LAKI PINGVINI<>
102016<><>

Simplenote 1.0.2

Jednostavno, podsetnik

Nekad po papirićima, ćoškovima novina, salvetama, kartama gradskog prevoza i manje-više svemu što pamti otisak olovke, a danas, kada nam je potrebno da zapišemo neku sitnicu, pišemo po oblaku. Simplenote je jedan od mnogobrojnih programa koji nam pomažu da organizujemo svakodnevno funkcionisanje, bilo da je u pitanju spisak za kupovinu, teze za tekst u „Svetu kompjutera” ili haiku koji smo smislili čekajući u redu ispred šaltera.

Sve počinje instalacijom na računar, tablet ili telefon, pri čemu treba naglasiti da su autori pokrili najpopularnije platforme, i kreiranjem odgovarajućeg korisničkog naloga koji se sastoji od validne e-mail adrese i željene lozinke. Nakon uspešne prijave pristupate radnoj površini koja izgleda identično bez obzira na to na kojoj platformi se koristi, uz neophodna prilagođavanja veličini displeja. Desktop verzija daje celovit pogled na program pa ćemo na njoj i bazirati recenziju. Gornja ivica radnog prozora prikazuje standardni set padajućih menija preko kojih pristupate opcijama za promenu izgleda i podešavanja programa. Najveći deo radne površine podeljen je vertikalno na manji deo sa leve strane koji sadrži spisak beleški, dok se na desnoj strani prikazuje sadržaj trenutno selektovane beleške.

Zapisima je moguće dodavati tagove, što olakšava pretragu i omogućava sortiranje, a obrisane beleške ostaju u kanti do konačnog uklanjanja. Deo za manipulaciju unosima otvara se nakon klika na odgovarajuću ikonicu pored polja za pretragu. Takođe, moguće je pinovati bitne unose kako bi ostali vidljivi na vrhu liste pošto se podrazumevano lista sortira tako da su hronološki najsvežije beleške na početku. Da napomenemo, mada je možda suvišno, da se zapisi automatski sinhronizuju na svim uređajima koji koriste isti korisnički nalog.

Desna strana, u kojoj se vrši konkretno zapisivanje, omogućava unos teksta i bazična formatiranja, pravljenje lista i kreiranje linkova, ali pod uslovom da uključite Markdown opciju. Nema slika, tonskih ili video zapisa niti naprednih formatiranja teksta. U dnu prozora je prostor za upisivanje tagova, dok su na vrhu četiri ikonice od kojih dve kriju zanimljive mogućnosti. Pored opcije Trash za brisanje i Info za prikaz detalja o samoj belešci (datum i vreme modifikovanja) gde možete omogućiti pomenuti Markdown ili pinovati zapis, ikonica History omogućiće vam da skrolujete kroz timeline beleške i eventualno vratite neku od prethodnih verzija. Ikonica Share krije dva načina na koji vaš zapis možete podeliti sa drugima. Vašu belešku možete objaviti odabirom opcije Publish, nakon čega svako kome ste dostavili generisani link ima mogućnost da pogleda sadržaj ili preko Collaborate gde možete definisati e-mail adrese drugih korisnika Simplenote programa koji će imati mogućnost da pregledaju, ali i menjaju sadržaj objavljene beleške.

Jednostavno, efikasno i dovoljno reči su kojima se najlakše može opisati Simplenote. Eventualne zamerke zavise od očekivanja pojedinačnog korisnika, nekome će pomenuti nedostatak multimedije ili nemogućnost zakazivanja nekog vida notifikacije za pojedine unose, predstavljati nepremostivu prepreku i onemogućiti upotrebu programa, a neko samo želi da pročita koliko jaja i sira treba da kupi.

Goran STRIČIĆ

 
Deepin 15.3
Prvi koraci od sedam milja
Simplenote 1.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino Uno

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS, Android, iOS
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
99 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
simplenote .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera