TEST DRIVE<>
102016<><>

Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0

Lični trezori

Čak i države koje tek žele da postanu članice Evropske unije, kao što je Srbija, uskoro će biti važno da još više, pa i zakonski, povedu računa o regulativi širenja i korišćenja ličnih podataka pojedinaca. Naime, takozvana „Direktiva Evropskog parlamenta i Veća o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom ličnih podataka” doneta je maja ove godine, a države članice EU svoje zakonodavstvo treba da joj prilagode do maja 2018. godine. Da ne detaljišemo baš sada ovde, radi se o, pre svega, zaštiti ličnih podataka, naročito u ovom „elektronskom” vremenu kada je lako „curenje” ličnih podataka, pa time i njihova zloupotreba. Zato je zakonodavac dužan ne samo da to definiše i spreči, već je obaveza i samih subjekata da zaštite svoje lične podatke. U prevodu, možda vam se „može” da ne vodite računa o tajnosti svojih podataka, ali uskoro će vas zakon obavezivati na to. Jedno od rešenja su kriptovani USB fleš uređaji. O nekoliko modela smo već pisali na našim stranicama, a ovim pasusom želimo samo da naglasimo koliko je to važno, ili će uskoro biti.

Kingstonovi modeli koji su predmet ovog teksta su novi i/ili unapređeni u odnosu na prethodnu generaciju. Oba modela podržavaju USB 3.0, ali i mnogo važniji 256-bitni AES (Advanced Encryption Standard), uz stepen zaštite po standardu FIPS (Federal Information Processing Standard koji definiše američki National Institute of Standards and Technology) koji je FIPS 197 za model DataTraveler 4000 G2, te FIPS 140-2 Level 3 za model DataTraveler Vault Privacy 3.0. U osnovi, radi se o standardu koji definiše koji je stepen hardverske enkripicije podataka, tj. koliko je teško (ako uopšte i moguće) da neko na bilo koji način dešifruje podatke.

Nakon uključivanja u računar ovi flešići se „vide” kao mali drajv koji sadrži samo program za pokretanje sigurnog dela flešića. Tek nakon kucanja šifre (ili definisanja iste, ako je prvi put), na raspolaganju vam je drugi, kriptovani drajv sa ostatkom kapaciteta flešića. Kriptovani drajv se nadalje koristi kao i bilo koji drugi, s tim što se svi podaci transparentno upisuju kriptovano, a pri čitanju dekriptuju nazad u oblik koji je vama vidljiv. Radi dodatne bezbednosti, kritpovana particija može da se sama isključi posle definisanog perioda neaktivnosti.

Oba modela postoje i u tzv, managed verziji, odnosno sa softverom DataConsole kompanije DataLocker koji omogućava da se svim flešićima upravlja serverski, sa jednog mesta, na primer u nekoj većoj kompaniji, pri čemu administrator može da određuje kojoj osobi ili hijerarhijskoj funkciji pripada koji uređaj, kao i to šta sve ta osoba može da radi sa njim, koju vrstu fajlova da koristi, uz kompletnu kontrolu i statistiku ko je od zaposlenih šta radio sa svojim primerkom. Model Vault Privacy dodatno dolazi i u verziji sa antivirusnim softverom, pa na sebi može da ima i ESET-ov NOD32 za dodatnu zaštitu i u tom smislu.

Iako brzina uopšte nije primarna karakteri-stika ovakvih flešića, isprobali smo ih i u tom pogledu. Oba modela su deklarisana na 165 i 22 MB/s pri čitanju i pisanju, što su na sintetičkim testovima i dokazali, a, u dobroj praksi Kingstona, u realnim uslovima i premašili. Dakle, performanse su solidne, a bezbednost, zna se – nema cenu.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Gigabyte Radeon RX 460 Windforce OC 2G/4G, Asus Radeon RX 460 Dual O2G, Asus ROG Radeon Strix RX 460 Gaming 4GB, XFX Radeon RX 460 2/4GB Double Dissipation, Sapphire Nitro Radeon RX 460 OC 4GB
LC-Power Gaming 983B Silent Interceptor
Acer Aspire ES1-531, Asus X540SA, Lenovo B51-30
HP Envy 13
Adata HD700 1TB
AOC G2460PF
Canon G3 X
SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)
Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell P4317Q
HP PageWide MFP 377dw
Canyon CNS-HKB6
Microlab M-300BT i FC330
TP-Link TL-SG108PE
Tenda N150 i N301

Osnovno:
256-bitna AES enkripcija, FIPS 197 / FIPS 140-2 Level 3 (4000 G2 / Vault)
Ostalo:
USB 3.0 interfejs, Managed opcija (oba modela) i verzija sa antivirusnim softverom (Vault)
Proizvođač:
Kingston
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera