” video-materijala. Naime, Video ReMaker podržava Capture funkciju i u stanju je da na radni ekran prosledi bilo kakav materijal koji dolazi sa nekog od sistemski podržanih uređaja za njegovu „proizvodnju”. To može da bude veb-kamerica, DV-kamera, TV kartica i tako dalje. Moguće je birati izlazni format i oblik audio/video-komponente, tu je i odabir načina deljenja fajlova (po isteku određenog vremena ili nakon dostizanja naznačene veličine), određivanje dužine snimanja... Do video-klipova može da se dođe i snimanjem korisnikovih radnji na desktopu. I ovde su na raspolaganju neke zanimljive opcije, pa se tako može promeniti izgled kursora kako bi bio vidljiviji. Kliktanje tasterima miša može da dovede do reprodukcije zvučnih datoteka, pa čak i ubavih vizuelnih efekata – sve kako bi se privukla pažnja posmatrača. Za vreme snimanja po ekranu mogu da se ucrtavaju strelice i osnovni geometrijski elementi, pa čak i da se piše. Hvatati se može sadržaj određene regije ili čitavog ekrana, sa ili bez beleženja pozadinskog zvuka.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
video-obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
40,2 MB (demo), 106,5 MB na HD-u
Cena:
59 dolara
Adresa:
www .avs4you .com /AVS -Video -ReMaker .aspx
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera