PHONE ZONE<>
102016<><>

Huawei Nova Plus

Za modne blogere

U trenutku kada su svi očekivali da će predstaviti naslednika Mate S porodice uređaja, na konferenciji za novinare par dana pre IFA sajma Huawei je odlučio da svom već širokom portfoliju uređaja doda još jednu seriju pametnih telefona – Nova.

Nova serija za sada ima dva uređaja – Nova i Nova Plus, a kako to pomodarstvo nalaže, Plus verzija je ona namenjena korisnicima koji preferiraju velike ekrane i nešto bolju autonomiju zbog baterije većeg kapaciteta. Naziv Nova je derivat reči „Innovation”, a ovi uređaji su pre svega okrenuti modernoj populaciji, nešto slično onome što je Mate S želeo da uradi pre godinu dana. I doista, Nova Plus neodoljivo podseća na Mate S, kako po obliku i izgledu, tako i po glavnim karakteristikama. Blago zakrivljeni ekran je nešto na šta nas je Huawei već navikao, a tu su pogodnosti poput brzog senzora otiska prsta, kvalitetne kamere i solidne hardverske osnove.

Nova Plus ima ekran dijagonale 5,5 inča i smešten je u lepo jednodelno aluminijumsko kućište. Kvalitet IPS ekrana je iznenađujuće dobar, čak i na dnevnom svetlu. Iznenađenje je nedostatak Gorilla zaštite, što je rešenje dosad rezervisano za pojedine Honor modele i predstavnike niže klase, ali i korišćenje Snapdragon čipseta umesto neke od Kirin verzija koje razvija sam Huawei. Osmojezgarni Snapdragon 625 spada u moderne čipsete, ali kako je baziran samo na A53 jezgrima, više bismo voleli da vidimo, na primer, 652 sa četiri A72 i četiri A53 jezgra. Sa osrednjim čipsetom dolazi i osrednja grafika, pa Adreno 506 ne spada u sam vrh ponude, što se u kombinaciji sa Full HD rezolucijom primećuje u najzahtevnijim igrama. Pozdravljamo i tri gigabajta radne memorije i 32 gigabajta internog skladišta koje se može proširiti microSD karticama ako žrtvujete drugi SIM slot (postoji i verzija sa četiri gigabajta RAM i 64 gigabajta interne memorije, ali se neće prodavati van Kine).

Huawei je definitivno dosta vremena posvetio kameri koja sa svojih 16 megapiksela, otvorom blende f/2.0 i optičkom stabilizacijom daje prilično dobre rezultate. Potpomažu joj dvobojni LED blic za uslove slabijeg svetla, a hibridni autofokus (fazna i kontrasna detekcija) iznenađujuće je brz i na kratkim i dužim razdaljinama. Kamera je sposobna i za 4K snimanje, što je donekle besmisleno jer uređaj nema 4K ekran, ali pretpostavljamo da je ovo ubačeno više zarad pomodarstva nego zbog praktičnih potreba. I prednja kamera je pojačana, pa osam megapiksela prati otvor blende f/2.0, a potpuno je nejasno zbog čega se Huawei odlučio da izostavi prednji blic. Slike koje prave obe kamere su odličnog kvaliteta i iznad onoga što se očekuje u ovom cenovnom rangu.

Baterija kapaciteta 3340 mAh omogućiće između dva i tri dana normalnog korišćenja, što je posledica optimizacije i modernog čipseta izrađenog u 14 nanometara (kao i moćni Snapdragon 820). Rapid charging opcija omogućava veoma brzo punjenje preko novog USB C punjača, pa ćete za malo više od sat vremena imati punu bateriju, a za desetak minuta dovoljno kapaciteta za par sati razgovora.

Sa čak 72,6 odsto odnosom ekran/prednja strana i izostankom bilo kakvih fizičkih tastera spoljni izgled je dopadljiv ali, kao i kod svih Huawei telefona, ne dovoljno distinktivan, pa ovaj telefon neodoljivo podseća na Mate S, ali i neke modele Honor serije. Senzor otiska prsta je smešten na ergonomski odlično odabranoj poziciji, na koju će vam kažiprst prirodno „leći”, ali zbog male površine podrška za gestikulacije je praktično neupotrebljiva, pa je velika šansa da ćete vrlo brzo deaktivirati ovu opciju. Po ugledu na Apple dizajn, sa donje strane su smeštene dve rešetkice, od kojih samo desna krije zvučnik, dok se iza leve nalazi primarni mikrofon (onaj za eliminaciju buke tokom razgovora je smešten na gornjoj strani) a između njih je novi, reverzibilni USB C konektor. Za razliku od velikog brata, Huawei Nova ima crnu lajsnu pri vrhu na kojoj se nalaze kamera i blic, nešto slično P seriji. Tasteri su, već karakteristično za Huawei smešteni na desni bok, ’Power’ na sredini, a klackalica za jačinu zvuka iznad. Fioka za dve nano SIM kartice, odnosno SIM + MicroSD kombinaciju smeštena je na suprotnom boku, a u paketu dolazi praktični alat za njeno otvaranje. Na pikanterije poput IC porta slobodno zaboravite, ipak je ovo model srednje klase. U paketu sa telefonom dolaze slušalice solidnog kvaliteta, brzi punjač i USB C kabl, a ovoga puta iz paketa je izostala maska iako u kutiji postoji predviđeno mesto za nju.

Jedna od glavnih zamerki kod Mate S i P8 modela je Wi-Fi koji nije imao podršku za pet gigaherca, što je i ovde slučaj, pa ćete sa ovim modelom imati problema sa novijim ruterima koji rade na pet gigaherca.

Očekivano, uz ovaj model stigla je najnovija verzija Android OS-a obučena u prepoznatljiv EMUI u verziji 4.1. Ukoliko ste već imali prilike da se sretnete sa Huawei EMUI-jem umećete da cenite male stvari koje svaki proizvođač implementira u svoj GUI. Tu je pregršt tema (koje menjaju i ikone i pozadine), jerbo Kinezi vole da im telefon svakog dana izgleda drugačije, a sve prečice i dodaci karakteristični za EMUI su tu. Ono što nam se posebno svidelo je opcija skeniranja vizit karti koja je implementirana u imenik i koja, osim što odlično prepoznaje tekst automatski dodaje kontakt nakon skeniranja u podrazumevani imenik. Iako možda ne deluje tako, izmena ima na svakom koraku, i uglavnom su sitne i tiču se nekih nelogičnosti prisutnih kod starijih verzija, čini se da se Huawei sa novim EMUI-jem prilično potrudio.

Kamera aplikacija je dobila nove mogućnosti. Kod primarne su prisutna ručna podešavanja parametara ukoliko želite da maksimalno iskoristite mogućnosti senzora. Tu je i opcija ulepšavanja koja je dosad bila rezervisana samo za prednju kameru, a koju sada možete odabrati i kada slikate svoje prijatelje. One zabavne izmene se odnose na Makeup opciju na prednjoj kameri koja vas šminka u realnom vremenu, što može biti zabavno ako ste trudna tinejdžerka ili modna blogerka.

Ono što je primetno je da Huawei sve više pažnje posvećuje detaljima, kako sa dizajnerske tako i sa softverske strane. Problem je u tome što, bar po dosadašnjem iskustvu softverska podrška, čak i za najskuplje modele nestaje godinu dana nakon predstavljanja telefona (Mate 7 i Mate S i dalje su na Android 5, a Mate 7 je do skoro bio na verziji 4.1), bez jasnih planova za ažuriranje softvera. Sa jedne strane tu su metalno kućište, odličan ekran, dobra kamera, odlična baterija i solidan hardver sa ispeglanim softverom, dok sa druge strane imate visoko postavljenu cenu, nedostatak zaštite ekrana od grebanja, Wi-Fi na 2,4 gigaherca i hibridni dual SIM/MicroSD slot. Od pomenutih cena je možda i najveći problem, jer se Huawei izjednačio sa Samsung modelima, a tu su i modeli iz iste kuće poput Honor 8, da ne govorimo da se OnePlus 3 prodaje za manje novca sa Snapdragon 820 čipsetom, šest gigabajta RAM i 5,5-inčnim AMOLED ekranom...

Marko NEŠOVIĆ

 
Sony Xperia XA Ultra
Huawei Nova Plus
Šta mislite o ovom tekstu?
Coolpad Torino S i Modena 2
Lenovo IdeaPad Miix 710
Hermit
Ampere
AllCast
Opera Free VPN
Stitch It!
Google Duo
MenuSnap
Nomie
LifeRPG
Memrise

Operativni sistem:
Android 6.0.1 + EMUI 4.1
Dimenzije:
151,8 x 75,7 x 7,3 mm / 160 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 625 čipset (8x Cortex-A53 2 GHz CPU + Adreno 506 GPU), 5,5” IPS LCD (1080 x 1920), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 256 GB (koristi drugi SIM slot), senzor otiska prsta, Bluetooth v4.1 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11n 2,4 GHz, NFC, FM radio, GSM/HSPA/LTE, USB C, zadnja kamera 16 Mpx, f/2.0, OIS, hibridni autofokus (fazna i kontrasna detekcija), dual LED blic, 2160p@30 fps video, prednja kamera 8 Mpx, f/2.0, 1080p@30 fps video, dual nano-SIM, Li-Ion baterija 3340 mAh
Performanse:
Antutu Benchmark 6.2.1: 64916, Geekbench 4: 846 (single-core score), 3088 (multi-core score)
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera