NA LICU MESTA<>
102016<><>

IFA 2016, Berlin

U znaku svega

IFA je sajam koji svoje vratnice, osim predstavnicima industrije, medijima i trgovcima otvara i širokim narodnim masama. Ove godine ih je bilo 240.000.

Izveštavanje iz Berlina omogućila nam je kompanija Lenovo
Berlinska IFA, odnosno „Internationale Funkausstellung Berlin” (Berlinski sajam radija) jedna je od najstarijih sajamskih izložbi u Nemačkoj – prva je održana davne 1924. godine! Njen karakter je evoluirao tokom godina, da bi u drugoj deceniji XXI veka ponela prestižnu titulu najvećeg globalnog sajma potrošačke elektronike. U kombinaciji sa najvećim svetskim sajmom video igara (Gamescom u Kelnu), ovo Nemačku čini najprestižnijim igračem na polju demonstracije novih tehnologija i trendova u potrošačkoj i zabavnoj industriji. Impressive, most impressive.

IFA 2016 održana je od drugog do sedmog septembra, a kao što je prethodnih godina postala uobičajena praksa na svim velikim sajmovima (pre svega, na MWC-u u Barseloni), najveće kompanije predstavile su svoje adute na separatnim press konferencijama koje su održane pre nego što je sajam zvanično otvoren. Osim što komplikuje posao novinarima, ova praksa kao svrhu ima forsiranje različitosti i generisanje percepcije otmenog prestiža kompanija koje su suviše „kul” za službeni sajamski raspored. „Vidi nas kako smo bitni, predstavili smo svoje proizvode dva dana pre početka sajma”. O vremena, o običaji...

Za razliku od MWC-a i E3-a, IFA je sajam koji svoje vratnice, osim predstavnicima industrije, medijima i trgovcima otvara i širokim narodnim masama, tako da svake godine postiže impresivne brojke posetilaca. Ove godine ih je bilo 240.000, čime je za pinkicu probijen prošlogodišnji rekord.

Na jednoj od pre-sajamskih prezentacija, kompanija Lenovo predstavila je svoje adute za drugu polovinu 2016. godine. Prvi i najznačajniji proizvod, kako za Lenovo tako i u sajamskim okvirima, bio je Lenovo Yoga Book, desetoinčni 2-in-1 krosover (tablet/laptop) uređaj koji donosi nekoliko realnih novina u ovu specifičnu tržišnu nišu. Lagan, kompaktan i opremljen odličnom heptičnom tastaturom (senzorska tastatura koja ima feedback), ovaj uređaj dolazi u paketu sa stilusom i posebnom „plohom” koja se postavlja iznad tastature, čime se omogućava pisanje/crtanje po papiru (običnom, hemijskom ili bilo kakvom drugom olovkom) i automatska digitalizacija tog sadržaja (naravno, funkcioniše i klasično pisanje stilusom po ekranu). Inženjeri kompanije Lenovo kažu da njihovo istraživanje pokazuje da veliki broj korisnika jednostavno ne voli da piše stilusom po ekranu, ali da su na papir svi navikli, te su kreirali uređaj koji jednim potezom rešava taj problem. Lenovo Yoga Book je idealan uređaj za studente koji redovno posećuju predavanja, a posebno za njihove lenje kolege koje ne moraju da fotokopiraju beleške, već instant mogu da ih dobiju u elektronskoj formi. Uređaj pokreće Intel Atom x5-Z8550, a opremljen je sa četiri gigabajta RAM, 64 gigabajta interne memorije i slotom za microSD karticu, a dolazi dve u verzije: sa Androidom (500 USD/EUR) i Windowsom 10 (600 USD/EUR). Tokom vrlo kratkog testiranja, za koje smo imali prilike na sajmu, nismo primetili razlike u performansama i „operativnosti” ova dva modela.

Lenovo Yoga Book osvojio je prestižnu nagradu „Best of Show”, i samo zahvaljujući spletu nesrećnih okolnosti i kašnjenja sempla u poslednjem trenutku, nemamo detaljni test u ovom broju. Sa mnogo manje pompe od Yoge predstavljeni su i Lenovo Miix 510 i 710, slični hibridni uređaji, ali bez opcije za pisanje po papiru i instant translaciju napisanog. U ovom broju u okviru rubrike „Phone Zone” možete da pročitate test modela Miix 710.

Sledeći adut Lenovljana je Yoga 910, laptop koji je osvojio prvo mesto u kategoriji „computing”. Ovaj 12,2-inčni laptop sa minimalnim zazorom (bezel) između ekrana i ivice, za cenu od 1300 evra u osnovnoj verziji donosi 4K rezoluciju, i7 CPU, skladno i tanko aluminijumsko kućište težine 1,29 kilograma i tradicionalnu Lenovo šarku koja omogućava savijanje u 360 stepeni.

Treći proizvod koji su predstavili zapravo je bio grupa proizvoda – portabl dodaci za telefon Motorola Moto Z koji se kače na zadnju stranu uređaja (zvučnik modul, kamera modul i projektor modul). Cena svakog od njih je u rangu 200+ evra, sam koncept deluje prilično nezgrapno, a sudeći po vrlo neslavnim brojkama prodaje LG G5, publika je ovog proleća i leta rekla šta misli od modularnim mobilnim telefonima...

Jedan dan pre početka oficijelnog sajamskog programa, kineska kompanija Huawei održala je pres konferenciju u berlinskom Velodromu, prestižnoj lokaciji višestruke namene. Na njoj su, umesto novih Mate modela, predstavljeni Huawei Nova i Nova Plus, prvenci nove serije kojima Huawei misli da pomrsi račune konkurenciji u višoj srednjoj klasi. Oba telefona imaju odličan razlomak cene i performansi, tako da je pompa kojom su propraćeni vrlo razumljiva, bez obzira na malo preterivanja tokom inicijalne prezentacije. Kad kažemo preterivanje, mislimo na posebnu atrakciju po imenu Xenia, nemačku modnu blogerku sa nekoliko miliona Youtube pratilaca, koja je predstavila Novu i Novu Plus iz svog jedinstvenog ugla, navodeći, između ostalog, kako je konačno pronašla telefon koji je u stanju da prati njen dinamični život prepun putovanja i selfija u mračnim klubovima. Većinu ozbiljnih novinara odbilo je i zblanulo njeno lupetanje na sceni, agresivna gestikulacija i glorifikacija površnosti, tako da je povratak na scenu Ričarda Jua, simpatičnog i energičnog direktora Huawei Consumer Business Grupe koji je bio domaćin konferencije, pozdravljen snažnim aplauzom. Huawei je kompanija koja je suviše velika za ovakve selebritije klase „Nj”, čiji endorsment može da im se obije o glavu na duže staze. Detaljan test Huawei Nova Plus (razlike između „normal” i Plus su minimalne) možete da pročitate u ovom broju na stranicama rubrike „Phone zone”, a MediaPad M3 ćemo testirati čim nam padne šaka, najverovatnije u sledećem broju.

Ovogodišnja IFA biće zapamćena po najvećoj katastrofi koja je zadesila kompaniju Samsung. Opoziv kompletne globalne serije Galaxy Note 7 fableta zbog problema sa baterijom koji je doveo do paljenja i topljenja uređaja imao je jeziv efekat na reputaciju i akcije ove južnokorejske kompanije. Iako se sličan kurcšlus desio mnogim kompanijama (između ostalih i Appleu), opoziv glavnog konkurenta sedmoj seriji iPhonea imaće loše posledice na procenat globalne zastupljenosti mobilnih ekosistema u večnom ratu između Androida i iOS-a.

Od Samsung novina koje su zanimljive čitaocima SK (veš mašine verovatno nisu), vredi izdvojiti fantastični Gear S3, verovatno najbolji i najukusnije „skockan” pametni sat u istoriji, koji je zasluženo pobedio u kategoriji „wearables”, a pažnju su izazvali i quantum dot monitori namenjeni igračima (CFG70, CF791), koje karakterišu frekvencija od 144 herca i vreme odziva od jedne milisekunde. Nažalost, Samsung je odlučio da monitore demonstrira uz FIFA Soccer, igru koja predstavlja prilično loš izbor za tehnološku demonstraciju frekvencije i brzog odziva (Battlefield 4, Call of Duty: Black Ops III ili neka treća moderna pucačina bili bi mnogo bolje rešenje).

Sony je predstavio dva nova telefona: Xperia XZ (flegšip) i Xperia X Compact, koji imaju ambiciju da pokušaju da izmene jako loš trend Sonijevog prisustva na mobilnom tržištu. Kod flegšipa akcenat je na kameri od 23 megapiksela, a kod kompakta odlične performanse u malom (i skupom) pakovanju. Osim telefona, Sony je predstavio i finalizovanu verziju svog VR headseta (izlazi 13. oktobra), a u prostranoj demonstracionoj hali našlo se mesta i za NW-WM1Z Walkman, premijum uređaj čija je cena veća od 3000 evra.

Osim frižidera koji radi pod Windowsom 10, LG je predstavio i nekoliko normalnijih uređaja, od kojih su najzanimljiviji zakrivljeni monitori u razmeri 21:9, UltraWide 38UC99 (38 inča) i UltraWide 34UC79G (34 inča). Najinteresantnija stvar koju su doneli na sajam je impresivni OLED tunel koji je pokrivao zidove i svod ulaza u njihovu halu – nijedna druga kompanija nije imala ovako impresivan tehnološki demonstrator.

Jedini adut zlosrećnog HTC-a na sajmu bio je HTC A9s, prošlogodišnji flegšip kome je ugrađen ekran niže rezolucije (720p umesto 1080p) i inferiorniji čipset (Mediatek MT6755 Helio P10 umesto Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617) da bi se postigla midrange cena, a očuvalo metalno unibody kućište. Za sada nisu poznati ni cena niti tačan datum izlaska na tržište, ali se zna da će se pojaviti pre kraja godine.

Zajednički element za sve kompanije koje su predstavile nove Android telefone je svojevrsna tikvanska pokondirenost u pogledu faktora bez kojih njihovi aparati ne bi postojali, operativnog sistema Android. Ni jedan od glavnih igrača podatak o Androidu nije stavio u prvi, drugi niti u treći plan, već ga je, reda radi, strpao kao fusnotu sa minimalno vidljivim fontom na poslednjem slajdu prezentacije. Ovaj problem postaje prilično zarazan, jer ga je do pre nekoliko godina forsirao samo Samsung, da bi ga danas prigrlili apsolutno svi.

Od ostalih kurioziteta, ima smisla izdvojiti „najtanji laptop na svetu” koji je predstavila kompanija Acer – njihov Swift 7 je zvanično prvi laptop koji je u sklopljenoj formi tanji od jednog centimetra (9,98 mm). Aluminijumsko kućište, 13,3-inčni IPS ekran u rezoluciji 1080p, 1,1 kilogram i cena od 1000 evra u najjeftinijoj varijanti su ono što možemo očekivati kada se početkom oktobra pojave u prodavnicama. Zanimljiv nam je bio i Sharpov 85-inčni televizor koji se reklamira kao „World first 8K IGZO TV”, koji 30. oktobra kreće u prodaju po ceni od 130.000 dolara. Kako se dobija 8K slika? Tako što u moćan PC priključite 4 HDMI kabla da biste ostvarili potreban bandwidth za prikaz slike u rezoluciji 7,680 × 4,320 tačaka! Baš su šašavi ti Japanci...

IFA 2017 održaće se od prvog do šestog septembra, a mi ćemo, kao i uvek, biti tamo, zašiljenih pera i spremni na izveštavanje o fantastičnim novotarijama za novu kalendarsku godinu.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iOS 10

 PRIMENA
Svemirska sonda Juno

 NA LICU MESTA
IFA 2016, Berlin
Šta mislite o ovom tekstu?
LG prezentacija
BalCCon2k16
Schneider Electric i Orion Telekom prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Storks
Inferno
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (1)

 VREMENSKA MAŠINA
GPS, Cyrix i 20 godina

 PRST NA ČELO
Kralj je mrtav! Živeo...
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera