TEST RUN<>
092016<><>

Synfig Studio 1.0.2

Narodski program za animaciju

O programu Synfig Studio „Svet kompjutera” pisao je još 2011. godine, kada nam je prvi put privukao pažnju. Danas se bavimo njegovom najnovijom verzijom, kako bismo videli koliko je program u međuvremenu unapredio radno okruženje i koliko su alatke stavljene korisnicima na raspolaganje moćnije od pređašnjih. Njegovi autori su nastavili sa open source politikom, što znači da je program besplatan, ali i da se u poboljšanjima i nadogradnjama oslanja na veliki broj aktivnih korisnika. Kada bismo bili maliciozni, rekli bismo da je možda upravo zbog toga i trebalo punih 13 godina da verzija 1.0 ugleda svetlost dana. Da stvar bude još gora, verzija 1.0 pojavila se prošle godine, a danas nam je na raspolaganju verzija 1.0.2.

Za one koji nisu imali prilike da se sretnu sa Synfigom i koriste ga, da podsetimo: u pitanju je program koji omogućava crtanje vektorskih crteža i slika, ali se može importovati i rasterska grafika kojom se, naravno, može i manipulisati. U zavisnosti od toga na koji program za animaciju ste navikli, trebaće vam manje ili više navikavanja na radni prostor i osnovne funkcije. Jedna od novina koju program pruža je jedinstven prozor koji objedinjuje sve alatke i funkcije (neko je rekao „Paint”?). Ipak, i to je pomak u odnosu na stari interfejs koji je „vukao” na Windows 98 i bio je podeljen na nekoliko prozora. No, po ruskoj školi dizajna važno je šta i kako radi, a ne kako izgleda. Svakako se mora priznati da je interfejs sada bolje organizovan i mnogo pregledniji, pa u tome i ne zaostaje u poređenju sa sličnim programima.

Po defaultu, uključen je mod za crtanje koji ne dozvoljava animaciju, tako da kada završite sa crtanjem, recimo, glavnog junaka animacije, moraćete da uključite animate editing mode u donjem desnom uglu, odmah ispod vektorskog crteža, kako biste mogli da koristite timeline i tween opcije za animiranje. Sem tween animacija po kojima je Synfig poznat, sada je za one koji to preferiraju uvedena i opcija za frame by frame animaciju, što je takođe jedna od novina koju nam je donela nova verzija. Naročito je zgodno to što, ukoliko želite, možete kombinovati oba načina animacije.

Posebna pogodnost za animatore je kontrola bilo vektorskih, bilo bitmap crteža pomoću bone sistema, koji se dodaje na postojeće nacrtane junake. Pomoću njega se lakše kreiraju pokreti, animacija se uređuje takoreći jednim klikom, a pokreti deluju logično i bez greške, jer su kompjuterski proračunati i renderovani.

Što se tiče alatki, set kojim raspolaže Synfig podseća na one kod sličnih programa. U ovoj verziji dobili smo i brush tool, koga do sada nije bilo. U startu dobijamo samo dva brush toola i dva za brisanje, što i pored prilagođavanja debljine linije svakako nije dovoljno za ozbiljan rad, ali postoji način za dodavanje različitih četkica, koje će lako proširiti izbor „oružja za rad”. Što se brusheva koje dodate tiče, spremite se na to da će neki raditi, a neki ne, kao i na to da će vam nekoliko sigurno delovati potpuno beskorisno ili ćete morati sami da ih napravite...

Najkrupnije poboljšanje je dodavanje zvuka. Možete dodavati MP3 i WAV fajlove. Nema ograničenja u pogledu broja, tako da možete koristiti, odnosno dodavati, više zvučnih fajlova i preklapati ih. Što se tiče podešavanja, nakon dodavanja fajla na vremenskoj liniji uređuje se gde i kada će pojedini zvuk početi ili se završiti, da li ćete ga koristiti kao podlogu za ceo „film” ili samo na određenim sekvencama.

Jedino što kvari utisak o ovom programu je nestabilnost. Program često ume da zaglavi i da se „zakuca”, tako da je neophodno da često klikćete na Save i pored toga što Synfig ima Recovery opciju. Opšti utisak ipak premašuje krilaticu „koliko para, toliko i muzike” – ukoliko se odlučite za Synfig Studio, ne plaćate baš ništa, a uz malo rada i truda možete ispričati i kompletno (audio i vizuelno) oživeti vašu priču.

Gordana RADOVIĆ

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
izrada 2D animacija
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
88,6 MB, 103 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .synfig .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera