PHONE ZONE<>
102016<><>

Opera Free VPN

Iz naziva može da se nasluti da nije reč o nekom novom internet pregledaču koji dolazi iz poznate kompanije Opera. U pitanju je manje-više klasična VPN alatka koja je pojačana sa parom sigurnosnih rutina...

Opcije su podeljene u tri oblasti i tiču se samog VPN-a, sigurnosti Wi-Fi konekcije preko koje pristupate internetu, odnosno ad-trackera koji se lepe za vaš mobilni telefon dok surfujete kao čičak za trenerku. Sistem rada VPN konekcije vam je verovatno načelno poznat pa ćemo samo reći da je u pitanju „sakrivanje” korisnikove prave lokacije i njena zamena za neku virtuelnu. Na taj način omogućava se pristup regionalno „zaključanom” sadržaju jer odredišni sajt „misli” da se nalazite na geografskoj lokaciji sa koje je dozvoljena konekcija. Prethodno rečeno Opera Free VPN postiže preko pet različitih servera (autori su u skorije vreme obećali nove) koji „glume” konekciju iz SAD, Kanade, Nemačke, Holandije i Singapura. Da je aplikacija aktivna i da se saobraćaj preusmerava preko naročitih servera dokazuje ikonica ključa u notification baru. Prenos podataka se ne meri i prijatno nas je iznenadilo sa kojom hitrošću dolazi do „uspostavljanja veze” i protoka podataka. Opera Free VPN je u ovom momentu skočna i daleko iza sebe ostavlja konkurenciju, možda i zato što je reč o relativno svežem projektu koji još uvek nije dostigao kritičan broj korisnika. Iako uredno vrši kamufliranje korisnikove prave lokacije, OFV nije svemoguća i pojedini sadržaj ostaće nedostupan čak i za nju. No, to je slučaj sa većinom programa iz klase.

Autori su u program ubacili i rutinu za skeniranje sigurnosti aktivne bežične konekcije. Proces je automatizovan i sve što na kraju vidite je spisak testiranih parametara i ocena sigurnosti. Ono što OFV može da uradi za vas na ovom polju je da od znatiželjnika sakrije IP adresu, da onemogući takozvano sniffovanje podataka, ali i da administratoru mreže oteža pristup podacima o sajtovima koje ste posetili i programima koje ste pokretali. Kao što smo rekli, sve uključene zaštite aktiviraju se automatski pritiskom na jedno dugme. Za početnike odlično, za napredne korisnike i više nego nezadovoljavajuće.

Konačno, Opera Free VPN, opet krajnje automatizovano, može da izvrši blokiranje ad-trackera. Nažalost, na zbirnom ekranu ne postoji obaveštenje sa kojih sajtova je pošast došla, niti o kojim verzijama uljeza se radi, već samo informacije o broju „napada” podeljenih po danima, nedeljama i mesecima.

Zbog svega što osmo videli, smatramo da je Opera Free VPN namenjena početnicima i korisnicima koji jednostavno ne žele da dublje ulaze u tematiku. To je najveća mana programa koji u ovom momentu nudi daleko manje manevarskog prostora nego neka konkurentska, pojedinačna ostvarenja. Ako vas greje jednostavnost upotrebe – samo izvolite, u suprotnom tražite alternative!

Vladimir PISODOROV

 
Sony Xperia XA Ultra
Huawei Nova Plus
Coolpad Torino S i Modena 2
Lenovo IdeaPad Miix 710
Hermit
Ampere
AllCast
Opera Free VPN
Šta mislite o ovom tekstu?
Stitch It!
Google Duo
MenuSnap
Nomie
LifeRPG
Memrise

Platforma:
Android
Veličina:
46 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
GooglePlay
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera