TEST RUN<>
102016<><>

O&O ShutUp10 1.4

„Ućutkivanje” Windowsa 10

Kada posetite veb-stranicu ovog programa, teško da se nećete nasmešiti baneru sa kojim se proizvođač hvali da je zlatni partner velikog Microsofta. A reč je o veoma poznatoj nemačkoj kompaniji O&O Software i zbog svega toga je u najmanju ruku neobično zašto su se baš oni upustili u kreiranje ove (pri tom još besplatne) aplikacije. Ostavićemo to po strani i pogledaćemo šta ovaj program nudi.

Nije nikakva tajna da je Microsoft sa najnovijom verzijom Windowsa znatno povećao obim informacija koji se prikuplja bez znanja vlasnika računara. Sve to je sa pravne strane pokriveno saglašavanjem korisnika na dosadne pravne EULA dogovore koje retko ko čita. Posledica je da danas kao nikada pre Microsoft zna mnogo toga o našem računaru i to suštinski bez odobrenja. Postoji određeni broj uslužnih programa koji su se bavili ovom tematikom i ranije, ali je ShutUp10 najpotpunije rešenje do sada.

Reč je o malom programu za čije pokretanje nije potrebna instalacija. Nakon njegovog startovanja, dočekuje nas jednostavan prozor sa 71 stavkom koju je moguće kontrolisati. Sve one su podeljene u devet podgrupa i sasvim izvesno, njihovo značenje će za najveći broj korisnika predstavljati totalnu nepoznanicu. Pohvalno je to što su autori uz svaku ponuđenu opciju dodali kratki opis o tome šta ona predstavlja, tako da će vam biti lakše da odlučite da li da je aktivirate ili ne. U spisku ćete primetiti da se relativno često neke funkcije ponavljaju i ukoliko želite njihovu (de)aktivaciju potrebno je da sve instance te funkcije imaju istu vrednost.

Pošto je u pitanju suptilna stvar sa kojom je moguće narušiti pravilan rad računara, autori programa su predvideli da korisnik može da bira između aktiviranja samo onih podešavanja koja su potpuno bezbedna, zatim onih koja su bezbedna i relativno bezbedna i, na kraju, sva podešavanja, uključujući i ona koja su potencijalno štetna. Ukoliko nešto zabrljate tokom rada, tu je opcija koja će sva podešavanja vratiti na ona koja dolaze originalno sa Windowsom 10, a kao i u svim situacijama kada se vrše promene parametara operativnog sistema, toplo se preporučuje kreiranje tačke za oporavak sistema (System Restore Point) istoimenom opcijom iz menija Actions. Preko menija File moguće je snimiti postojeća podešavanja ili učitati ona koja su prethodno definisana.

Naš savet korisnicima Windowsa 10 je da ne treba da budu paranoici i da ne isključuju baš sve ponuđene opcije. Mnoge od njih su tu sa namenom da vam olakšaju život i pripreme sadržaj koji bi mogao da bude potencijalno interesantan. Recimo, ukoliko imate bojazan od geolokacije, niko vam ne brani da je isključite, ali onda gubite prednosti koje ona sa sobom donosi. Slažemo se da Microsoft ne mora da zna koje programe imamo instalirane na sistemu ili da imamo mogućnost da isključimo famoznu Kortanu, ali ipak gledajte da ne idete u krajnost.

Igor S. RUŽIĆ

 
Zorin OS 9
VeraCrypt 1.18a
Calibre 2.66
Genymotion 2.8.0
Blender 2.77a
Total Image Converter 7.1
Free Studio 6.6
HeavyLoad 3.4
Eraser 6.2
Avidemux 2.6.13
Vintager 2
O&O ShutUp10 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
FolderSizes 8.3
Emmet Re:view 2.1.2
SlickRun 4.3
Echo 1.3.7
Lyrics Here 3.12.5
Imagenomic Portraiture 2.3.4
Weather Clock 4.5
Yawd 3.0.1
Topaz ReMask 5

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows 10
Veličina:
618 KB
Cena:
besplatno
Adresa:
oo -software .com /en /shutup10
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera