TEST PLAY<>
102016<><>

Halcyon 6: Starbase Commander

Kad vas novčanik impulsno zasvrbi, a vi ga odmah počešete, rezultat je najčešće kupovina gluposti koje ćete malo kasnije razočarano gledati otpakovane i gole na stolu. Iako nisam ni približan psiho kao neki moji prijatelji, u ormanu imam morbidne moronarije nalik na Drakulin plašt, gumenu konjsku glavu (koja je suviše mala za moju glavu) i repliku Griswold & Gunnison revolvera, odlične rekvizite ako ikad poželim da izigravam konfederacijskog konja-vampira (konjpira?) iz Baton Ruža. Retke kupovine na koje sam ponosan jesu ktitorstva na Kickstarteru, gde mi je posebno drago to što se nijednom nisam zeznuo u proceni igre u koju treba uložiti kinticu. Najnovija pobeda u toj sferi jeste Halcyon 6: Starbase Commander. Igra koja me je pre dve godine udarila u pleksus obećanjima naučno-fantastičnih slasti i pritom mi iz šaka izbila zgužvanih 10 evra konačno je izašla iz Early Access faze i ušunjala se u moju ložnicu, spremna da bude konzumirana.

Halcyon 6: Starbase Commander sadrži snažne X-COM i Star Control elemente, a primećuje se i upliv uticaja starih Final Fantasy igara.

Halcyon 6: Starbase Commander sadrži snažne X-COM i Star Control elemente, a primećuje se i upliv uticaja starih Final Fantasy igara. Astrobiolog bi našao i tragove FTL-a i Starflighta koji su umešani u ovaj zarazni svemirski mix, pa i trace elements nekih naslova za koje sigurno niste čuli. Ako vas gornja imena bodu u srce, za ovaj ukusni mišmeš najbolje ne sedajte ako u rezervoaru nemate 10 sati slobodnog vremena koje možete da potrošite u jednom cugu...

Kao i svaki dobar pulpični SF, i Halcyonov kao okosnicu ima izgubljeni raj, to jest idilu kosmičkog prosperiteta i galaktičke harmonije koju grubo prekidaju osvajači iz druge dimenzije željni zatiranja Zemljana i njihovih komšija. U tome uspevaju, a poslednji ostatak nekada ponosne teranske civilizacije i flote sada je svemirska stanica Halcyon 6, relikt izgubljene rase precursora, koju malobrojna posada još uvek nije u potpunosti istražila niti je provalila šta je tu WC, a šta airlock. Početak je, dakle, totalni Star Control 2 u kojem imate fiksnu bazu operacija u stilu X-COM igara, iz čijih ćete segmenata čistiti šut i u njima graditi reaktore, hangare, oficirske barake, vežbaonice i druge instalacije.

Kao svaki dobar pulpični SF i Halcyonov kao okosnicu ima izgubljeni raj.

Da biste dobili rat protiv opakih Chruula, moraćete da vodite računa o mnogo različitih faktora i investirate ograničene resurse (posada, materijali, crna materija i gorivo) u stvari koje su vam zaista potrebne, balansirajući između istraživanja novih tehnologija, gradnje i unapređenja brodova i izgradnje objekata u bazi. Halcyon 6 ne može da funkcioniše bez tih resursa koji se proizvode u rudnicima i kolonijama koji su preživeli inicijalni napad, a koji će povremeno postajati meta svežih napada novih invazionih talasa. Osamdeset posto igre svodi se na svemirske bitke u kojima štitite ta postrojenja, leteći od planete do planete, satirući Chruule i ližući rane i krpeći flotu u bazi nakon serije obračuna s protivnikom koji je uvek brojčano nadmoćniji.

Globalna igra je urađena u plauzibilnom real-time sistemu, ali su svemirske i zemaljske bitke predstavljene u poteznom maniru i najviše liče na prastare JRPG-ove u kojima vi i protivnici, pozicionirani na suprotnim stranama, naizmenično vučete poteze, branite se, napadate, lečite, bafujete i debafujete. Oficiri i brodovi dolaze u tri kategorije, taktičkoj, naučnoj i inženjerskoj, kolorno kodirane u skladu sa standardima iz „Star Treka”. I ljudi i tehnika stiču iskustvo i napreduju, a od nivoa oficira zavise sve najbitnije stvari u igri, od tiera broda kojim mogu da komanduju do istraživanja koja mogu da sprovode u bazi.

Halcyon 6 je solidan, na momente zna da bude i odličan, ali nikada neće postati legendaran jer nije genijalan.

Pored Chruula, u igri ćete imati priliku za fajt i sa piratima i lokalnim alien komšijama koje žele da se okoriste katastrofom koja vas je zadesila. U drugom poglavlju igre moraćete da branite i njihove kolonije jer su svi uvereni da ste upravo vi i vaši eksperimenti s Halcyon stanicom odgovorni za njihovu invaziju. Ako ih budete ignorisali, a Chruulovi ih tamanili, okrenuće preostale flote protiv vas, što ne želite pored svega drugog sa čime se rvete.

Najveći problem s igrom jeste laka i izuzetno realna šansa da nakon 10 sati shvatite da ne možete da uradite ništa što bi moglo da spreči poraz. Kao i u X-COM-u, mnoge situacije u igri su skriptovane i imaju vremensko ograničenje: pri kraju prvog poglavlja, recimo, bićete obavešteni da ka stanici lagano ide Chruul armada s brodovima kakve do tada niste videli i da vam se savetuje da u tih 50 game dana napravite flotu tier 3 brodova. A šta ako ste sat vremena ranije resurse, kojih nikad nema dovoljno, uložili u trening novih oficira ili nešto treće pa sad nemate za flotu? Moraćete da učitate raniju poziciju koju možda nikada niste ni snimili... Presija s vremenom pri kraju igre još je alarmantnija, tako da budite sigurni da ćete neke deonice ponavljati više puta, gubeći sate, ne zbog toga što ste nesposobni, već zato što vas je igra nabola na koleno. Drugi značajan problem jeste učestalost svemirskih bitaka koje brzo uzimaju primat nad svim ostalim što igra nudi, a pogotovo nad away-team akcijama s posadom: na svaku bitku na zemlji dođe bukvalno dvadeset svemirskih bitaka u kojima ćete koristiti taktiku koju ste apsolvirali još na početku igre. Kamo biodiverzitet, developeri?

Halcyon 6 je solidan, na momente zna da bude i odličan, ali nikada neće postati legendaran jer nije genijalan. Star Control je genijalan. FTL je genijalan. Halcyon 6 jednostavno nema onaj brutalni ZING zbog kojeg biste mu se stalno iznova vraćali, pomalo radi provere da li je sve u redu s vašim flotama, a više radi kupanja u čarobnom svetlu te jarke dvojne zvezde.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
World of Warcraft: Legion
Destiny: Rise of Iron
Grow Up
Seasons After Fall
Mother Russia Bleeds
Dead Rising: Triple Pack
Champions of Anteria
Halcyon 6: Starbase Commander
Šta mislite o ovom tekstu?
Tahira: Echoes of the Astral Empire
Worms W.M.D
One Piece: Burning Blood
Obduction
Project Highrise
The Final Station
Duelyst
PES 2017
Clock Simulator
Pac-Man: Championship Edition 2
NBA 2K17
The Metronomicon
N++
Reigns
RunGunJumpGun

Platforma:
PC, Mac
Potrebno:
Pentium 4, 2 GB RAM, 128 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4, 2 GB RAM, 512 MB VRAM
Veličina:
800 MB
Adresa:
playhalcyon6 .com
PEGI:
nema

76
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera