TEST JOY<>
102016<><>

Logitech Pro Gaming Mouse

Kratko i jasno

Ponuda igračkih miševa danas je veća nego ikada. Možete da nađete miševe svih oblika, sa tri do trideset tastera, različitim senzorima, tegovima, i brojem opcija u softveru koji se približava programima za (lakšu) obradu fotografija. U celom tom šarenišu jurnjave za što više opcija za koje igrači, kako profesionalni tako i kućni entuzijasti, nisu ni svesni da su im potrebne, nekako se zaboravlja da su počeci igračkog miša i cele „scene” profesionalnog igranja u stvari naizgled obični, ali kvalitetni miševi oblika udobnog za višečasovnu upotrebu, sa minimumom opcija. Logitech, kao broj jedan među proizvođačima periferija, u ponudi ima kompetitivne modele za svačije potrebe. Noviji modeli često su ekstravagantnog dizajna sa već pomenutim spiskom opcija koji se vuče po podu i kriptičnim pompeznim sufiksom u oznaci.

Testirani miš dopunjuje ovu ponudu jednostavnošću, i to modernom. Sve je upakovano u nenametljiv oblik udoban za višečasovno igranje sa kratkim, jasnim, ali opet ambicioznim nazivom koji odmah baca rukavicu u lice – Pro. Ovaj miš dizajniran je sa profesionalcima i za profesionalce. Iako ćete ovu rečenicu pročitati u opisu gotovo svakog igračkog miša, činjenica da proizvođač koji u svojoj ponudi ima nekoliko kvalitetnih, sposobnih i skupih modela, otvoreno reklamira ovaj miš kao „profesionalniji” – govori dovoljno. Oblik je baziran na modelu G100, koji opet vuče korene od starih dobrih običnih Logitecha. Miš je simetričan i lagan (130 grama), što sigurno neće odgovarati svakom korisniku, ali je činjenica da veliki broj igrača, naročito oni koji koriste finger grip, preferira lagane miševe čiji oblik nije izliven za desnu šaku.

Plastika je kvalitetna, a finiš je mat, što olakšava svakodnevnu upotrebu jer ne upija prljavštinu i otiske i šaka se ne znoji, što je veoma bitno kada miš koristite više sati svakodnevno. Zapravo, sam finiš nije „samo” mat, nego je komplikovaniji. Na Pro je nanet specijalni sloj koji ga čini izdržljivijim i dugovečnijim, a Logitech se hvali da je testiran „vožnjom” od 250 kilometara i da su tasteri kliktali preko dvadeset miliona puta, što predstavlja ekvivalent profesionalnog igrača koji trenira deset sati dnevno, dve godine.

Tastera ima „samo” šest, što je opet sasvim dovoljno većini igrača. Osnovni tasteri imaju brižljivo podešen nivo pritiska pre aktivacije i može da se kaže da je Logitech „pogodio” tu blagu zadršku između oslanjanja na taster i aktivacije koja ove tastere čini predvidljivim, uz to odziv je izuzetno brz ako Ping i Lag nisu bacili kletvu na vašu sesiju. Bočni tasteri su relativno mali i izuzetno tanki, ali se nalaze direktno ispod palca i takođe imaju predvidljiv, mada nešto drugačiji otpor pre aktivacije. Skrol je naizgled običan, ali je kvalitetan, udoban i predvidljiv. Moramo da pomenemo da se osnovni tasteri čuju kada klikćete, tako da ako spadate među one koji ne podnose bučne tastere treba da preskočite ovaj miš. Doduše, ako imate mehaničku tastaturu, njeni „milozvuci” će pokriti svaki drugi zvuk. U vreme kada proizvođači stavljaju što veće stope na svoje modele i hvale kako to omogućava beskompomisno klizanje po svim podlogama, Logitech je opremio Pro sa minimalističkim stopama raspoređenim na obode miša koje dopunjava prsten oko senzora. Na ovim nožicama Pro bez ikakvih problema „pleše” po podlozi, ne zapinje i očigledno dokazuje da veličina nije bitna, barem kad su stope u pitanju.

Sa druge strane, kabl je debeo i veoma dugačak i kad uporedimo težinu samog miša, teži skoro isto. Mi nismo imali problema tokom testiranja, ali ovako dugačak i težak kabl mogao bi da povuče miš kada ruka nije na njemu ili da se negde zaplete zbog svoje dužine, pa treba voditi računa.

Iako se radi o duhovnom nasledniku modela G100, koji je bio relativno skroman, Pro je opremljen najjačim senzorom. Pixartov optički senzor PMW3366 je maksimalne rezolucije 12.000 tpi koju možete da podešavate između 200 tpi i maksimalne, što ostavlja dovoljno prostora da svaki igrač nađe svoju meru.

Miš nema nikakvu akceleraciju, veštačku stabilizaciju i filtere, pa bi tako osećaj trebalo da bude veoma prirodan, bez neprijatnih iznenađenja. Na testu je miš lako i bez problema pratio podlogu i nismo primetili trzanje ili prekide i neravnomerno praćenje. Dodatnim podešavanjima u softveru senzor može da se kalibracijom prilagodi trenutnoj podlozi. Na našoj zloj prljavoj kancelarijskoj podlozi primetili smo blago trešenje kada je miš odignut taman toliko da još uvek prati, ali to lako može da bude posledica ne baš stabilne ruke ubogog test zamorčeta (čovek, ne miš).

Pozadinsko osvetljenje je diskretno i probija kroz logo i obod zadnje polovine miša. Očekivano možete da koristite paletu od 16,8 miliona boja (nijansi) i koristite efekte kao što su disanje, ciklični prolazak kroz boje i naš omiljeni – ništa.

Kako se radi o „trkačkoj mašini” iz koje je počupan enterijer, rezervni točak, i sve nepotrebne stvari koje dodaju težinu i mogu da se pokvare, spisak opcija u Logitech G softveru manji je nego kod većine njegove sabraće. Naravno da možete da podešavate različite nivoe rezolucije, vezivanje jedne vrednosti za konstantan pritisak tastera (kao „snajper” taster kod drugih proizvođača) dodeljivanje alternativnih funkcija i makroa. S druge strane, možete da koristite sopstvena podešavanja ili da skinete predefinisana podešavanja za igre, ali nema profila. To može, ali ne mora da bude mana, u zavisnosti od vaših prioriteta. Interna memorija sačuvaće vaša podešavanja bez potrebe za instalacijom drajvera, pa miš možete da uključite i krenete da se makljate po „sopstvenim uslovima”, gde god da se nalazite.

Na kraju, da li je naziv ovog proizvoda pretenciozan ili zaslužen? Svakako je zaslužen, jer ovaj miš jeste sastavljen od kvalitetnih komponenti čija su svrha, kako visoke performanse tako i izdržljivost i dugovečnost i sigurno jeste dizajniran uz asistenciju profesionalaca koji ga već koriste. Da li to znači da drugi miševi ovog i drugih proizvođača ne mogu da budu „Pro”? Naravno da ne znači, ali je činjenica da je siroviji na dobar način, kao što je trkačka ili radna/vojna mašina „sirovija” od luksuznije i opremljenije ulične. Cena na našem tržištu za sada nije poznata. Logitechov zvanični sajt prikazuje cenu od sedamdeset dolara, što je više nego prihvatljivo za ovaj miš, i nadamo se da cena neće preterano narasti dok stigne do domaćih prodavnica.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Steelseries Rival 700
Logitech Pro Gaming Mouse
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Ratnik društvene nepravde

Senzor:
laserski, maks. rezolucija 12.000 tpi
Broj tastera:
6 + skrol točkić
Ostalo:
mogućnost podešavanja rezolucije u do pet koraka, vezivanje jedne vrednosti za držanje tastera i odziva, mogućnost snimanja i editovanja makroa, podešavanje pozadinskog osvetljenja, interna memorija, USB kabl dužine 2 m obložen tkaninom
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera