TEST RUN<>
102016<><>

Calibre 2.66

Bibliotekar i urednik

Još pre nego što je izašla verzija 1.0, pisali smo o malom programu pod imenom Calibre koji je sjajan za sve one koji uživaju u pisanoj reči. Svesni smo da ništa ne može da zameni osećaj prave knjige u rukama i miris sveže odštampanih slova kada otvorite tek kupljenu knjigu, s druge strane, opet, postoje i prednosti koje nam pružaju elektronska izdanja. Calibre je osmišljen tako da nam omogući da imamo čitavu biblioteku na jednom računaru (što štedi velik deo posla pri selidbi) i da prilagođavamo format našim preferencama – odnosno mobilnom uređaju na kom imate nameru da čitate tekst.

Kada je u pitanju vizuelni dojam – ništa se značajno nije promenilo, ukoliko imate neku od starijih verzija, nećete imati problem sa prilagođavanjem. Umesto kozmetičkih, poboljšanja i nove opcije sa kojima ćete se sresti više su funkcionalne prirode. Ukoliko se niste do sada upuštali u organizovanje sopstvene elektronske biblioteke reći ćemo samo da je interfejs programa krajnje jednostavan za rukovanje i da su sve funkcije postavljene odmah na vrhu prozora i objašnjene u slici i reči.

Tvorci ovog programa su neumorni i ne prestaju da rade na unapređivanju. Svako malo dodaju funkcije, izdaju unapređene verzije i ispravljaju bagove. Poslednja obeležena verzija pored DOC/DOCX podržava i ostale formate iz te porodice, kao i AZW3 koje naravno možete konvertovati u bilo koji drugi format od ponuđenih.

Sem čitanja, katalogizacije, konverzije formata pa i kupovine elektronskih izdanja, Calibre nam nudi i niz noviteta. Počev od verzije 2.0 omogućeno je editovanje u EPUB i AZW3 formatima sa nizom aplikacija za lakše editovanje. Tako Calibre postaje ne samo program za organizovanje elektronskih knjiga već i zgodan alat za sve one koji imaju potrebu za čitanjem, a zatim i menjanjem, dopunom i ispravljanjem tekstova, dokumenata i autorskih dela. Ovo je ujedno i najkrupnije funkcionalno poboljšanje koje donosi nova verzija, a koje je u sprezi sa već pomenutom mogućnošću da se otvaraju fajlovi DOC/DOCX i sličnih formata. Sem editovanja sadržaja, odnosno samog teksta unutar dokumenta koji čitate, na raspolaganju je i live CSS opcija koja omogućava menjanje izgleda teksta, pozadine i margina, čime se unapređuje i doživljaj prilikom čitanja. To nije sve, kreatori Calibrea su dodali i alat uz pomoć kog možete da poredite sadržaj dve knjige. Možete da ih jednostavno postavite jednu pored druge i poredite uz pomoć Comapare toola.

Do skora, korisnici Mac OS × sistema nisu mogli da koriste Calibre, ali je sada i to ispravljeno, pa je potpuno nebitno koji sistem koristite. Calibre podržava sve aktuelne sisteme: za download je neophodno imati minimum Windows 7, Linux ili Mac OS X, a konvertovane fajlove možete prebaciti na mobilne uređaje koji imaju Android.

Zaključujemo da je Calibre od jednostavnog organizatora elektronskih izdanja knjiga prerastao u program koji može da čita bilo koju vrstu tekstualnog dokumenta, ali i da ga menja. To ovom programu otvara mnoge mogućnosti, kao i vrata onih korisnika čije potrebe prevazilaze čitanje i deljenje knjiga. Bilo da ste student, profesor, urednik ili pravnik, Calibre vrlo lako može pronaći svoj dom na vašem računaru.

Gordana RADOVIĆ

 
Zorin OS 9
VeraCrypt 1.18a
Calibre 2.66
Šta mislite o ovom tekstu?
Genymotion 2.8.0
Blender 2.77a
Total Image Converter 7.1
Free Studio 6.6
HeavyLoad 3.4
Eraser 6.2
Avidemux 2.6.13
Vintager 2
O&O ShutUp10 1.4
FolderSizes 8.3
Emmet Re:view 2.1.2
SlickRun 4.3
Echo 1.3.7
Lyrics Here 3.12.5
Imagenomic Portraiture 2.3.4
Weather Clock 4.5
Yawd 3.0.1
Topaz ReMask 5

Tip:
elektronska biblioteka
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
60,7 MB, 164 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
calibre -ebook .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera