TEST JOY<>
102016<><>

Steelseries Rival 700

Ako niste znali šta vam je potrebno

Steelseries novim periferijama teži unifikaciji, bar kad je nomenklatura u pitanju. Apex modeli zamenili su sve tastature, dok je kod miševa Sensei jedini koji još odoleva najezdi Rivala. Do sada smo imali prilike da isprobamo gotovo sve modele čiji je prefiks oznaka Rival, a sada nam se ukazala prilika da isprobamo onaj sa „najvećim brojem”, koji će najverovatnije u dogledno vreme zameniti Sensei na mestu najjačeg i najskupljeg Steelseries „glodara”.

Rival 700 manje-više odgovara svojim imenjacima po obliku, ali je već u startu jasno da se radi o skupljem proizvodu, jer su kvalitet i finiš taman toliko bolji da sugerišu na višu klasu, bez obzira na poslovičnu „trezvenost” Steelseries proizvoda. Ovaj miš je nešto teži od ostalih modela ove kompanije, koji su obično lagani i nikad nemaju tegiće. Uz to, Sedamstotka nema kabl, pa smo istog trenutka pretpostavili da je u pitanju bežični miš. Ali nije. Danci su u kutijicu koja deli otmeno pakovanje sa mišem smestili dva micro USB kabla različite dužine koji služe isključivo za komunikaciju sa računarom, dakle baterije nema. Zašto onda dva odvojiva kabla? Steelseries je kompanija koja je okrenuta pre svega profesionalnim igračima (bez obzira na to što većinu profita generiše od nas, boranije) i proizvode dizajnira razmišljajući o njihovim potrebama, sa ili bez konsultacija sa njima. Recimo, dok igrate kod kuće u većini slučajeva kompjuter se nalazi ispod stola i potreban vam je nešto duži kabl da biste bili na komotnoj razdaljini od računara i imali dovoljno prostora za manipulaciju a da taj kabl ne zapinje (mnogo). A sad recimo da isti taj miš ponesete sa sobom na turnir gde su računari uvek na stolu, dugačak kabl će da vam smeta, „osim ako ne nosite Rival 700, koji možete naći već danas kod lokalnog distributera”.

Nisu samo kablovi modularni, kao i na Rival/Rival 300, možete da odštampate svoj logo ili ime na 3D štampaču i zameniti gumu sa logotipom na zadnjoj strani. OLED ekran se sa nezgodnog mesta na dnu Sensei miša premestio na mnogo logičniju lokaciju sa leve bočne strane ispod tastera. Ekran je dovoljno jasan i čitljiv, a na njemu možete da vidite relevantne informacije o trenutnom „stanju” miša ili informacije iz igre. Naravno, kako su ovo nova vremena, ekrančić mogu da krase i gifovi i vaš lični logo. Poklopac zadnje strane miša takođe može da se zameni. Miš dolazi sa sivkastim poklopcem sa dezenom formiranim od trouglova sa „prozorom” kroz koji svetli logo proizvođača. Steelseries nudi dva alternativna poklopca, crni sa sjajnim finišem i pomenutim prozorčićem za osvetljenje i, za nindže, mat crni bez prozorčeta. Vrhunac modularnosti ovog modela su moduli sa senzorom. Da, Rival 700 dolazi sa optičkim senzorom najveće rezolucije (16.000 tpi) Pixart PMW 3360, čiji modul, kako smo ga već nazvali, može da se izvadi odvrtanjem četiri šrafa i zameni modulom sa laserskim Pixart 9800 senzorom maksimalne rezolucije 8200 tpi. Proizvođač je tako omogućio da Rival 700 koriste igrači koji preferiraju određeni tip senzora, ali i da oni (ako ih ima), koji smatraju laserski ili optički upotrebljivijim u određenim situacijama, menjaju senzore po potrebi. Treba dodati da se modul i poklopci, naravno, dokupljuju i da nismo sigurni u raspoloživost na našem tržištu, kao i da je test model stigao sa ugrađenim optičkim senzorom i da na sajtu nema informacija da li postoji verzija sa laserskim ili ovaj senzor možete samo da dokupite. Nesvakidašnje fizičke karakteristike ovog „ultimativnog igračkog oružja” zaokružuje Game Sense. Ovaj miš može da „odašilje” taktilne reakcije na određene događaje u igrama. Možete da podesite da fizički osetite, na primer, kada je vaš karakter ukočen u mestu i da reakcija prestane kada prestane efekat na njega. Takođe, možete da podesite reakciju na pogodak (vaš ili protivnički) ili da, kako proizvođač navodi, pustite miš da „kuca kao srce” kada imate minimum raspoloživog života. Dobra strana ovih taktilnih reakcija je što su pažljivo podešene da vam ne isteraju miš iz ruke već da dodaju još jednu dimenziju interakcije između igrača i medija. Prema rečima proizvođača, osnovni tasteri su izrađeni od specijalne, ojačane plastike što ih čini još izdržljivijim.

Softverski deo je u skladu sa cenom i statusom modela. Osim pomenutog Game Sense i OLED ekrana, možete da podešavate doslovno sve od odziva, vrednosti rezolucije za „visoku i nisku” što je uobičajeno kod Danaca, visine na kojoj senzor prestaje da prati podlogu i, naravno, dodeljivanje alternativnih funkcija i makroa tasterima kao i podešavanje osvetljenja u 16,8 miliona nijansi.

Miš se u radu ponašao u skladu sa očekivanjima i nasleđem – sjajno. Oblik je kao i kod Rival/Rival 300 modela „blago naklonjen” desnorukim korisnicima i upotrebljiv za svaki grip. Naravno, položaj bočnih tastera neće svima odgovarati, ali sam oblik miša odgovaraće većini potencijalnih korisnika. Uobičajeno velike i kvalitetne stope i dobar senzor pomažu odlične performanse ovog modela. S obzirom na to da se radi o novom najjačem modelu jednog od „Tier 1” proizvođača igračkih periferija, cena je očekivano visoka i ovaj miš na našem tržištu košta više od 12.000 dinara. Da li su i kome sve ove opcije potrebne pokazaće reakcija tržišta. Sa druge strane Rival 700 ima dovoljno mogućnosti da možda pronađete neku za koju niste ni znali da vam treba, a posle igranja sa njim nećete moći da živite bez toga.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Steelseries Rival 700
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Pro Gaming Mouse

 JA, IGRAČ
Ratnik društvene nepravde

Senzor:
Optički maksimalne rezolucije 16000 tpi
Broj tastera:
6 + scroll točkić
Ostalo:
podešavanje rezolucije u za dve vrednosti između 100 i 16000 tpi, eliminacija hardverske akceleracije, menjanje funkcija tastera, dodeljivanje makroa i editovanje profila, Game Sense opcije za taktilnu reakciju na događaje u igri, mogućnost zamene senzora laserskim, alternativni poklopci zadnje strane miša, OLED ekran sa leve bočne strane, dva odvojiva kabla različite dužine, USB veza
Proizvođač:
Steelseries
Kontakt:
GameS
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera