TEST RUN<>
102016<><>

Free Studio 6.6

Multimedijalni švajcarski nož

Ovde nije reč o običnom programu – Free Studio je grupa programa koji manje-više pokrivaju sve potrebe koje prosečan korisnik može da ima kada je u pitanju preuzimanje, konvertovanje i editovanje kako video tako i audio materijala. I ne samo to, vrlo je lak za rukovanje, sjajno organizovan i pregledan.

U odnosu na ranije verzija 6.6 je nešto svedenija po broju alatki koje sadrži. Opcije su podeljene u pet grupa: YouTube, Download, Convert, Record i Edit. U odnosu na prethodnu verziju, interfejs se znatno promenio, kako funkcionalno tako i vizuelno. Moramo da priznamo da je starija verzija bila lepša, atraktivnija. Izgleda da je estetika popustila pred praktičnošću, tako da je verzija 6.6 bolje organizovana od svoje prethodnice, iako je upotreba grafike i umetnički dizajniranih ikonica svedena na minimum. Minimalizam preovladava čitavim programom, toliko da je gotovo neverovatno da je tako jednostavno dizajniran interfejs tako sveobuhvatna i svestrana mašina za obradu audio i video-fajlova. Možda je dizajner dao otkaz ili bio predugo na godišnjem odmoru, ali su ostali članovi autorskog tima dobro obavili svoj deo posla.

U svakom slučaju, ni u jednom trenutku se nećete zapitati „A šta sad da radim?”. Kategorije su pregledno raspoređene u gornjem delu prozora, a programi i alatke samim nazivom ne ostavljaju mnogo mesta pitanjima. Sve radi upravo ono kako piše u nazivu funkcije. U zavisnosti od trenutnih potreba, odabraćete kategoriju i preko dva klika mišem doći do cilja. Prethodna verzija je imala osam grupa, a aktuelna ih ima samo pet. Određen broj alatki nije našao svoje mesto u verziji 6.6, a pretpostavićemo da su tvorci Free Studia redukovali broj alatki i programa na osnovu komentara korisnika i njihovog suda o tome koje su alatke korisnije, a koje manje korisne.

Kategorija YouTube nudi mogućnost preuzimanja video-fajla, konvertovanja YouTube fajla u MP3 format ili postavljanja vašeg snimka na YouTube. Četvrta opcija, iako prisutna na meniju, mora da se dodatno preuzme sa sajta ukoliko želite da je koristite, a nudi konverziju fajla na DVD.

Druga kategorija služi isključivo za preuzimanje fajlova sa interneta: bilo da želite preuzeti nešto sa Vimeo, NicoVideo ili Dailymotion sajtova ili možda sa torrenta, SoundClouda, ili Instagrama. Svaka od ovih opcija ima svoju ikonicu i opredeljujete se za jednu od njih na osnovu toga sa kog sajta želite da preuzmete sadržaj. Ovde bismo mogli zameriti autorima da su veštački razdvojili sve ove alatke – ne verujemo da bi bilo ko od korisnika zamerio ako bi se sve alatke ove kategorije spojili u jedan program.

Treća grupa, Convert, nije vezana za internet, već predstavlja alat za prebacivanje fajlova iz jednog formata u drugi. Ovde ćete pronaći alatke za konvertovanje audio i video-fajlova iz jednog formata u drugi, za izdvajanje zvuka iz video fajla, izdvajanje fotografija iz video fajla ili za jednostavno menjanje veličine neke fotografije.

Naročito zgodne alatke nalaze se u kategoriji Record. Tu se nalaze programi za snimanje video snimaka, screenshotova ili Skype razgovora, kao i konvertovanje video fajlova u DVD format i direktno rezanje istih na optički medij. Posebno bismo izdvojili Free Screen Video Recorder. Ovaj programčić zaslužuje da pri pisanju o njemu koristimo deminutiv, jer kada kliknete na njegovu ikonicu otvara se prozor veličine 60 × 205 piksela, u okviru koga postoji šest sitnih ikonica. Možete da birate da li će snimak obuhvatiti određen deo ekrana, određen prozor ili ceo ekran računara. Zanimljivo je kako nešto tako sićušno može da radi toliko operacija i to bez greške.

Poslednja kategorija pod nazivom Edit sadrži alatke za obradu, uređivanje fajlova audio i video formata, poseban program za rotaciju video snimaka i jedan program koji pravi GIF-ove od video fajlova. S obzirom na to koliko je popularno dodavati GIF-ove i memeove bilo na blogovima, bilo na društvenim mrežama, ovaj program je naročito koristan i zabavan. Možete uzeti film, epizodu serije, video spot i vrlo lako iseći omiljeni deo i konvertovati ga u GIF. Šta ćete dalje raditi sa njim ostavljamo vašoj mašti i kreativnosti.

Da li je Free Studio tako sjajan da nemamo ni jednu zamerku? Pa i ne baš. Iako su Free Studio i sve alatke u okviru njega besplatne, ipak postoji Premium verzija. Recimo, prilikom downloada video-fajlova sa YouTubea, možete izabrati jednu od nekoliko ponuđenih rezolucija, ali samo ako vam odgovara format od 720p ili manje. Ako želite da odaberete 1080p ili više, morate se odlučiti za Premium i za davanje novca. Sem toga, nakon svake upotrebe nekog od programa pojavljuje se prozor koji poziva na neku akciju, a ta akcija uglavnom podrazumeva trošenje para. Jedini način da se toga ratosiljate upravo i jeste da potrošite nešto para. Razumemo mi marketing, ali preteraše ga. Moglo je to da se upakuje nekako diskretnije i da bude malo manje iritantno za prosečnog korisnika.

Sem tih nekoliko marketinških trikova, uglavnom nemamo zamerke na Free Studio i njegov rad. Možemo reći da podseća na švajcarski nož sa audio i video-alatkama, samo pronađite ono što vam treba u tom trenutku. Svi alati su jednostavni i obavljaju jednostavne funkcije. Treba imati u vidu to da programi od kojih se sastoji Free Studio nisu za profesionalne korisnike, već su u pitanju easy to use alatke koje zadovoljavaju potrebe prosečnog korisnika. Imajući to na umu, možemo reći da je Free Studio odličan. Kao i kod švajcarskog noža, neke alatke ćete koristiti često, a neke retko ili možda nikada, ali je Free Studio, generalno, koristan stanovnik vašeg računara.

Gordana RADOVIĆ

 
Zorin OS 9
VeraCrypt 1.18a
Calibre 2.66
Genymotion 2.8.0
Blender 2.77a
Total Image Converter 7.1
Free Studio 6.6
Šta mislite o ovom tekstu?
HeavyLoad 3.4
Eraser 6.2
Avidemux 2.6.13
Vintager 2
O&O ShutUp10 1.4
FolderSizes 8.3
Emmet Re:view 2.1.2
SlickRun 4.3
Echo 1.3.7
Lyrics Here 3.12.5
Imagenomic Portraiture 2.3.4
Weather Clock 4.5
Yawd 3.0.1
Topaz ReMask 5

Tip:
multimedijalni konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
60,7 MB, 144 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .dvdvideosoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera