KOMPJUTERI I FILM<>
032017<><>

Filmovi, ukratko

Life

Ljubitelje naučne fantastike ovog marta obradovaće premijera filma „Life”, režisera Danijela Espinoze („Safe House”, „Child 44”). U pitanju je napeta priča koja se odvija u Zemljinoj orbiti, na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Nakon što uspešno pokupe sondu koja donosi uzorke sa Marsa, astronauti na stanici su oduševljeni kada otkriju prve tragove života sa Crvene planete. Ispostavlja se da je veselje bilo preuranjeno, jer organizam počinje da se menja i raste, preteći svima na stanici, ali i celokupnoj populaciji Zemlje. Glavne uloge tumače Džejk Džilenhal, Rajan Rejnolds, Rebeka Ferguson, Olga Dohovičnaja, Hirojuki Sanada i Arion Bakare. Specijalni efekti rađeni su u studijima Industrial Light & Magic, Double Negative, One of Us, Clear Angle, Nvizible i Outpost VFX.

Smurfs: The Lost Village

 
Nakon dva naslova koja su kombinovala kompjuterski animirane štrumpfove sa igranim filmom, studio Sony Pictures Animation donosi nam potpuno animirani film „Smurfs: The Lost Village”, čiju režiju potpisuje Keli Esburi („Shrek 2”, „Gnomeo & Juliet”). Štrumpfeta otkriva misterioznu mapu koja, navodno, vodi do još jednog, izgubljenog sela, u kome takođe žive štrumpfovi. Pošto put ka izgubljenom selu vodi kroz opasnu Zabranjenu šumu punu magičnih stvorenja, Štrumpfeti se pridružuju Gruber, Trapavko i Kefalo. Ova mala družina mora da bude brza, jer mapu otkriva i nevaljali čarobnjak Gargamel. „Smurfs: The Lost Village” obradovaće najmlađe posetioce bioskopa tridesetog marta, naravno u sinhronizovanoj verziji.

Viking

Krajem marta u naše bioskope stiže film „Viking” Andreja Kravčuka („Admiral”), čija radnja je inspirisana elementima iz ruskih i nordijskih istorijskih dokumenata „Povest minulih leta” i „Kraljevske sage”. Radnja filma smeštena je u Kijevsku Rusiju, krajem desetog veka. Nakon smrti kralja Svjatoslava, mladi knez Vladimir beži preko smrznutog mora u Švedsku, jer knez Jaropolk ubija starijeg brata Olega i zauzima presto. Vladimir će okupiti armiju Vikinga i krenuti da osvoji presto svog oca. Glavne uloge tumače Danila Kozlovski, Maksim Suhanov, Svetlana Hodčenkova, Aleksanda Bortič, Aleksandar Ustjugov i Joakim Neterkvist. Digitalni efekti urađeni su u studiju Asymetric VFX.

Richard the Stork

 
Među animiranim filmovima za najmlađe koji ovog marta stižu u bioskope nalazi se i „Richard the Stork”, koji su režirali Tobi Genkel i Reza Memari. Ovo je priča o vrapcu Ričardu, siročetu koga su od malih krila odgojile rode. Ričard je zbog toga ubeđen da je i on sam roda, samo je potrebno da još malo poraste. Kada dođe vreme da se ptice sele na jug, porodica roda koja je usvojila Ričarda mora da ga napusti, jer se plaše da mali vrabac ne bi preživeo let do Afrike. Ipak, Ričard je odlučan da dokaže da ima srce rode i kreće na put do Afrike. U toj avanturi pridružuju mu se Olga, sovica sa izmišljenim prijateljem i Kiki, raspevani disko-papagaj, koga muči strah od visine. „Richard the Stork” je internacionalna koprodukcija, na kojoj je sudelovalo sedam animacionih studija iz Nemačke, Norveške, Belgije i Luksemburga.

A Monster Calls

Španski režiser Huan Antonio Bajona poznat je po svojim mračnim filmovima „The Orphanage” i „The Impossible”. Njegov najnoviji projekat je drama sa elementima fantastičnog „A Monster Calls”. Dečak Konor je pod pritiskom životnih problema: majka mu je bolesna, otac ga je napustio, baka je previše stroga, a u školi ga muči siledžija. Jedne noći, Konor sreće čudovišno drvo, koje će mu ispričati tri priče, u kojima su saveti kako da se izbori sa svojim problemima. Glavne uloge tumače Sigurni Viver, Felisiti Džons, Liam Nison, Tobi Kebel, Džeraldin Čaplin, Džejms Melvil i Luis Mekdugal. Specijalne efekte za film radili su stručnjaci iz studija El Ranchito, Glassworks Barcelona, MPC, The Third Floor i Minimo.

Uskršnji zeka

 
Sredinom meseca u bioskope nam stiže još jedna vedra animirana avantura. U pitanju je „Die Häschenschule”, koji je režirala Ute fon Minhou-Pol („Raven the Little Rascal”), po elementima istoimene dečije slikovnice iz davne 1924. godine. Ovo je priča o modernom gradskom zeki Maksu, koji zbog svojih nestašluka završava u staromodnoj, šumskoj školi za Uskršnje zečeve. U školi Maks saznaje da se upravo na tom mestu čuva zlatno jaje, koje je simbol Uskrsa, i koje povezuje zečeve sa ovim praznikom. Ta tajna je poznata i porodici lisica, koje pokušavaju da upadnu u školu i ukradu jaje, kako bi preuzeli Uskrs. Na Maksu je da nauči vrednost prijateljstva, kako bi zečevi mogli zajedničkim snagama da zaustave lisice.

Dragan KOSOVAC

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Origami i nove tehnologije

 TRŽIŠTE
Važnost servisiranja

 KOMPJUTERI I FILM
Logan
Kong: Skull Island
Beauty and the Beast
Ghost in the Shell
Filmovi, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (6): Front end

 VREMENSKA MAŠINA
G-LOC, satelitski warez i biometrija

 PRST NA ČELO
Ražano, samo ražano
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera