VREMENSKA MAŠINA<>
102016<><>

GPS, Cyrix i 20 godina

Broj 73, oktobar 1990.

Trećeg oktobra Istočna i Zapadna Nemačka konačno finalizuju proces ujedinjenja u jednu državu, a dan kasnije, na Američkoj televiziji Fox počinje emitovanje kultne serije „Beverli Hils 90210”. Petnaestog oktobra Mihail Gorbačov dobija Nobelovu nagradu za mir zbog političkog angažmana koji je doveo do kraja Hladnog rata i dezintegracije SSSR-a. Dvadeset sedmog oktobra vrhovni sovjet Kirgizije bira Askara Akajeva za prvog predsednika republike.

 
Mnoge svetske auto-kompanije već godinama se zanose mišlju da u auto ugrade kompjuter i monitor koji će odrediti i prikazati optimalni put od polazne do ciljne tačke” rečenica je kojom počinjemo tekst u rubrici „Nove tehnologije” koji se bavi metodama elektronske navigacije u saobraćaju. Pišemo o dva teorijska vida takve navigacije (i jednom kombinovanom), navodeći da je satelitska navigacija, koja bi se odvijala putem GPS sistema koji američka vlada najavljuje za 1992. godinu, tehnički interesantnija nego Hondin prototip zasnovan na senzorima brzine i žiroskopu.

U „Svetu igara” donosimo vodiče za Maniac Mansion i Jungle Warrior, gomilu sočnih opisa, kao i tekst koji je bavi preplitanjem filmske i igračke industrije, verovatno prvi koji se na ovu temu pojavio na našim prostorima.

Broj 145, oktobar 1996.

 
Drugog oktobra, bivši predsednik komunističke vlade u Bugarskoj, Andrej Lukanov ubijen je ispred svog stana u Sofiji. Sedmog oktobra News Corporation pokreće kanal Fox News kao protivtežu i glavnog konkurenta CNN-u. Šesnaestog oktobra u stampedu uzrokovanom pokušajem da uguraju 47000 navijača na 36000 mesta na stadion Estadio Mateo Flores u Gvatemala sitiju gine stotinak ljudi.

Nastavljajući se na temu prošlog broja (kako na internet?), u ovom broju imamo fokus na sledeće logično pitanje – šta sa internetom? Ovu široku temu bistrimo kroz seriju tekstova, među kojima je najviše pažnje privukao „Sudar titana” (Netscape Navigator protiv Internet Explorera). U tekstu „Procesori po meri” pišemo i o konkurenciji na tržištu CPU-a, navodeći kako je konkurencija odlična stvar i kako AMD i Cyrix rade solidan posao. Seća li se još neko Cyrixa?

 
„Svet igara” otvaramo opisom igre Quake, koji jednoglasno kujemo u zvezde u postavljamo na tron igre meseca. Od ostalih kritičarskih osvrta izdvajamo Z (Viktor Todorović u najboljem izdanju), Chronomaster, Earthsiege 2, Alien Breed 3D II, Silent Hunter, Spycraft i još gomilu naslova čiji je značaj oglodan surovim i neumitnim zubom vremena.

Broj 241, oktobar 2004.

Devetnaestog oktobra tim speleologa stiže do dna pećine Krubera, najdublje pećine na svetu, postižući svetski rekord dubine od 2080 metara. Sutradan biva izbačena prva verzija Ubuntu operativnog sistema, a četiri dana kasnije Brazil uspešno lansira svoju prvu raketu u svemir. Dvadeset četvrtog oktobra, u Rimu, šefovi Evropskih država potpisuju finalne akte vezane za usvajanje prvog Evropskog ustava.

 
U ovom broju slavimo dvadeseti rođendan! Jubilarni broj zaprema 200 strana i dolazi sa tri suptilno različite naslovne strane i prepun je reprinta legendarnih starih tekstova. Osim nostalgije, bavimo se i aktuelnostima: rubriku „Test drive” obeležava test Semprona 2500+, AMD-ovom zamenom za jeftinu Duron klasu procesora, a bavimo se uvodom u modovanje kućišta, koje nam se toliko dopalo kao princip da je ubrzo preraslo u samostalnu akciju („SK Case Chase”).

Za igru meseca proglašavamo The Sims 2, a imamo i zanimljivo sučeljavanje igara Shellshock Nam’67 i Conflict Vietnam, dve tematski identične igre koje komparativno seciramo. Od ostalih naslova, tu su Arena Wars, Asterix & Obelix XXL, D-Day, Silent Hill 4: The Room, Summer Games 2004, Beyond Divinity, kill.switch, Transport Giant... Svašta stane u broj kada na raspolaganju imaš 200 strana...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Apple iOS 10

 PRIMENA
Svemirska sonda Juno

 NA LICU MESTA
IFA 2016, Berlin
LG prezentacija
BalCCon2k16
Schneider Electric i Orion Telekom prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Storks
Inferno
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (1)

 VREMENSKA MAŠINA
GPS, Cyrix i 20 godina
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Kralj je mrtav! Živeo...
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera