VREMENSKA MAŠINA<>
092016<><>

TV Politika, Nadžibulah i 3D štampa

Broj 144, septembar 1996.

Sedmog septembra reper Tupak Šakur biva izrešetan u klasičnoj mafijaškoj drive-by egzekuciji, i šest dana kasnije umire u bolnici. Osmog septembra, u finalu U.S. Opena, Štefi Graf vrši sličnu egzekuciju nad Monikom Seleš i osvaja ovaj prestižni Grenslem. Dvadeset sedmog septembra, sedam godina nakon povlačenja sovjetskih trupa, Talibani konačno osvajaju Kabul i likvidiraju bivšeg predsednika Mohameda Nadžibulaha.

 
Tema broja, „Kako na Internet”? Lako uz „SK”, koji tu životno važnu temu razmatra sa svih strana. Pišemo o domaćim internet provajderima, (BITS, EUnet, BeoTelNet...), donosimo vodiče za povezivanje za Amiga i PC platforme, predstavljamo prve browsere... Najbolji tekst iz teme broja je izveštaj iz Amerike iz pera neponovljivog Viktora Todorovića, u kojem na romansirano sumanut način predstavlja hi-tech mega umreženi univerzitet u Čikagu iz perspektive srpskog studenta koji kod kuće uči iz fotokopiranih skripti. U rubrici „primena” pišemo o računarima u avijaciji, konkretno, u pilotskoj akademiji JAT-a u Vršcu.

Senzacionalno – Sid Mejer napustio Microprose nije jedina senzacionalna vest u „Svetu igara” – činjenica da je gejming industrija probila granicu od milijardu dolara bila je mnogo veći VAU te davne 1996. Verovali ili ne, danas je njena vrednost tačno sto puta veća!

Broj 240, septembar 2004.

 
Prvog septembra, čečenski teroristi zauzimaju školu u Beslanu i za taoce uzimaju 1128 dece i nastavnika, tražeći od ruskih vlasti oslobođenje zarobljenih kolega i otcepljenje Čečenije od Rusije. Dvadeset prvog septembra u Abu-Dabiju počinje da se gradi Burž Kalifa, čija je visina od 829,8 metara još uvek čini najvišom građevinom na planeti. Dan kasnije, na američkoj televiziji ABC sa emitovanjem počinje TV serija „Lost”, poznata po najskupljoj pilot epizodi u istoriji televizije.

Daleko pre nego što je to postalo kul, naširoko pišemo o počecima 3D printinga. U tekstu naslovljenom sa „Nepotrebno dobar zvuk”, Slobodan Macedonić opširno piše o DVD-Audio i Super Audio CD alternativnim zvučnim standardima za sladokusce. U rubrici „Test drive” imamo mini mega test Gigabitnih Ethernet mrežnih kartica, nekoliko interesantnih Cooler Master kućišta i drugog konzumerskog hardvera sa rafova sunčanog septembra 2004. godine. Pišemo i o počecima Gmaila, navodeći da se radi o web mail servisu na koji treba obratiti posebnu pažnju.

 
Igra meseca je Doom 3 o kome pišemo na tri strane, donoseći pregršt (često oprečnih) mišljenja drugih autora u „Svetu igara”. Opisi Catwoman, Zoo Empire, Soldiers: Heroes of World War II i drugih manje bitnih igara nadopunjuju ovaj moćan broj.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
AMD Zen arhitektura procesora

 PRIMENA
KiraVan

 KOMPJUTERI I FILM
Ben-Hur
Miss Peregrine
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Testiranje hardvera računara

 VREMENSKA MAŠINA
TV Politika, Nadžibulah i 3D štampa
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Plastično-fantastični na dopunskoj nastavi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera