TEST JOY<>
032017<><>

HyperX Alloy

Plemenita legura

Lagano i pažljivo širenje HyperX marke stiglo je i do tastature. Očekivano, u pitanju je kvalitetan i skup proizvod sa interesantnim podnaslovom „FPS mechanical keyboard”. Dakle, ova tastatura namenjena je pre svega igračima pucačina iz prvog lica. Naslućujemo da treba da izdrži fizičku torturu i da ne obiluje nepotrebnom dodatnom opremom.

Već iz samog naziva, očekivali smo „teški metal”. Tastatura je naravno teška, ali i svaka druga mehanička je teška. Ono što ovaj model izdvaja jeste metalna ploča na gornjoj strani (legura, engl.: „alloy”) i skromni gabariti za tastaturu pune veličine. Konstrukcija je, naime, tek nekoliko milimetara veća od rasporeda tastera. Završna obrada je vrhunska, a upotrebljeni materijali su takođe na visokom nivou. Ono što nam se nije dopalo jeste tendencija tih materijala i premaza/završnice na tasterima da upijaju prljvštinu i otiske prstiju čim napuste kutiju. Ako niste aljkavi, krpica će vam biti redovni kompanjon uz ovu tastaturu. Kad već pominjemo kompanjone, Alloy je zamišljen da bude što lakše prenosiv, te otuda ima skromnije dimenzije (na primer, Microsoft Natural Multimedia je bukvalno duplo veća tastatura), zbog toga ima odvojiv kabl, a tu je i veoma korisna torbica koja ima i dodatni džep u koji bez problema staje miš. Osim kao zaštita, ova torbica služi i za pokazivanje pripadnosti, tj. reklamiranje proizvođača, jer je „ukrašena” velikim „HyperX” logoom. Kabl je dugačak, debeo i obložen tkaninom, konekcija sa tastaturom je stabilna i nema bojazni da će se kabl iščupati, osim ako korisnik „insistira”. Sa računarom se povezuje putem dva USB konektora koji napajaju osvetljenje, a dodatni USB port može da puni mobilne telefone. „Savršen pratilac igrača u pokretu” (molimo HyperX da vreću sa novcem ostavi ispod mosta).

Ispod kapica tastera nalaze se prekidači suverenog vladara mehaničkih tastatura – Cherry MX. Testirani model imao je MX Blue tastere. Alternativno Alloy može da se kupi sa MX Red ili MX Brown prekidačima. Plavi prekidači daju specifičan, veoma „mehanički” osećaj i veoooma su glasni. Ukoliko, dok igrate imate ukućane u blizini, a naročito ako oni spavaju – ovo nisu prekidači za vas. Naravno, zvuči smešno kritikovati mehaničke tastere, jer su mehanički, ali MX Blue imaju solidan hod pre aktivacije, nakon čega prosto propadnu, što znači da je veoma teško lagano pritiskati tastere. Sa druge strane, ovo je pre svega FPS tastatura i određenim igračima sigurno odgovara baš ovakav odziv tastera. Naravno, za one kojima ne odgovara, tu su drugi prekidači. U svakom slučaju treba znati tačno kakvi prekidači vam odgovaraju pre kupovine.

Jednostavnost se ogleda i u pozadinskom osvetljenju. Ono je u bojama kompanije, dakle crveno, i nema nikakvih RGB andrmolja, te je ovaj model „rezervisan” za ljubitelje crvene ili nijedne boje. Drajveri ne postoje, pa se osvetljenjem upravlja kombinacijom „Fn” tastera i kursorskih strelica. Ovom kombinacijom podešavaju se efekti i nivo osvetljenja, kao i njihovo potpuno isključivanje. Na raspolaganju su vam korisni i čisto estetski efekti. Korisni podrazumevaju potpuno osvetljenu tastaturu, samo „WSAD”, „control” i „space”, kao i efekat da svetli samo poslednji taster koji ste pritisli. Sa druge strane, „disanje” i „talasanje” osvetljenja služi samo za primerke iz izloga.

Ono što će prijati igračima koji vole da verbalno komuniciraju sa svojom tastaturom, jeste stopostotni N-Key rollover, dakle kompjuter se neće zaglupiti čak i ako legnete na tastaturu, koja će registrovati svaki pojedinačni taster, pa će vaša komunikacija izgledati umetnički. Tu je i isključivanje Windows tastera (gaming mod) i, kao višnjica na torti, set alternativnih, crvenih kapica za WSAD i 1234.

Nama se zaista dopada HyperX Alloy, kvalitetna mehanička tastatura sa minimalističkim izgledom i sitnicama koje mnogo znače igračima. Prekidači na testiranom modelu nisu za svakoga ali, na sreću, postoje alternative. Sa druge strane – „crveno ili ništa”, i nedostatak softverskih opcija za alternativne funkcije tastera i makroe, odbiće mnoge potencijalne korisnike. Nismo primetili da je tastatura posebno „prilagođena” FPS igrama, ali davno su prošla vremena kada je iko od nas sebe zamišljao na turnirima. Za kraj, bomba – 20.000 dinara! Sviđa nam se ova „legura”, ali cene igračkih periferija, a onda cene na našem tržištu nekako ne idu u glavu, a HyperX Alloy čak i među skupim tastaturama, spada u skupe.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech Prodigy G213, G231, G403 i G403 Wireless
HyperX Alloy
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Death and Taxes

Broj tastera:
104 (ukupno)
Ostalo:
Cherry MX Blue mehanički prekidači (postoje verzije sa MX Brown i MX Red prekidačima), odvojiv kabl dužine 1,8 m, šest modova i pet nivoa osvetljenja, 100% N-Key rollover, dodatni USB port sa mogućnošću punjenja prenosnih uređaja, izmenjive kapice WSAD i 1234 tastera i alat za njihovo uklanjanje, USB veza
Proizvođač:
HyperX
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera