TEST RUN<>
102016<><>

FolderSizes 8.3

Informacije o folderima

Porast kapaciteta hard-diskova, poslednjih nekoliko godina, doveo je do toga da je često teško snaći se u moru fajlova. Još jedna nuspojava takvog stanja je činjenica da korisnici nemaju predstavu o tome koji folder sadrži koliku količinu informacija. Microsoft već dugo odbija da ponudi neko rešenje koje bi olakšalo taj posao, pa smo primorani na korišćenje programa napisanih od strane drugih izdavača.

Svakako najlepši i najdoteraniji predstavnik ove kategorije nosi naziv FolderSizes. Interfejs programa neodoljivo podseća na File Explorer iz Desetke, koji pri tome sadrži stablo direktorijuma karakteristično za Prozore verzija pre XP-a. U donjem levom uglu nalazi se panel sa prikazom logičkih diskova trenutno prisutnih u okviru sistema. Centralni deo ekrana namenjen je prikazu informacija od strane samog programa. Ovde na vrhu panela imamo na raspolaganju pet stubaca. Computer prikazuje informaciju sličnu pomenutom panelu za prikaz diskova, samo nam je sada na raspolaganju više informacija i mogućnosti. Recimo, prisutna je opcija History koja daje pregled zauzeća prostora na prikazanim diskovima u odnosu na proticanje vremena. Details, kako joj ime kaže, prikazuje detaljne informacije o svim fajlovima i folderima, kao i grafički prikaz procenta zauzeća prostora u roditeljskom direktorijumu. Nešto slično smo gledali i kod drugih fajl-menadžera, ali ovde je to urađeno za peticu! Osim očekivanih podataka kao što su veličina fajlova i datum poslednje izmene, ovde možemo videti i takve podatke kao što su: broj fajlova u folderu, broj podfoldera, udaljenost od korenog direktorijuma, dodeljene atribute fajl-sistema, vreme poslednjeg pristupa podacima i još mnogo toga. Stubac Bar Graph, u skladu sa svojim imenom, nudi grafički prikaz fajlova iz izabranog foldera sortiranih od najvećih prema najmanjim. Slična njemu je i opcija Pie Graph koja prikazuje istu informaciju u obliku torta dijagrama. Lepo je to što su autori omogućili da se dvoklikom na neku od stavki ovih prikaza može preći na njen unutrašnji sadržaj. Na kraju, tu je prikaz pod nazivom Folder Map koji vizuelno dočarava raspored foldera i prostor koji oni zauzimaju na disku.

Osim nabrojanih opcija, program ima još dosta zanimljivih mogućnosti. Nabrojaćemo samo neke stvari. Opcija Search vrši pretraživanje po velikom broju parametara i bez obzira na fajl-sistem. Trend Analyzer je sjajna alatka za lociranje mesta gde dolazi do povećanja obima podataka. Uz pomoć opcije Snapshoot snimamo stanje fajl-sistema u određenom trenutku i posle možemo da ga koristimo za analizu i generisanje izveštaja. Ne smemo zaboraviti da pomenemo postojanje opcije u kontekstualnom meniju preko koje možemo da saznamo zaista impozantan broj informacija o izabranom folderu.

Ono što je sigurno, ovo je ubedljivo najbolji program u svojoj kategoriji. Međutim, sa aktuelnom cenom od čak 60 dolara, teško da možemo poverovati da će imati veći broj pristalica, što on objektivno zaslužuje.

Igor S. RUŽIĆ

 
Zorin OS 9
VeraCrypt 1.18a
Calibre 2.66
Genymotion 2.8.0
Blender 2.77a
Total Image Converter 7.1
Free Studio 6.6
HeavyLoad 3.4
Eraser 6.2
Avidemux 2.6.13
Vintager 2
O&O ShutUp10 1.4
FolderSizes 8.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Emmet Re:view 2.1.2
SlickRun 4.3
Echo 1.3.7
Lyrics Here 3.12.5
Imagenomic Portraiture 2.3.4
Weather Clock 4.5
Yawd 3.0.1
Topaz ReMask 5

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
21,6 MB (trial), 41,7 MB na HD-u
Cena:
60 dolara, proba 15 dana
Adresa:
foldersizes .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera