TEST PLAY<>
032017<><>

Kingdom Hearts HD II.8: Final Chapter Prologue

Da nam je samo znati o čemu li razmišljaju u Square Enixu, dok oblikuju nazive nastavcima mučenog Kingdom Heartsa. Kao da je u pitanju neka podverzija softverske alatke, a ne igra koja se za masne pare nudi zaludnim igračima, i to bez ikakvog pardona. I to im nije prvi put! Setite se samo nastavaka 1.5, pa 2.5... Na red je, „logično”, došla verzija 2.8, ali ni to nije bilo dovoljno, pa je u sufiks stavljeno ono – Prologue. Oh... O čemu se ovde zapravo radi?

Ovo je „paket igara”, koji sadrži tri „stavke”: Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD, Kingdom Hearts 0.2: Byrth by Sleep – A Fragmentary Passage i Kingdom Hearts X Back Cover.

Ovaj „paket igara” zamišljen je kao svojevrsni teaser za Kingdom Hearts III, koji se (blago nama) čeka još od daleke 2008. godine. O tome se i dalje ništa ne zna – sem da će se igra pojaviti za PlayStation 4 i Xbox One, navodno tokom ove godine. Ako se ne zna sa sigurnošću kada će sledeći deo, šta je onda bolje za poslovno savesni studio, nego da ponudi malo umiksovanog sadržaja, čisto da bi se strasti među igračima željnim svog omiljenog serijala smirile. Na raspolaganju su nam tri „stavke”: Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD, Kingdom Hearts 0.2: Byrth by Sleep – A Fragmentary Passage i Kingdom Hearts X Back Cover. Ako pratite serijal redovno, iz naziva vam je jasno da se radi o paketu za iskusne vukove i da novopridošlice ovde nemaju šta da traže. Hajde da krenemo da pojašnjavamo od kraja. Kingdom Hearts X Back Cover je film koji baca svetlo na neka dešavanja koja nisu dobila prostor u samoj igri Kingdom Hearts X. Da se podsetimo, radi se o naslovu izdatom 2013. godine za veb i mobilne platforme (Android i iOS), a film je podeljen na dva dela. Kao zagrevanje, na raspolaganju je uvod od dva i po minuta, koji kombinuje kratke animacije iz same igre, praćene muzikom i stilizovanim tekstom, koji se pojavljuje po ivicama u različitim oblicima i veličinama. „Glavna stvar” poješće nešto više od sedam gigabajta slobodnog prostora na hard-disku, a govori o Gospodaru nad Gospodarima, koji je okupio svojih šest najboljih učenika i podelio im uloge u spašavanju sveta od tame. Stvari se „odmotavaju” nepredviđenim tokom i, iako svaki od njih želi da prati Zakone is Knjige Proročanstva, tama ipak pronalazi put... Film traje čak 55 minuta, tehnički je odlično urađen (u Unreal 4 engineu) i jedina zamerka je što autori nisu predvideli mogućnost premotavanja. Ako vam treba tekstualni prevod, dostupan je samo onaj na engleskom, a tek pošto odgledate film do kraja, iz glavnog menija možete da „pozivate” pojedinačna poglavlja po svom nahođenju, ili da saznate nešto više o njegovim protagonistima iz sekcije Characters.

Jasno je da je zvezda večeri rimejk Dream Drop Distancea, igre koja je svetlost dana ugledala 2012. Godine, i to kao ekskluziva za Nintendov 3DS. S obzirom na njeno poreklo, jasno je zbog čega su autori odlučili da baš ovaj naslov uvrste u kompilaciju. Ipak, zbog načina igranja, ali i zbog priče, novim igračima će ovaj naslov značiti kao lanjski sneg. Funkcionalno, u pitanju je identična igra, kojoj su neke stvari oduzete, a neke dodate. Primetili ste da je iz naslova nestalo ono 3D, što je i očekivano s obzirom na to da Nintendova prenosna konzola poseduje 3D ekran. Sledeća očigledna stvar su kontrole, koje su „napisane” ispočetka, opet zbog specifičnosti melenog Nintendoa – sa sistema upravljanja dodirom, prešlo se na klasične, analogne kontrole. U praksi sve funkcioniše prilično dobro, mada su kontrole u nekim momentima previše osetljive i treba im dodatno tweakovanje, kako bi se ukrotile. Očekivano, DualShock 4 je ipak prirodniji habitat za izvođenje silnih akcija, od skučenog 3DS-ovog ekrana. Poslednja stvar je „podizanje” rezolucije u Full HD komplement. Ako ste igrali original, kada budete videli eksploziju boja i preciznost prikaza na TV-u/monitoru, bićete oduševljeni, ali... Običnom posmatraču, Dream Drop Distance HD se čini kao upscaleovana PlayStation 2 igra. Vidan je nedostatak detalja, teksture sadrže daleko manje detalja, nego što je to potrebno da bi se „nahranila” rezolucija od 1920 x 1080 piksela, a tu je i generalni nedostatak detalja, koji nikog neće oduševiti. Sve ostalo je gotovo identično originalu i ne očekuju vas ama baš nikakva iznenađenja i goodiesi.

Zvezda kompleta je rimejk Dream Drop Distancea, ekskluzivne igre za Nintendov 3DS iz 2012. godine.

Rame uz rame sa rimejkom Dream Drop Distancea stoji Kingdom Hearts 0.2: Byrth by Sleep – A Fragmentary Passage. Ovo ste čekali, ovo je nagoveštaj onoga što dolazi – predjelo koje će vam probuditi apetit i učiniti da uz borbeni poklič tražite još. Ako treba da pretpostavimo, Kingdom Hearts III će ovako izgledati i igrati se. Nažalost, u pitanju je samo aperitiv, koji ne može da potraje duže od dva-tri sata igranja. Nalazite se u ulozi Aque, koja je zarobljena u vanvremenskom kraljevstvu tame. Pogled na akciju je iz third person perspektive. Na raspolaganju su vam klasični kombo napadi, magija i korišćenje itema. Upravljanje je doterano, položaj kamere je pod vašom kontrolom, a akcija frenetična (kad je ima). Grafika je izuzetna, zvučna podloga mračna i u potpunosti odgovara okruženju. Framerate je stabilan i, ako je ovo najava onoga što nas (nadamo se uskoro) čeka, možemo da budemo i više nego zadovoljni.

Kingdom Hearts HD II.8 Final Chapter Prologue je paket za okorele ljubitelje žanra i kolekcionare. Zbog onoga što (ne) nudi, ne možemo da ga preporučimo običnim igračima. Bez filma ste verovatno i mogli, Kingdom Hearts 0.2: Byrth by Sleep – A Fragmentary Passage je, pored svih izrečenih hvalospeva, samo polufabrikat, pa ostaje jedino da se uhvatite za Dream Drop Distance HD. Ako ste ga već odigrali na 3DS-u, podizanjem rezolucije nećete biti zadovoljni, pa kupovinu jedino još možete da opravdate kolekcionarstvom.

Vladimir PISODOROV

 
Torment: Tides of Numenera
For Honor
Hitman: The Complete First Season
Sniper Elite 4
Nioh
Kingdom Hearts HD II.8: Final Chapter Prologue
Šta mislite o ovom tekstu?
Diluvion
Realpolitiks
Phoning Home
Tales of Berseria
Sovereignty: Crown of Kings
Hellenica
Milkmaid of the Milky Way
Splasher
Youtubers Life

Platforma:
PlayStation 4
Veličina:
30,6 GB
Adresa:
www .kingdomhearts .com /2 _8 /us
Kontakt:
ComputerLand

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera