JA, IGRAČ<>
032017<><>

Death and Taxes

Srbija uvodi porez na Steam! Igre će biti skuplje dvadeset odsto! Nije vam žao naše gole guzice! Je l’ hoćete da stopa piraterije bude 110 odsto? Gdje su stare pravice zbog kojih je spaljen Matija Gubec?! Krici i šaputanja koje je površno protumačena vest o usklađivanju prava i obaveza poreskih obveznika koji na teritoriji Republike Srbije prodaju robu i usluge parahu uši, iako razloga za uzbunu uopšte nema. U stvari, ima ako ste dnevna novina ili online portal, koji su vest objavili i objasnili naslovom „Srbija uvodi porez na igre na Steamu”. Ima u smislu da su sada svi ukapirali da ste površni tupoid, da vam je urednik neprecizni krebil, a novinar podrumski gnjat.

Sledi ekstremno suvoparno objašnjenje, ali medved sa mnom, svojevremeno sam ubo veoma jaku sedmicu iz finansijskog prava na trećoj godini fakulteta (/flex) i želim da i vi donekle osetite slast debelog udžbenika koji vam lagano ulazi u glavu. Uredba ili zakon koji usaglašava prava i obaveze prodavaca koji prodaju fizičku i elektronsku robu i usluge u RS donet je u decembru prošle godine, a na snagu stupa prvog aprila tekuće. Njime se praktično ujednačavaju poreske stope za fizičke i digitalne prodavnice kakva je Steam, ali i Google Play, iTunes, Origin, Uplay, Netflix i mnoge, mnoge druge. Basically, onaj ko prodaje nešto u Srbiji, bez obzira na to da li je u pitanju kisela voda, Knauf izolacija ili stream TV serije, državi je dužan da plati dvadeset procenata, osim ako posebnim zakonom nije predviđeno drugačije za određenu kategoriju robe i usluga. To je apsolutno i sasvim logična stvar, osim ako niste libertarijanac iz 1773. godine koji se toliko gnuša same ideje o porezu da je spreman da baci tovar čaja u mutnu vodu Bostonske luke.

Online sadržaji, koji uključuju i Steam igre, na teritoriji Evropske unije prodaju se sa već obračunatim porezom, koji je uračunat u istaknutu cenu. Valve, vlasnik Steama, kvartalno obračunava (prikupljeni) porez i uplaćuje ga u londonsku agenciju „HM Revenue & Customs” i taj novac se onda distribuira državama članicama EU u skladu sa kompleksnom matematikom koja vodi računa o različitim procentima PDV-a za svaku državu i stvarnim obimom transakcija ostvarenih sa njene teritorije.

S obzirom na to da je cena Steam igre kod nas i, recimo, u Francuskoj tradicionalno identična, mi smo do sada praktično „plaćali porez” kupujući igre u Steam klijentu, ali Srbija nije videla ni džidže jer nije članica Unije niti je imala zakon koji bilo koga obavezuje na bilo šta... Ovo praktično znači da će od aprila taj porez biti samo uveden u legalne okvire i usmeren u našu kasu, a ne da će biti nametnut neki novi „porez na porez”. Dvostruko oporezivanje je, kako kaže Dabar vatrogasac, kažnjivo, folks! Uostalom, svaka firma koja nudi digitalne usluge u Srbiji moraće da ima svog poreskog zastupnika koji će za njen račun obračunavati i uplaćivati potreban iznos poreskoj upravi RS. Bojazan da se to velikim kompanijama neće isplatiti jer smo malo tržište besmislen je jer tu uslugu pružaju specijalizovane agencije koje uporedo rade sa stotinama/hiljadama klijenata. Valve neće morati da otvara kancelariju u Srbiji, već će naprosto ovlastiti kompaniju poput ASD Grupe ili Taxamoa i to će biti to – krajnji korisnik neće ni da oseti razliku.

A šta ako ipak sve eksplodira i ako se nekim čudom cene na Steamu i drugim digitalnim servisima ipak podignu za 20 procenata jer je neko u vlasti našao neku rupu u zakonu kojom želi da odere ovaj gladni narod? Onda ćete kupovati, gasp, Steam igru u kutiji kod domaćeg prodavca poput Computerlanda ili GameS-a, koji porez od 20% PLAĆAJU ODUVEK jer prodaju fizičku robu na teritoriji Srbije. Cena kod njih će biti ista kao i do sada jer nema osnovice niti razloga za njen rast. Isto, mada iz drugih razloga, važiće i za cene na Greenmangamingu, Gamersgateu i u drugim legalnim online prodavnicama koje su dovoljno male da ih boli uvce da se prijavljuju kod poreske uprave RS, koja ionako nema načina da ih tuži i bilo šta dokaže. Naposletku, uvek će biti i polusive zone u kojoj plutaju Kinguin, G2A i drugi key selleri. Jedina, ali jedina nepovoljnost nove poreske regulative ticaće se Steam rasprodaja koje po definiciji funkcionišu isključivo preko samog Steam servisa: one bi teoretski mogle da budu skuplje 20%. Ali, ponavljam, to se neće desiti jer će cena ostati ista.

Spavaj mirno, slatka Genovevo.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech Prodigy G213, G231, G403 i G403 Wireless
HyperX Alloy

 JA, IGRAČ
Death and Taxes
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera