TEST PLAY<>
102016<><>

Seasons After Fall

Od svakojake flore i faune koja je do danas imala čast da biva protagonistom igara, zavidan broj predstavnika imaju najlukaviji primerci iz porodice pasa, lisice. Počev od Sonicovog drugara Tailsa, preko čitave plejade lija iz japanskih naslova, niz se završava magijom zaposednutom lisicom u najnovijoj 2D platformi francuskih developera Swing Submarine. Seasons After Fall vas vodi u istraživanje očnih poslastica od predela začarane šume, uz puno kevtanja, trčanja i skakanja koji su ispraćeni izvanrednom muzičkom komponentom i audio efektima.

Seasons After Fall vas vodi u istraživanje očnih poslastica od predela začarane šume, uz puno kevtanja, trčanja i skakanja koji su ispraćeni izvanrednim soundtrackom.

Našli ste se u ulozi nekakvog semena probuđenog od strane nevidljivog magičnog bića koje vas stavlja u telo lisice koja je ni kriva ni dužna zalutala u šumu. Upravljanje opipljivim telom je potrebno kako biste mogli da potražite četiri Čuvara i od njih dobijete moći neophodne da se u šumu vrate sva godišnja doba (jer, kome ne nedostaju jesenje kiše i blato do kolena?). Postepeno stičete mogućnosti da po želji prizivate godišnja doba i time menjate okolinu, što vam pomaže da savladate prepreke i rešite lakše logičke zagonetke. Recimo, zima omogućava da hodate po zaleđenoj vodi, u jesen bujaju pečurke po čijim klobucima možete da se penjete, proleće podstiče rast grana i čitavih stabala. Kako zaposednuta lisica ne može da umre, pred vama je nevelik igrački izazov da sakupite potrebne moći i pratite dalji tok priče.

Ukoliko sve do sad zvuči kao da nema previše smisla, to je prilično tačno. Kako igra napreduje, na kašičicu dobijate detalje o tome šta se zapravo dešava, ali umesto objašnjenja slede dodatne komplikacije. Ipak, kompleksna fabula i kvalitetno izgrađeni likovi svakako nisu odveć karakteristični za platforme, pa se valja okrenuti onome što Seasons After Fall čini vrednom vašeg vremena.

Uživaćete u prelepoj spoljašnjosti, ali ne očekujte od nje ikakvu smislenu priču.

Jedan od aduta ove platforme je fantastičan dizajn nivoa sa ručno crtanim pejzažima koji se mogu svrstati među najlepše koje smo imali prilike da vidimo ove godine. Sjajno osvetljenje sa kontrastima svetlosti i senke i vrcave animacije pupoljaka i trave koja se povija na vetru će malo koga ostaviti zatvorene vilice. Uz ovakav vizuelni doživljaj, muzika sastavljena isključivo iz instrumentala sa keltskim šmekom u izvedbi gudačkog kvarteta predstavlja pun pogodak. Minimalizam u aranžmanima bez puno muke pojačava atmosferu, suptilno stavljajući akcenat na dramatične segmente igre. Od glasovne glume, najviše ćete biti u prilici da slušate vašu nevidljivu vodilju koja naglašava da je jedno od mlađih bića njene sorte, takoreći magično seme šiparica. Uz pretpostavku da je ovakva izvedba bila namerna, odlično je uhvaćena suština kapriciozne tinejdžerke čija svojeglavost dovodi čitav ritual smene godišnjih doba u pitanje. Njoj je kao kontrateg postavljen jedan od Čuvara šume, paradigma razuma i iskustva uz takođe kvalitetnu glumu.

Ideja promene okoline tokom igranja je veoma zanimljiva, mada već viđena u igrama poput Giana Sisters. Mehanika igre je jednostavna i moguće je igrati koristeći samo tastaturu uz lako i glatko navođenje glavnog junaka. Pored toga što svako godišnje doba nudi originalne načine savladavanja prepreka, uživanje je posmatrati kako se menjaju palete boja, rastinje i padavine, i kako teren dobija potpuno novo ruho.

Ova igra je možda više nalik platformi Never Alone, koja takođe ima za protagonistu (arktičku) lisicu i nakon što je završite, takođe, ne ostaje dugo u sećanju.

Nemoguće je pričati o Seasons After Fall, a ne uporediti je sa jednim od najboljih naslova iz 2015. godine, fenomenalnom Ori and the Blind Forest. Obe platforme su smeštene u magičnoj šumi, obe su izvanredno lepe, i ovde se svaka sličnost završava. Seasons After Fall je kao verzija Orija pojednostavljena do krajnjih granica, lepa ljuštura bez previše sadržaja ispod. Da li to iz mene progovara gunđalo koje je detinjstvo provelo dajući krv, sreću, suze i znoj da bi prešlo Prehistorik 2 ili Lion King, ne znam, ali činjenica je da SAF izgleda kao da je namenjena mlađoj populaciji lišenoj većine neurona.

Sem osnovnih komandi za kretanje, kevtanje i šaltanje sezona, nemate veštine koje možete da razvijate niti neprijatelje koje je potrebno savladati. Na svega nekoliko mesta ćete morati da zastanete i razmislite, ali prosečan igrač neće dugo lomiti glavu oko ijednog problema sa kojim se susretne. Kako ne postoji način da omanete, u igri gotovo da i nema tenzije, što razvučeno na oko pet sati postaje monotono poput grajndovanja po pustari Morbihan Plainsa u nadi da ćete konačno levelovati. Dinamici ne doprinosi ni činjenica da za svaki od četiri zadatka morate da se vratite do početne tačke vaše avanture, prelazeći isti put još jednom bez ikakvih promena ili dešavanja koji bi opravdali ove bespotrebne delove. Kao da to nije dosta, nakon „moj bože, kakav već hiljadu puta viđen obrt!” trenutka na sredini priče, bićete naterani da praktično odigrate prvu polovinu igre još jednom idući po istom terenu, uz manje promene.

Kada smo već kod poređenja, Seasons After Fall je možda više nalik platformi Never Alone, koja pored toga što takođe ima (arktičku) lisicu kao jednog od glavnih likova, jednako ne predstavlja igru koju ćete pamtiti dugo nakon što ste je završili. Idealno vreme za igranje ovog razbibrižnog uratka bi bilo kada poželite da prebacite sklopku u glavi na autopilot i nekoliko sati ne razmišljate ni o čemu, puštajući da vam muzika miluje uši dok trčkarate po šumama i gorama.

Igranje Seasons After Fall je poput sastanka sa predstavnicom Južne Karoline na izboru za Miss Teen USA 2007 – uživaćete u prelepoj spoljašnjosti, ali ne očekujte od nje ikakvu smislenu priču. Razlika je u tome što posle nekoliko sati druženja sa Seasons After Fall nećete imati potrebu da se time pohvalite prijateljima.

Dragana STAJIĆ

 
World of Warcraft: Legion
Destiny: Rise of Iron
Grow Up
Seasons After Fall
Šta mislite o ovom tekstu?
Mother Russia Bleeds
Dead Rising: Triple Pack
Champions of Anteria
Halcyon 6: Starbase Commander
Tahira: Echoes of the Astral Empire
Worms W.M.D
One Piece: Burning Blood
Obduction
Project Highrise
The Final Station
Duelyst
PES 2017
Clock Simulator
Pac-Man: Championship Edition 2
NBA 2K17
The Metronomicon
N++
Reigns
RunGunJumpGun

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel Core 2 Duo E4500 (2,2 GHz) ili AMD Athlon 64 X2 5600+ (2,8 GHz), 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6750 ili Nvidia GeForce GT 640
Veličina:
4 GB
Adresa:
seasonsafterfall .com
PEGI:
nema

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera