INTERNET<>
102016<><>

Onlajn učenje

Učiti, učiti…

Da li se programiranje može naučiti na Internetu?

Da je internet jedno od najvećih dostignuća u ljudskoj istoriji, to vam može reći i komšinica Persa koja svakodnevno provodi sate u „fejsbučenju” i razgovorima preko Vajbera. Međutim, da bi se sagledala sva veličina internet revolucije ipak je potrebno sesti i malo dublje razmisliti. Ako ste pre nekih 20 godina hteli da steknete znanje u nekoj oblasti, imali ste suštinski dva izbora. Prvi je bio da upišete školu ili fakultet, a drugi da znanje steknete iz knjiga ili od instruktora. Ali, šta ako kod vas ne postoji škola tog profila? Šta ako su knjige skupe? Ako nisu dostupne u biblioteci? Šta ako živite „bogu iza leđa”, gde nikome ne pada na pamet da organizuje kurseve iz željene oblasti? Bilo je mnogo ovakvih „a šta ako”, ali su se sa dolaskom širokopojasnog interneta mnoge stvari uveliko promenile. Danas kao nikada ranije u ljudskoj istoriji svaki čovek ima mogućnost da stekne znanja koja mu mogu biti od koristi u životu. Naravno, ubedljivo najveći procenat edukativnog sadržaja je na stranim jezicima, što ljudima koji ih ne poznaju svakako predstavlja znatan problem. Pošto je engleski danas lingua franca za komunikaciju među ljudima u svetu, najviše koristi će imati oni koji dobro poznaju taj jezik. Ako ga ne poznajete, na internetu postoji mnogo sadržaja koji će vam pomoći da ga savladate.

Kao što i dolikuje računarskom časopisu, u ovom pregledu obradićemo neke od zanimljivijih sajtova koji se uglavnom bave računarima i programiranjem. Postoje brojni sajtovi i za svakojake druge oblasti i o njima ćemo nekom drugom prilikom.

thenewboston.com

U pitanju je sajt koji za sebe tvrdi da nudi najveći broj besplatnih tutorijala na internetu. I stvarno, kada se malo dublje zaroni u strukturu sajta, vidi se da je reč o zaista vrednom izvoru znanja koji nudi veliki broj različitih tema potpuno besplatno. Tako ćete ovde moći da naučite dosta toga o programskim jezicima kao što su Java, PHP, Python, C/C++, Ruby, Visual Basic, C#, R i tako dalje. Tu je još i celo mnoštvo kurseva o veb-dizajnu i tehnologijama koje idu uz njega: HTML5, JavaScript, Node.js, jQuery, React JS, AJAX, Bootstrap, CSS, WordPress... Slede i kursevi za programiranje na mobilnim platformama kao što su Android i iOS. Ono što fascinira je činjenica da je najveći deo materijala iz programiranja (i ne samo iz njega) delo momka koji se zove Baki Roberts. Logično je da on kao osnivač sajta daje najveći doprinos njegovom razvitku, ali definitivno nije logično da neko može da snimi toliko video klipova o toliko mnogo različitih tema! Inače, reč je o dosta nepristojnom momku koji često za vreme snimanja zna da podrigne, onako, iz duše. Bez obzira na to, Bakiju treba skinuti kapu za požrtvovanost koju je uložio da drugima omogući besplatnu obuku.

Sajt nema sopstvene servere na kojima bi čuvao video materijale, već se oni najčešće hostuju na Youtube serverima. Ono što ostavlja loš utisak je da određen broj video zapisa ima probleme sa reprodukcijom. Naime, tokom gledanja vam se može desiti da se na slici pojave artefakti koji sakrivaju sadržaj ekrana. Na sreću, takvih videa nema previše. Osim programiranja, sajt se bavi i obukom u korišćenju popularnih Adobeovih programa kao što su Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, InDesign i tako dalje. Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. Na sajtu se može pogledati na hiljade klipova koji obrađuju na stotine tema iz različitih oblasti. Počevši od saveta o lepoti, preko kuvanja, matematike, medicine, društvenih i prirodnih nauka... Baki jeste kralj, ali nije Supermen da sam obradi tako veliki broj tema, pa je ostvario saradnju sa drugim sajtovima koji besplatno dele znanje. Što se kvaliteta prezentacije tiče, nije često na nivou profesionalnih sajtova koji se plaćaju. Ima dosta zastarelog materijala, dosta razvodnjavanja i neka objašnjenja nisu najpreciznija. Ipak, s obzirom na cenu, ocena je sasvim zadovoljavajuća.

w3schools.com

Svima koji se iole ozbiljnije zanimaju pitanjem izrade interaktivnih veb-sajtova, adresa w3schools.com ne predstavlja nikakvu novost. Reč je o resursu koji svakodnevno u proseku beleži preko 1,6 miliona poseta. Publiku je, grubo, moguće podeliti u dve osnovne grupe. U prvoj su početnici željni savladavanja neke od brojnih tema vezanih za programiranje veb sajtova, dok su u drugoj ljudi koji se aktivno bave veb programiranjem, a ovaj sajt im služi kao izvanredna referenca na pojedine pojmove kojih se ne sećaju. Pošto nas ovde prvenstveno zanimaju materijali vezani za učenje, da vidimo šta nam je na raspolaganju. Svi materijali su podeljeni u šest velikih grupa: HTML i CSS, HTML grafika, JavaScript, XML, serverski jezici programiranja i izrada veb stranica. U svakoj navedenoj grupi se nalazi veći broj podgrupa sa objašnjenjima pojmova koji se obrađuju. Što je najlepše u svemu tome, teoretski deo je moguće praktično testirati u okviru editora koji se nalazi na sajtu. Neprocenjiva stvar za savladavanje materijala putem eksperimentisanja sa ponuđenim kodom.

Deo vezan za JavaScript obrađuje najpopularnije ekstenzije tog skript jezika, kao što su Angular.js, jQuery i jQuery Mobile. Izbor programskih jezika za programiranje sa serverske strane se svodi samo na PHP i ASP(.net), što je prilično siromašno u odnosu na neke druge sajtove. Od stvari koje nisu vezane isključivo za veb programiranje već su od koristi i programerima desktop aplikacija svakako treba izdvojiti tutorijal posvećen SQL jeziku relacionih baza podataka. Reč je o jednom od najboljih tutorijala na ovu temu uopšte.

Jedno vreme je ovaj sajt bio pod teškom kritikom zbog priličnog broja netačnih informacija koje su se mogle naći ponajviše u delu sa referentnim materijalom. Sada je situacija prilično bolja nego što je bila pre 5-6 godina i sajt se može toplo preporučiti svima koji žele naučiti veb programiranje.

Learn*.org

Morali smo da posegnemo za pomalo kriptičnim naslovom sa korišćenjem džoker znaka kako bismo uspeli da povežemo nekoliko sajtova različitih naziva u jedan zajednički projekat. Naime, umesto da kao u ostalim predstavljenim slučajevima svi materijali budu objedinjeni pod jedan URL, ovde svaki od ponuđenih tutorijala ima svoj sopstveni:

learnpython.org,

learnjavaonline.org,

learn-c.org,

learn-js.org,

learn-php.org,

learnshell.org i

learncs.org.

Svi oni su po dizajnu vrlo slični (da ne kažemo identični) i svi koriste usluge internet servisa Sphere Online Judge (poznatiji kao SPOJ) za izvršavanje koda iz pratećih primera. Inače, SPOJ je priča za sebe i reč je o popularnoj platformi za onlajn rešavanje informatičkih zadataka. Dakle, svaki od navedenih programskih jezika na svojoj stranici nudi listu sa lekcijama koje se deli na dve glavne grupe: osnovne i napredne. Klikom na neki od ponuđenih linkova prelazimo na stranice koje obrađuju problematiku bez mnogo propratnog teksta i sa jasnom orijentacijom na ponuđene primere. Ovo i nije tako loša stvar pošto preopširna suvoparna objašnjenja mogu da budu dosadna i kontraproduktivna, ali smo svedoci činjenice da primere često prati tekst koji će početnicima biti nedovoljno informativan. Tako će ovi sajtovi biti podesniji onima koji se već razumeju u programiranje i žele da nauče neki od ponuđenih jezika. Ispod navedenih primera koda se nalazi taster Execute Code preko koga ga prebacujemo u prateći editor u donjem delu ekrana i izvršavamo uz pomoć pomenutog servisa SPOJ. Tu dolazimo do najvećeg problema vezanog za ovaj servis, a on se ogleda u dosta čestim i dugačkim kašnjenjima vezanim za prikazivanje rezultata. Druga primedba se odnosi na to da pojedine teme nisu dovoljno duboko obrađene ili jednostavno još nisu završene do kraja.

tutorialspoint.com

U pitanju je sjajno mesto za one koji žele da nauče neku od disciplina vezanih za programiranje, ali i više od toga. Iako je akcenat stavljen na programiranje, ovde ćete naći i odlične materijale koji se tiču baza podataka, digitalnog marketinga, poslovnih veština, telekomunikacionih tehnologija, sporta i još mnogo toga. Mada je sajt uglavnom orijentisan ka kraćim tekstualnim lekcijama, jedan deo materijala je predstavljen i u obliku videa. Da biste pristupili tom sadržaju, potrebno je da odradite jednostavnu besplatnu registraciju.

Teme su podeljene po logičkim grupama i svaka sadrži veliki broj potkategorija vezanih za tu oblast. Tako, recimo, tema veb programiranja sadrži čak šezdeset i sedam različitih tutorijala iz te oblasti! Ne samo da su obrađene (očekivane) teme kao što su HTML5, Ajax, Bootstrap, WordPress... već ćete ovde naići na mnoštvo stvari za koje verovatno nikada niste čuli da postoje. Tom spisku još treba dodati kategoriju pod nazivom ’Scripts’ koja se bavi programiranjem na jezicima kao što su JavaScript, Lua, Perl, Python, Ruby... zajedno sa tehnologijama koje idu uz njih. Vrlo je slična situacija i po pitanju programiranja za desktop i mobilne platforme, gde ćete naći instrukcije kako da naučite programiranje na svim mogućim i nemogućim programskim jezicima.

Na levoj strani se nalazi spisak lekcija koje dolaze uz svaki pojedinačni tutorijal. Prezentovani materijal je najčešće vrlo dobrog kvaliteta i prijatnog vizuelnog prikaza (mada je to stvar subjektivnog doživljaja). Obično je materijal podeljen u dve glavne grupe: osnove i napredne pojmove, dok se u zavisnosti od teme praktično svim tutorijalima dodaju stavke koje su specifične za nju samu. Za svaku pohvalu je postojanje linkova na korisne resurse, preko kojih ćete dobiti dosta informacija koje vam sugerišu kuda da pođete nakon završetka kursa.

khanacademy.org

Khan Academy je jedan od pionira u oblasti besplatnog onlajn obrazovanja i do današnjeg dana je sakupio skoro trideset miliona potpisnika. Nosi naziv po čoveku koji ju je pokrenuo, Salmanu Kanu, američkom državljaninu sa indijskim korenima. Legenda govori da je Salman tamo neke 2004. godine obučavao svoje rođake u Indiji preko interneta i da su nakon odličnih rezultata i drugi rođaci poželeli da prođu kroz obuku. Kan je zatim kreirao kanal na Jutjubu, gde je imao veliku posetu, što ga je nateralo da napusti posao i potpuno se posveti misiji besplatnog obrazovanja dostupnog svima.

Sajt nudi pravo bogatstvo sadržaja za učenike prvenstveno na engleskom jeziku, ali već duže vreme postoji brojni materijal preveden na sve velike svetske jezike. Sada slede jedna dobra i jedna loša vest. Dobra je ta da se na sajtu može pronaći sadržaj na srpskom jeziku, dok je loša vest to što je količina sadržaja siromašan i što su prevodi vrlo često nepotpuni. Što se računarskog sadržaja tiče, on se najčešće prezentuje u interaktivnom okruženju uz naraciju učitelja. Sa leve strane je editor u koji se unosi kod, a sa desne strane su prikazani rezultati izvršavanja tog koda. Kada se sve to iskombinuje, dobije se sadržaj sličan video zapisu koji je moguće menjati. Ispod područja za prezentaciju u slučaju da postoji naracija, nalazi se panel sa celokupnim tekstom lekcije praćen sa vremenom pojavljivanja na ekranu. Iako se radi o odlično zamišljenoj ideji, realizacija nije uvek onakva kakva bismo hteli da bude. Po slobodnom uverenju autora, računarski kursevi sa ovog sajta su često manje produktivni od većine predstavljenih u ovom pregledu.

Zanimljiv je podatak da je Bil Gejts pre nekoliko godina izjavio da svoju decu uči upravo preko materijala Akademije Kan. Njegov poznati filantropski fond je jedan od najvećih sponzora projekta. Trenutno se u SAD vrši eksperiment sa materijalima Akademije Kan u okviru zvaničnog školskog sistema. Ukoliko se rezultati pokažu pozitivnim, ovakav način edukacije će postati deo naše svakodnevnice. Da ne zaboravimo napomenuti da je za korišćenje potrebna besplatna registracija (može i preko Facebooka ili Gmaila).

codecademy.com

Codecademy je e-learning internet servis koji nudi besplatan pristup svojim materijalima, ali je za dodatni sadržaj potrebno platiti nepunih 20 dolara mesečno. U dodatni sadržaj spadaju personalizovani planovi obuke, kvizovi za testiranje znanja, pristup gotovim projektima i dobijanje onlajn pomoći od strane takozvanih savetnika. Slično kao kod Khan Academy, i ovde se morate registrovati putem Facebook ili Gmail naloga. Spisak dostupnog sadržaja dobijate klikom na link Catalog u gornjem desnom uglu ili skrolovanjem miša prema dnu stranice. Kursevi su podeljeni u dve grupe: Web Developer Skills i Language Skills. Kao što se može zaključiti po imenu, u prvoj grupi su uglavnom tutorijali sa temama vezanim za izradu sajtova. Druga grupa tutorijala po ideji autora treba da se bavi izučavanjem sintakse programskih jezika vezanih za veb programiranje. Na raspolaganju su nam HTML i CSS, JavaScript, jQuery, PHP, Python i Ruby.

Radna površina pregledača interneta podeljena je na tri dela. Levo je prikazan teorijski deo materijala koji se proučava. Centralni deo je namenjen editoru programskog koda koji može sadržati više stubaca (recimo, HTML i CSS), dok je desni panel namenjen prikazivanju rezultata rada programa i moguće ga je uveličati do razmera radne površine ekrana. Predviđeno je da se kroz zadane lekcije prolazi po predviđenom rasporedu i da se pri tome u programe unose podaci iz zadataka, ali je preko menija u donjem levom uglu moguće nasumično prelaziti sa lekcije na lekciju. Nažalost, lekcije pokrivaju samo najosnovnije stvari, pa će sajt od koristi da bude samo početnicima. Zato je način realizacije na dosta visokom nivou.

Igor S. RUŽIĆ

 
Aktuelna dešavanja na tržištu distribucije medijskog sadržaja
Kreditni rejting u Kini
Onlajn učenje
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera