TEST RUN<>
102016<><>

Avidemux 2.6.13

Jednostavan i neuništiv

Danas je potreba za programima koji imaju elementarne opcije za editovanje video-zapisa veća nego ikada pre. Većini korisnika za ovu svrhu nisu potrebni kompleksni programi namenjeni profesionalnoj upotrebi već nešto što ume da radi osnovne operacije nad videom.

Avidemux je program koji je definitivno poznat svakom privrženiku Linuxa, pošto je vrlo čest gost u distribucijama ovog operativnog sistema. Što se tiče Windows platforme, gde se broj naslova posvećenih obradi videa meri desetinama i stotinama, postoji dosta veća šansa da korisnici nikada nisu čuli za njega. Osim Windowsa i Linuxa, Avidemux je „preveden” i na Mac OS × platformu i sve to je postignuto korišćenjem biblioteke Qt koja se koristi za multiplatformsko programiranje. Kao što smo isticali više puta do sada, posledica podrške za više operativnih sistema po pravilu donosi vizuelno dosta siromašan (ali sasvim funkcionalan) interfejs, što se nekima neće svideti.

Radna površina programa se logički može podeliti u tri dela. Centralni deo zauzima područje namenjeno reprodukciji videa. Donji deo sadrži pokazivač vremenske linije reprodukovanog sadržaja, kao i komande za navigaciju po videu, označavanje početnog i krajnjeg frejma i funkcije za automatsko pronalaženje takozvanih crnih (za razdvajanje) frejmova. Našlo se mesta i za praktični taster za brzo pomeranje po video-zapisu. Na levoj strani su polja za podešavanje izlaznih parametara zvuka i slike. Iako početnicima ovaj panel može izgledati komplikovano rad sa njim je prilično jednostavan. Sa spiska biramo neki od ponuđenih kodeka, klikćemo na ekranski taster Configure i unutar novog prozora podešavamo parametre prema našim potrebama. Upravo je poznavanje ovih parametara najkompleksniji deo programa, ali je situacija praktično ista i kod konkurenata. Ukoliko želite da izlazni format obrađenog videa odgovara ulaznom formatu, koristi se opcija Copy (inače, standardno podešavanje). Avidemux podržava desetak najrasprostranjenijih audio i video-formata i pohvalno je što odgovarajući kodeci dolaze zajedno sa instalacionim fajlom.

Iza ekranskog tastera Filters skrivaju se brojne alatke za manipulaciju nad video-materijalom. Ovde možete da dodajete razne efekte, menjate veličinu, rotirate sadržaj, prilagođavate boju, kontrast i osvetljenost, „urezujete” titlove u video, zamućujete ili izoštravate sliku i još mnogo toga. Postoji i opcija za ubacivanje slike u video koja bi imala funkciju logotipa. Što se ostalih opcija tiče, uglavnom nema primedbi. Linija menija na vrhu ekrana sadrži mnoštvo alatki koje olakšavaju rad sa materijalom.

Avidemux je program čija je namena da obavlja osnovne operacije nad videom (rezanje, odsecanje, spajanje, razdvajanje i slično tome). Uz malo vežbe, taj posao se brzo savlada. Opšti je utisak da je program jednostavan za korišćenje (u odnosu na konkurente), ali je ozbiljnije editovanje videa donekle kompleksna stvar, tako da i ovde morate potrošiti neko vreme na upoznavanje sa materijom.

Igor S. RUŽIĆ

 
Zorin OS 9
VeraCrypt 1.18a
Calibre 2.66
Genymotion 2.8.0
Blender 2.77a
Total Image Converter 7.1
Free Studio 6.6
HeavyLoad 3.4
Eraser 6.2
Avidemux 2.6.13
Šta mislite o ovom tekstu?
Vintager 2
O&O ShutUp10 1.4
FolderSizes 8.3
Emmet Re:view 2.1.2
SlickRun 4.3
Echo 1.3.7
Lyrics Here 3.12.5
Imagenomic Portraiture 2.3.4
Weather Clock 4.5
Yawd 3.0.1
Topaz ReMask 5

Tip:
nelinearna video-obrada
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
18,5 MB, 70 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
avidemux .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera