AKTUELNOSTI<>
022017<><>

CES 2017, Las Vegas

Zlatna godišnjica

Jubilarni International Consumer Electronic Show protekao je u znaku autonomnih automobila, supertankih displeja, Amazon Alexe, sve naprednijih robota i konačnog smanjenja hypea oko VR-a

Kako je to šezdeset sedmi CES jubilaran? Tako što se ne slavi broj sajma, nego godina održavanja. Ove godine se, naime, slavi pedeset godina od prvog sajma potrošačke elektronike, a, kako se od 1978. do 1994. godine CES održavao dvaput godišnje, tako je za pola veka održano šezdeset sedam sajmova. Ovogodišnji CES, sa oko 200.000 posetilaca i gotovo 4000 izlagača, bio je idealno mesto za praćenje pomeranja granica tehnologije. Tradicionalno svečano otvaranje odigralo se dan pre početka sajma, kada je održano gotovo trideset medijskih prezentacija.

Veliko otvaranje ove godine nije bilo pod zastavom Intela, nego je ulogu kolovođe preuzela kompanija Nvidia čiji je CEO, Džen-Hsun Huang, istakao posvećenost ove kompanije vrhunskoj grafici i integraciji naprednog sistema za veštačku inteligenciju u sve većem broju aspekata naše svakodnevice. Tako je Shield TV postao samo Shield, jedinstvena 4K HDR platforma za zabavu, jer sem striminga 4K filmova i TV programa, tu je i striming samih igara putem sistema GeForce NOW. Nvidia planira integraciju sa Google Assistantom za komandovanje glasom, za šta se koriste pametni zvučnici Nvidia Spot. Novi Shield, navodno, neprestano prilagođava ponudu sadržaja za svakog pojedinačnog korisnika. Najnovija verzija Nvidijinog superačunara koji će se ugrađivati u automobile je Xavier, a aplikacija Nvidia AI Co-Pilot predstavlja naprednog asistenta za svakog vozača. Iz Nvidie obećavaju da će do 2020. godine na svetske ulice postaviti potpuno autonomni automobil, na čemu već neko vreme rade u saradnji sa kompanijama Audi, Bosch, ZF, HERE i ZENRIN.

OLED i QLED

Nova diskusija o pravcu u kom se kreće industrija televizora i displeja svake godine započinje na CES-u. Svi bitni proizvođači predstavili su svoje top modele sa OLED panelima. Jedini izuzetak bio je Samsung, koji i dalje nastavlja da vozi autoputem LCD-a svojim QLED-om. QLED je, zapravo, samo marketinški prepakovana varijanta Quantum Dot tehnologije od prošle godine. Bitna napomena je da, kao i prošle godine, ovo i dalje nisu „pravi” Quantum Dot displeji, čiji bi nanokristali direktno pravili sliku emitovanjem svetlosti u odgovarajućoj boji, nego se ta tehnolgija još uvek koristi samo za kvalitetnije pozadinsko osvetljenje klasičnih LCD panela.

Očiglednu dominaciju na polju OLED televizora nastavio je LG, najveći proizvođač panela ove vrste. Njihov model Signature W7 je toliko tanak (3,85 milimetara), da ga najavljuju kao futuristički foto-tapet. Naravno, to ima svoju cenu, 8000 dolara za verziju od 65 inča. U nešto povoljnijoj kategoriji high-end OLED televizora (ukoliko je cena od tri hiljade dolara povoljna) nalazi se LG B7, ali i Sonyjeva serija Bravia XBR-A1E. Sonijev HDR kompatibilni pametni televizor (standardi Dolby Vision i HDR10) sa operativnim sistemom Android košta, pomenutih, 3000 dolara u verziji od 65 inča, a specijalna verzija od 77 inča ima cenu od čak dvadeset hiljada dolara. Ipak, cena i slika nisu najimpresivnije kod ovog modela, već njegov zvuk. Inženjeri iz Sonyja osmislili su sistem koji pomoću četiri motora, postavljena na poleđinu OLED panela, pretvara ceo ekran u veliki zvučnik, jer zvučne vibracije koje motori prenose na ekran nemaju negativni efekat na kvalitet slike. LG je predstavio i prototip providnog televizora. Za razliku od malog, demonstracionog providnog televizora iz 2014. godine, ovaj put se radilo o pravom FHD modelu od 55 inča.

Panasonicov flagship model takođe dolazi iz kampa OLED tehnologije, TX-65EZ1002B zadovoljava HDR standarde, a specijalna mogućnost mu je aktivna detekcija izvora svetlosti oko televizora i prilagođavanje osvetljenja svakog piksela u skladu sa tim. Po navodima iz Panasonica, rezultat naprednog procesiranja slike je gotovo dvostruko veća maksimalna osvetljenost u odnosu na standardne OLED panele.

Samsungovi televizori naglašavaju adute QLED tehnologije – osvetljenost i dinamičnost boja. Tu je model Q9 sa nezakrivljenim ekranom, dijagonale od 88 inča, kao i manji Q8 sa zakrivljenim ekranom i širokom paletom zamenljivih stalaka koji se dokupljuju po potrebi, u zavisnosti od toga kako želite da ga uklopite u sobu. Ipak, najveći broj korisnika širom sveta i ove godine kupiće konvencionalni LCD televizor sa LED pozadinskim osvetljenjem, jer su takvi uređaji i dalje najpovoljniji. Najbolji među njima su LG SJ9500 Super UHD i Sony X930E, sa boljom slikom i zvukom nego prošlogodišnje generacije ove vrste televizora, a pažnju je privlačio i Xiaomijev model Mi TV 4. Kovencionalnu LCD tehnologiju koristi i najveći televizor na sajmu, u pitanju je Sonyjeva demonstracija komercijalnog TV zida, dimenzija 9,75 x 2,75 metara.

Impresivni kućni projektori svake godine postaju sve bolji. Sistem kao što je Sony VPL-VZ1000ES – laserski projektor za kratke udaljenosti, sve je kvalitetnija alternativa televizoru. Projektor kratkog dometa je i Hinsese 100H109D koji daje sliku od 100 inča i cena mu je 13.000 dolara.

Foto i film

Ovaj CES bio je pozornica i za predstavljanje unapređenja kamera i foto-aparata, na opštu radost korisnika. Panasonic je predstavio Lumix CD-GH5 sa novim Digital Live MOS senzorom od 20,3 megapiksela, koji može da snima 4K UHD video brzinom od šezdeset slika u sekundi na eksterni snimač, dok se na internu memoriju 10-bitni 4:2:2 zapis snima maksimalnom brzinom od trideset fps. Za novi GH5, Panasonic je predstavio i pet novih objektiva, potpuno novi Leica 12-60mm f/2.8-4, kao i unapređene verzije postojećih Lumix G Vario objektiva sa povećanom otpornošću na elemente, micro-step irisom, novim sistemom za autofokus i unapređenom stabilizacijom slike. Tu je i kompaktni Lumix DC-GX850, kao i Lumix DC-FZ80 sa optičkim zumom od 60x i mogućnošću bežičnog povezivanja.

Nikon nije predstavio nove aparate, već su najavili početak prodaje već predstavljenih modela. Impresivni DSLR aparat D5600 moći će da se nađe po ceni od 800 dolara, a šareni Coolpix W100 za samo 140 dolara. Ovaj aparat za svaku priliku ima CMOS od 13 megapiksela, kakav može da se nađe u mobilnim telefonima, ali je u oklopljenom kućištu koje ga čini otpornim na padove sa visine od 1,8 metara, vodootpornim na dubinama do deset metara i sposobnim da pretrpi zamrzavanje do minus deset stepeni Celzijusa.

Canon je predstavio PowerShot G9 X Mark II koji će se ovog meseca pojaviti u prodaji po ceni od 530 dolara. Iako izgleda identično kao Mark I, untar novog aparata je unapređeni procesor Digic VII, koji mu omogućuje kontinualno snimanje brzinom od 8,2 fps i bolju stabilizaciju slike. Sem komercijalnih uređaja, Canon je predstavljao svoje nove tehnologije, kao što je APS-H senzor od 250 megapiksela i kamera ME20F-SH, koja pravi HD snimke sa ISO osetljivošću do četiri miliona. Tim National Geographica napravio je demonstracioni snimak iz afričke savane u potpunom mraku.

Kodak nastavlja sa evolucijom svoje nove Super 8 video kamere, koja kombinuje stari film sa modernom digitalnom tehnologijom. Retro vajb na moderan način donosi nam i Polaroid Pop, digitalni foto aparat koji ima integrisan ZINK Zero Ink printer i trenutno pravi fotografije u prepoznatljivom formatu starih Polaroid fotografija. Na Ricohovom štandu mogla je da se vidi unutrašnjost aparata Pentax K-1, jer je imao posebno kućište od transparentnog polikarbonata. Ricoh je predstavio i evoluciju VR kamere Theta S. Ricoh R snima video od 360 stepeni i 2K rezoluciji, i strimuje ga u realnom vremenu. Pravljenje VR snimaka od 360 stepeni postalo je mnogo pristupačnije i na profesionalnom nivou. Novi Hublo VR snima kružni 3D video u 4K rezoluciji i košta „samo” hiljadu dolara, dok napredniji Insta360 Pro ide do 8K, i tri puta je skuplji.

Kompanija SteadXP je nakon uspešne Kickstarter kampanje predstavila svoj istoimeni stabilizator za DSLR foto-aparate i GoPro kamere (po ceni od 270 i 200 dolara). Mali uređaj se pričvršćuje na kameru i povezuje sa njom preko porta za mikrofon. Tokom snimanja SteadXP prati kretanje aparata, a kasnije, tokom obrade snimljenog materijala na računaru, ti podaci sa SeadXP-a koriste se za automatizovanu stabilizaciju snimka.

Čudna inovacija je i Face Camera iz kompanije Bellus 3D, koja će nam omogućiti da u igre ili programe za šminkanje ubacujemo detaljne modele svog lica ili da, pak, lako napravimo masku sopstvenog lica na 3D štampaču. Ovaj specifični foto-aparat povezuje se sa android mobilnim telefonom i može da sarađuje sa njegovom kamerom (podržane su rezolucije od 2 do 20 megapiksela). Face Camera ima tri sopstvena senzora, jedan kolor i dva infracrvena, svi sa rezolucijom od 1,2 megapiksela. Kada se aktivira, snima pola miliona tačaka na licu i za nekoliko sekundi pravi precizan 3D model. Kako bi kvalitet snimka, a samim tim i 3D modela bio bolji, na kameru može da se doda opciono prstenasto LED svetlo.

Digitalni asistenti

Amazonova digitalna pomoćnica Alexa je do nedavno bila tek zanimljiva inovacija sa nekolicinom interesantnih uređaja koji je podržavaju. Ove godine implementacija digitalnih asistenanta podiguta je na viši nivo, sa sve većim brojem uređaja koji podržavaju Alexu ili Google Assistant. Tako je, na primer, LG predstavio novi InstaView frižider koji radi pod webOSom, na vratima ima touchscreen displej od 29 inča i odaziva se na glasovne komande. Pored prikazivanja recepata ili vesti na svom ekranu, InstaView ima opciju da prikaže unutrašnjost frižidera, kako biste bez otvaranja mogli da proverite njegov sadržaj. Štaviše, možete da mu pristupite kroz mrežu sa svog smartfona i proverite šta vam nedostaje kada ste u kupovini. Za mnoge je najbolja stvar kod ovog uređaja sama Alexa, putem koje možete iz svoje kuhinje da naručujete preko Amazona šta god vam je potrebno, ili čak da podesite automatsku kupovinu u skladu sa količinom namirnica u frižideru koje Alexa neprestano prati. U perspektivi su i modeli kompatibilni sa Google Assistantom, pa čak i oni sa punim Windowsom 10 i Cortanom. Kako su prošlogodišnji InstaView modeli koštali više od četiri i po hiljade dolara, ne očekuje se da će ovaj biti pristupačniji.

Ako vam pametni frižideri, šporeti ili veš-mašine nisu dovoljni da se zainteresujete za ovaj trend, tu su alternative sa mnogo većim potencijalom da se svide tehnofilima, kao što su pametni zvučnici, roboti, pa čak i automobili. Osnova Alexinog ekosistema je nova generacija pametnih zvučnika Echo, Tap i Echo Dot, koje možete da koristite za slušanje muzike u svom domu (ili u pokretu, kada je u pitanju Tap), ali mnogo bitnije je da i ovi zvučnici slušaju vas. Nakon što ih uključite, povežete na svoju kućnu mrežu i sinhronizujete sa Alexa aplikacijom na svom mobilnom uređaju ili kompjuteru, oni su spremni za rad i slušanje vaših komandi. Glasom možete da upravljate samim zvučnicima i birate muziku koju slušate, ali i da upravljate bilo kojim uređajem koji je umrežen u ovaj sistem. Možete da postavljate pitanja u vezi sa vremenskim uslovima, saobraćajem na putevima kojima planirate da vozite, proveravate svoj kalendar, pravite liste i podsetnike. Cene ovih uređaja su iste već mesecima, 180 dolara za Echo, 130 za Tap i 50 za Echo Dot. Odnedavno je u sistem dodat i Alexa Voice Remote, daljinski upravljač sa osnovnim komandama za muzički plejer, mikrofonom za komuniciranje sa Alexom i cenom od trideset dolara.

Sa druge strane, Google Assistant zahteva zvučnik Google Home (130 dolara), koji nema manju, prenosnu varijantu kao što je Tap, a nema ni daljinski upravljač, tako da morate da pazite da li ste mu u dometu. Tu su i razne alternative drugih proizvođača kao, recimo, Rokidovi zvučnici Pebble i Alien, koji koriste svog asistenta, Melody. Prednost Melody nad ostalim digitalnim asistentima je u tome što žonglira većim brojem digitalnih planera i kalendara, i to ne samo za jednog korisnika, nego za celu porodicu. Takođe, Alien ima svetleći ovalni displej, pa izgleda veoma simpatično na retro-futuristički način.

Brojni proizvođači nisu zadovoljni samo pametnim zvučnicima, nego se kreću u pravcu robota. Dizajn Little Fisha iz kompanije Baidu (koju možda znate kao „kineski Google”), podseća na malog robota koji vas gleda. Sem zvučnika, ovaj statični uređaj ima ekran sa kamerom i može da obavlja video pozive. Sem toga, Little Fish je u stanju da „razgovara” sa korisnicima. U kompaniji Emotech svoj uređaj Olly nazivaju desktop robotom, jer ima prstenastu „glavu” koja se okreće po bazi prateći korisnika, a tu su i usta koja se iscrtavaju diodama kada god Olly „govori”.

LG-evu punu paletu robotizovanih pomoćnika predvodi model koji nosi naziv LG Hub Robot. U pitanju je statični robot koji koristi Amazon Alexu za upravljanje celom pametnom kućom. Sem što je pametan zvučnik simpatičnog dizajna, Hub Robot pomera glavu i menja izraze lica. Integrisana kamera omogućuje mu da prepoznaje članove porodice i pozdravlja ih na različite načine. Da biste proširili uticaj ovog robota kroz celu kuću, tu su i Mini Roboti koji se umrežavaju sa Hub Robotom i imaju sve njegove funkcije. LG je predstavio i veće robote koji se koriste van kuće. Airport Guide Roboti će uskoro početi da se koriste na aerodromu Inčeon u Seulu, kao pokretni informacioni pultovi koji će, ako je to potrebno, putnike dovesti do željenog odredišta. Njegov veći rođak je Airport Cleaning Robot – automatizovani čistač svih površina. Evolucija robotizovanih usisavača je robo-kosilica trave, Lawn Mowing Robot.

Firma SmartBeings predstavila je WooHoo, njihovo rešenje za hab pametne kuće budućnosti. Sem zvučnika i kamere koja vas prati i prepoznaje, WooHoo ima touchscreen displej i radi pod Androidom. Za ono što obećava, sam uređaj je prilično jeftin, samo pedeset dolara, ali korišćenje SmartBeingsovog sistema na koji se povezuje WooHoo podrazumeva mesečnu pretplatu. Nvidia takođe ima pametan zvučnik. Nvidia Spot koristi Google Assistant za povezivanje i kontrolisanje novog Shielda. Lenovo Smart Assistant nudi istu funkcionalnost kao Echo i kompatibilan je sa Alexom. Sem „obične” verzije od 130 dolara, Lenovo će od maja prodavati i Harman Kardon verziju za pedeset dolara više.

U kompaniji Bosch fokusirani su na kuhinjske uređaje, pa su zato napravili specijalizovanog kuhinjskog robota po imenu Mykie (navodno skraćeno od „my kitchen elf”). Majki je po karakteristikama veoma nalik na Amazon Echo ili Google Home, sa izuzetkom da ima displej i projektor za prikazivanje recepata u obliku teksta ili video-klipova. Sličnu funkciju, ali u manjoj i čudnijoj formi ima Hello Egg koji će se pojaviti na tržištu pre Majkija, i to po ceni od 150 dolara za standardnu, i 350 za premijum verziju sa integrisanim projektorom.

Digitalni asistent iBaby Yobi stavlja u prvi plan praćenje bezbednosti dece u kući. Uz očekivane funkcije upravljanja pametnim uređajima glasom, Yobi proverava kvalitet vazduha u prostoriji, prenosi deci poruke od roditelja, a može i da đuska kada pušta muziku. U firmi iBaby navode da Yobi uči kako ga porodica koristi i prilagođava se, kako bi obavljao svoje zadatke bolje i brže.

Najimpresivniji uređaj koji koristi Alexu svakako je Lynx, mali humanoidni robot iz kompanije Ubtech Robotics. Lynx hoda, umesto da se kreće na točkićima, a korisniku čita poruke i pušta muziku. Takođe, ovaj robot može da pleše u ritmu zvukova koje pušta, prepoznaje ljude oko sebe i prilagođava svoju komunikaciju njima. Najsimpatičnija Lynxova funkcija sigurno je to što može da vežba sa vama, tako što demostrira joga položaje i kamerom prati koliko ste uspešni. Lynx će se pojaviti na tržištu ove godine, a cena će mu biti „negde oko 900 dolara”. To možda deluje mnogo, ali pre manje od deset godina, robot sa manjim mogućnostima od ovih, koštao je nekoliko desetina puta više.

Kompanija Mayfield Robotics predstavila je Kuri, pokretnog robota koji pazi na vaš dom. Sličan liku iz Pixarovog crtaća, ovaj uređaj, visok pola metra, patrolira hodnicima kuće i pazi na decu i kućne ljubimce. Robot ima senzore, kako bi izbegavao prepreke i stepenice, a, kako je težak samo šest i po kilograma, lako može da se prenese na sprat koji želite da kontroliše. Kuri prepoznaje lica, a navodno i situacije u kojima se nalazi, pa može da tome prilagodi svoje ponašanje. Sam robot ne govori, nego komunicira sa okolinom kroz kombinaciju zvukova, svetlosnih efekata i izraza na „licu”. Kuri će se naći u prodaji sredinom godine, po ceni od 700 dolara.

Matellov Aristotle je zamišljen kao Echo za decu. Ova kombinacija zvučnika i kamere namenjena je praćenju dece od najmanjeg uzrasta, a kako mališani rastu, počeće da koriste sve veći broj njegovih funkcija. Aristotle može da im čita priče i pušta muziku, kao i da odgovara na različita pitanja, pomaže u radu domaćih zadataka ili učenju stranih jezika.

Među ostalim uređajima za povezivanje u pametnim kućama budućnosti, istakli bismo i Sevenhugs Smart Remote, ultimativni daljinski upravljač kojim možete da kontrolišete više od dvadeset pet hiljada uređaja. Velux Active su prozori kojima upravljate putem senzora i pametnih telefona. Ovaj sistem omogućava vam da automatizovano podešavate osvetljenost u svojoj kući, kao i provetravanje. Velux Active može da se upari sa pametnim detektorima dima, kao što je Netatmo Smart Smoke Alarm ,i otvori sve prozore u slučaju da detektuje dim ili gas. Samsungovi pametni frižideri i veš-mašine ne podržavaju Alexu, ali je zato njihov robo-usisivač Powerbot VR7000 drugi uređaj ovog tipa kojim možete da upravljate glasom preko Alexe (prvi je Neato Botvac predstavljen krajem novembra). Kompanija Whirlpool nije došla na CES samo sa pametnom mašinom za pranje i sušenje veša, nego su predstavili i Zera Food Recycler, pametnu „kantu za đubre” koja pretvara ostatke hrane u đubrivo za vaše biljke. Zahvaljujući kombinaciji filtera i ekoloških hemikalija, nema neprijatnih mirisa. Da ne biste trošili previše vode, tuš glava Hydrao First meri protok vode i boji je LED svetlošću prilikom tuširanja u skladu sa tim u kom opsegu potrošnje se nalazite. Alexu možete da pitate tačno koliku potrošnju je izmerio Hydrao First.

Što se tiče automobila, Ford i Volkswagen će od ove godine početi da integrišu Alexu u svoje auto-računarske sisteme, kako biste iz automobila neprestano imali kontrolu nad svim pametnim uređajima u svojoj kući. Prvi modeli sa integrisanom Alexom biće Ford Fusion i Ford F-150. Sem toga, kompanija INRIX zasniva na Alexi svoju platformu OpenCar za glasovnu komunikaciju sa računarom u automobilu. Sa druge strane, Nissan će u svoje automobile od sledeće sezone ugrađivati Microsoftovu digitalnu asistentkinju, Cortanu.

Vožnja

Već godinama nas ne čudi da segmenti CES-a, posvećeni automobilima i dodacima za njih, sve više podsećaju na Detroit Car Show, najveći američki sajam automobila, koji je ove godine održan nedelju dana nakon CES-a. High-tech i automobili postali su neraskidivo povezani. Chrysler je predstavio Portal, električnu varijantu konvencionalnog modela Pacifica sa futurističkim opcijama. Neke od njih, kao što su dupla klizna vrata, moraće da se dokupe, ali zato u standardnu opremu spada veliki broj interaktivnih displeja, kao i kompjuterski sistem koji je u stanju da prepozna vozača na osnovu glasa i lica prilikom sedanja u auto, i automatski prilagodi parametre vožnje za njega ili nju.

Pored svih problema američke vlade i smanjene ažurnosti kod regulisanja gotovo svega, američko Ministarstvo transporta uspelo je da definiše novi skup pravila koja će od sledeće godine morati da ispunjavaju svi automobili za njihovo tržište. Veliki broj ovih propisa odnosi se na bezbednost i eliminisanje elektronike koja skreće pažnju vozača. Po novim pravilima, u trenutku kad uđemo u automobil desiće se nekoliko stvari. Prvo, automobil i smartfon vozača će se prepoznati i upariti, a zatim će se ekran telefona ugasiti i ući u poseban „auto-režim”. U ovom režimu i dalje možete da koristite osnovne funkcije telefona bitne za vožnju, ali preko spikerfona i displeja u automobilu. Ipak, mnoge stvari više nećete moći da radite, kao što je gledanje video snimaka i fotografija, ili skrolovanje kroz menije ili tekstualni sadržaj – sve što vidite mora da bude statično i lako pregledno na jedan pogled. Putnici će, sa druge strane, moći da nastave da koriste svoje potpuno funkcionalne smartfone ili tablete, jer će automobil prepoznati da ih ne koristi vozač. Trenutno nijedan proizvođač ne proizvodi dovoljno napredan sistem za automobilski računar koji bi mogao da obavi takvo prepoznavanje i podešavanje uređaja, ali eto još jedne stavke oko koje mogu da se takmiče Android Auto i Apple Car Play. Ipak, kako Apple i Google ne bi diktirali razvoj softvera auto kompanijama, Ford i Toyota osnovali su organizaciju SmartDeviceLink Consortium. Među ostalim članovima konzorcijuma nalaze se i Mazda, PSA Group, Fuji Heavy Industries i Suzuki. Na spisku dobavljača elektronike nalaze se Elektrobit, Luxoft i Xevo, dok su pristupanje najavili i Panasonic, Pioneer, Harman i QXN. Cilj ove grupe je razvoj sistema kome su na prvom mestu vozač i automobil, a tek onda ekosistemi velikih elektronskih korporacija.

Prošle godine firma Faraday Future iznenadila je svojim konceptom električnog superautomobila budućnosti FFZERO1. Ove godine predstavljen je FF91 koji može da se pohvali sa više od 1000 konjskih snaga, dometom od 608 kilometara i ubrzanjem do 100 km/h za samo 2,4 sekunde, odnosno za desetinku brže nego što postiže Tesla Model S. Tu su i 3D lidar senzori, deset HD kamera, ultrazvučni senzori i trinaest radara kratkog i dugog dometa. FF91 nema ključeve, nego ga otključavate i puštate u pogon preko smartfona ili prepoznavanjem glasa ili lica. Iako svi ovi podaci deluju impresivno, ne očekuje se da će prodaja FF91 početi pre 2018. godine, i to po ceni od oko 200.000 dolara, jer, dok Faraday Future može da napravi prototip koji na nekim poljima nadmašuje Tesla Model S, serijska proizvodnja je potpuno druga priča.

Gentex je najavio drugu generaciju Full Display Mirrora. Ovaj električni retrovizor košta 1000 dolara i može da se ugradi u bilo koji automobil. Prednost nad klasičnim retrovizorom je pametni sistem za povećavanje vidljivosti, kao i smanjenje treperenja kada snima LED farove, što je bila glavna boljka ovakvih sistema.

Toyota je na CES-u predstavila Concept-i, automobil koji izgleda kao da je izašao iz naučnofantastičnog filma. Iako izgled ovog auta impresionira, za stručnjake iz Toyote bitnije je ono što je u njemu, a to je specijalni sistem za pomoć pri vožnji, zasnovan na veštačkoj inteligenciji (AI) koju su nazvali Yui. Yui pozdravlja vozača koji mu prilazi, a farovi „trepću” poput očiju, stvarajući utisak živog stvorenja. Yui ima primarni cilj da ostvari stalnu komunikaciju sa vozačem, čak i kada je u režimu autonomne vožnje. Zašto? Po rečima ljudi iz Toyote, ukoliko se ukaže potreba da ljudski vozač preuzme kontrolu nad automobilom, a nije dovoljno upućen u stanje saobraćaja oko sebe, verovatnije je da će čovek lošije reagovati, nego kompjuterski AI koji želi da mu preda komande. Zbog toga Yui na head-up displeju neprestano ističe bitne elemente okruženja, kako bi ih vozač imao u vidu. Predstavnici Toyota Research Institutea naveli su da nastavljaju sa razvojem AI sistema koji ne može da uzrokuje udes, stvaranjem vozila za osobe koje ne mogu da voze klasične automobile, kao i robotizovanih pomagala za kretanje starijih ljudi u njihovim domovima. Na kraju, AI i mašinsko učenje koriste za razvoj novih materijala, koji će olakšati proizvodnju boljih i bezbednijih automobila i vozila.

Volvo je prikazao tok svoje akcije Drive Me, u okviru koje je sto porodica u Geteborgu u Švedskoj dobilo po jedan specijalni Volvo XE90 sa tehnologijom za samostalnu vožnju. U mesecima pred nama pratiće se uspešnost ovih vozila u gradskom saobraćaju. BMW nije predstavio novi automobil, već su demonstrirali sistem HoloActive Touch, koji pored vozača stvara hologramski displej sa komandama koje se aktiviraju gestovima u vazduhu, bez potrebe za dodirivanjem fizičkog displeja automobila. Honda je predstavila koncept NeuV, električni automobil koji ne stoji u garaži kada ga ne koristite, nego sam vozi kao autonomni taksi ili Uber i tako zarađuje za vas. Demonstriran je i Honda Riding Assist, sistem koji drži motocikl uspravnim, čak i bez vozača. To se postiže, po navodima iz Honde, bez žiroskopa, već računarskim sistemom razvijenim u Hondinom odeljenju za robotiku.

Računari i periferije

U PC vodama, AMD je predstavio detalje svojih grafičkih čipova Vega i standard FreeSync 2 za HDR displeje, a Intel nove procesore Kaby Lake, superbrzu memoriju Optane i najavio prelazak na procesore Cannon Lake i desetonanometarski proizvodni proces. Prikazan je i novi računar veličine kreditne kartice, Intel Compute Card, sa procesorom Core m3-7ZV30 sa taktom od jednog gigaherca i četiri gigabajta RAM, koji radi pod Windowsom 10. Ovaj računar nema tipične konektore, nego mu treba docking station, a naći će svoju upotrebu i kao računarski modul u pametnim televizorima i ostaloj tehnici kod koje bi bilo korisno unapređivanje računarske komponente iz sezone u sezonu.

Dok u Microsoftu žele da pretvore Surface u zamenu za računar, u Dellu planiraju da naprave nešto slično što sarađuje sa aktuelnim kompjuterima. Dell Canvas je tanki QHD ekran, dijagonale 27 inča, koji je osetljiv na dodir, a radi i sa specijalnim olovkama i takozvanim „totemima”, predmetima koji dodaju Canvasu nove mogućnosti kada se spuste na njega, kao na primer, točkići za fino podešavanje ili brzo skrolovanje. Najveći adut Canvasa je „pristupačna” cena od 1800 dolara. Kako je to pristupačno? Tako što Wacom Cintiq iste veličine (a bez „totema”) košta 2550 dolara, a cena Microsoft Surfacea kreće se od četiri do šest hiljada.

O tome kako trka za većim rezolucijama neće stati na 4K, svedoči i monitor Dell UltraSharp UP3218K, sa dijagonalom od 31,5 inča i rezolucijom od 7680x4320 piksela. Za nekog ko ima grafiku neophodnu da se izbori sa ovom rezolucijom, cena od pet hiljada dolara neće predstavljati problem. Ipak, za igrače verovatno nema boljeg monitora od Asus ROG Swift PG27UQ, prvog na svetu koji kombinuje 4K rezoluciju, osvežavanje od 144 herca, podršku za Nvidia G-Sync i kompatibilnost sa standardom HDR-10. Dell je predstavio i novi XPS 27, all-in-one računar, koji sada ima čak deset zvučnika, kao i seriju povoljnih igračkih laptopa Inspirion 15.

Jedan od najzapaženijih uređaja na ovogodišnjem sajmu, kako po performansama, tako i po pratećim okolnostima, bio je Razerov Project Valerie. U pitanju je laptop za igranje iz kog se rasklapaju tri 4K ekrana dijagonale 17,3 inča, što će ga učiniti interesantnim za korisnike koji se bave obradom videa i slika. Sa ukupnom rezolucijom od 11520x2160 piksela, bori se jedna kartica Geforce GTX180. Laptop je težak 5,5 kilograma, i sklopljen je širine 3,8 cm. Pomenute okolnosti odnose se na podatak da su tokom sajma dva prototipa Project Valerie laptopa ukradena sa Razerovog štanda. Sem Valerie, Razer je predstavio i Project Ariana – 4K projektor koji proširuje vaše vidno polje sa monitora na zid iza njega, kako bismo mogli da još dublje uronimo u igre.

U kategoriji monstruoznih laptopa, suveren je bio Acer Predator 21X sa zakrivljenim ekranom, četiri zvučnika, dva vufera, dva napajanja i dve kartice Geforce GTX 1080. Predator 21X košta devet hiljada dolara i težak je skoro devet kilograma. Sprout G2 je nastavak evolucije HP-ovog all-in-one kompjutera budućnosti, sa touchscreen monitorom i podlogom osetljivom na dodir, kao i 3D skenerom. Još jedan AIO model je HP Envy Curved 34, sa zakrivljenim monitorom od trideset četiri inča i četiri Bang & Olufsen zvučnika u bazi. Interesantan ekran mogao je da se vidi na štandu firme Tanvas. U pitanju je bio demonstracioni haptički touchscreen koji menja površinsku teksturu u skladu sa sadržajem.

Među uređajima koji su predstavljeni pre sajma, a ipak su na njemu nagrađeni za inovaciju, jeste i Lenovo Yoga Book (o kom možete da čitate detaljno u ovom broju u rubrici „Phone Zone”). Lenovo je upotpunio svoju ponudu laptopa modelima ThinkPad X1 Yoga, Miix 720 i Legion Y720, kojima istovremeno reaktivira prestižnu seriju Y i započinje brend Legion namenjen igračima. Samsung Chromebook Pro i Chromebook Plus, predstavljali su vrhunac ponude chromebooka, dok je Acer Chromebook 11 N7 C371 bio impresivna kombinacija robusne spoljašnjosti i solidnih performansi, po povoljnoj ceni (230 dolara). Ljubitelji moćnih ultratankih laptopa morali su da podele svoju naklonost između modela Asus ZenBook 3 Deluxe i LG Gram, dok je u srcima fanova hibridnih prenosnika, mesta bilo samo za HP EliteBook x360.

Norton Core je bežični ruter sa naprednim bezbednosnim funkcijama, kao što su duboka inspekcija paketa, automatsko ažuriranje ili mogućnosti pravljenja privremenih gost-mreža, koje automatski ističu nakon zadatog vremenskog perioda. Core je namenjen za obezbeđivanje sve brojnijih Internet of Things uređaja koji su sami po sebi ranjivi na napade. Norton prodaje ovaj ruter za 280 dolara, plus deset dolara mesečno za servis.

Kretanja

Ponuda mobilnih telefona na CES-u kao da je predstavljala lagano zagrevanje za ono što dolazi na sajmu MWC u Barseloni krajem februara i početkom marta. Ipak, zanimljivih modela nije manjkalo. Tu je Asus Zenfone AR, prvi smartfon „razumne veličine” koji podržava Googleove sisteme za VR i AR (Daydream i Tango). Huawei Mate 9 i Mate 9 Pro, takođe su kompatibilni Daydreamu, a serijski dolaze sa aplikacijom Amazon Alexa. Samsung je predstavio modele srednjeg segmenta za novu sezonu: A3, A5 i A7. Changhong H2 je prvi pametni telefon sa molekularnim senzorom. To znači da može da skenira namirnice, lekove ili kožu, i na osnovu utvrđenog hemijskog sastava daje vam razne informacije, kao na primer kakav je kvalitet ili energetska vrednost hrane. BlackBerry je predstavio smartfon sa fizičkom tastaturom, koji za sada ima samo šifrovani naziv Mercury, a najavljuje se kao najbezbedniji Android telefon. ZTE je došao na CES sa novom linijom Blade telefona, a model V8 Pro nudi karakteristike višeg srednjeg segmenta za malo više od dvesta dolara. Igrom slučaja (i baterija), LG Stylus 3 je trenutno jedini novi smartfon sa olovkom, a tokom sajma procurele su vesti da će HMD Global, kompanija koja pravi Android telefone pod brendom Nokia, tokom 2017. godine predstaviti sedam modela, najverovatnije ekskluzivno za kinesko tržište.

Najbitnije „mobilne vesti” na ovogodišnjem CES-u bile su vezane za Qualcomm Snapdragon 835, novi procesor koji je brži od serije 82x, a troši dvadeset pet odsto manje energije. Kako je procesor sposoban da pokreće pun Windows 10, ne čudi nas prezentacioni primerak Qualcomm VR naočara u koje je integrisan računar, pa su prenosne kao Cardboard ili Gear VR, ali je kvalitet VR-a na nivou jačih sistema, kao što su Oculus ili Vive. Sem toga, pametne AR/VR naočari ODG R-8 i R-9 pokreće upravo Snapdragon 835.

Za razliku od mobilnih telefona, ponuda dronova je bila tradicionalno bogata, mada su se i ovde tek retki primerci izdigli iznad nivoa gimmicka. Jedan od takvih dronova je Yuneec H520 sa izmenjivim modulom za kameru koji, uz konvencionalni 4K video, može da obavlja termalno i noćno snimanje, ako se opremi odgovarajućom kamerom. Osnovna verzija ovog drona sa industrijskom namenom, sa samo jednom kamerom, imaće cenu od 2500 dolara. Ako već imate dron koji može da nosi GoPro kamere, a želite slične mogućnosti kao H520, za hiljadu dolara možete da nabavite kameru Flir Duo koja, pored FHD videa, pravi i termalni snimak rezolucije 180x120.

Na štandu PowerVisiona je, sem nove verzije simpatičnog letećeg jajeta Power Egg, predstavljen i podvodni dron PowerRay, navodno namenjen ribolovcima. PowerRay može da se spusti do trideset metara dubine, i sonarom dometa četrdeset metara otkriva gde su ribe, mada će motorizovan svetleći uređaj verovatno oterati više riba nego što će ih pronaći. Ipak, po ceni od hiljadu i po dolara, podvodno snimanje u 4K rezoluciji postalo je mnogo pristupačnije.

Za one kojima je izgled bitniji od funkcije, kompanija Propel predstavila je liniju dronova u oblicima brodova i letelica iz univerzuma Star Wars. Airblock je startap, finansiran preko Kickstartera, sa idejom da sami pravite dronove od magnetnih modula, a zatim ih programirate preko jednostavne aplikacije. Hover Camera Passport je sklopivi autonomni dron koji reaguje na komandne gestikulacije korisnika. Passport može da zapamti određeno lice, a zatim u grupi ljudi pronađe i prati tu osobu.

CES je, kao svake godine, i ovog januara bio bogat inovativnim uređajima. Među pametnim satovima, Casio je predstavio WSD-F20, jedan od prvih satova sa Androidom 2.0. Garmin je na CES doneo seriju Fenix 5, dok su iz Withingsa predstavili sat Steel HR. Inovativan sat je i Matrix PowerWatch, čije se baterije pune toplinom ljudskog tela. Pametni sat Omron HartVue (BP6000) istovremeno je i ručni merač krvnog pritiska, koji će olakšati svakodnevicu osobama koje moraju često da proveravaju svoj pritisak. Kompanija Misfit obrisala je granicu između fitness trackera i pametnog sata modelom Misfit Vapor, sa ekranom i okvirom osetljivim na dodir. Interesantna novost su senzori Notch, šest pločica koje možete da rasporedite po svom telu, kako bi aplikacija analizirala vaše pokrete prilikom vežbanja. Motiv Ring radi sve što i obični trackeri, ali u formi prstena.

Među najbizarnijim uređajima za nošenje, verovatno je tanka pumpa za žene koje doje, Willow Smart Breast Pump. Par ovih uređaja nosi se unutar grudnjaka i aktivira po potrebi. Tu su i atipični uređaji, kao na primer Sleep Number 360 Smart Bed, krevet koji prati vaše kretanje u snu i aktivno menja svoj oblik, kako bi vam spavanje bilo što udobnije. Taclim VR iz firme Cerevo nosi se kao sandale i putem vibracija pruža korisniku specifičan utisak virtuelne realnosti u vidu kretanja po raznim podlogama, kao što su pesak, šljunak, trava ili voda. Odličan VR dodatak je TPCast za HTC Vive, koji otklanja glavnu manu najboljeg VR sistema – kablove, po ceni od 250 dolara. Oombrella je kišobran sa bluetooth čipom koji se povezuje sa smartfonom i šalje vam poruke ako se previše udaljite od njega. Za modno svesne, namenjen je Wair, šal sa integrisanom maskom protiv zagađenja i senzorima koji prate kvalitet vazduha.

• • •

Sve navedeno bio je jedan interesantan fragment zanimljivosti sa ovogodišnjeg CES-a. „Svet kompjutera” nastaviće da vas izveštava o brojnim tehnologijama i uređajima. Da li će Amazon Alexa i Google Assistant postati toliko značajni tokom 2017. godine, kao što je prognozirano na CES-u? Verovatno ne, ali to ne znači da mogućnosti koje ovi sistemi otključavaju nisu impresivne.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
CES 2017, Las Vegas
Šta mislite o ovom tekstu?

 NOVE TEHNOLOGIJE
Prodavnice budućnosti

 TRŽIŠTE
Poskupljenje i nestašica memorija

 NA LICU MESTA
Samsung prezentacija
Schneider Electric konferencija

 KOMPJUTERI I FILM
The Lego Batman Movie
Monster Trucks
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (5): Četiri OOP pravila

 VREMENSKA MAŠINA
Atari TT, ovca Doli i Youtube

 PRST NA ČELO
Sve mora da ode
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera