LAKI PINGVINI<>
032017<><>

Duplicati 2.0

Duplikati koje treba čuvati

Verovatno ste primetili da je jedna od tema koju vrlo često obrađujemo (da ne kažemo – kojom vam dosađujemo) ispravna i redovna izrada rezervnih kopija sistema i važnih podataka. Razlog ovome je profesionalno iskustvo autora, koji je video previše bolnih izraza lica klijenata, kojima bi saopštio da im je hard-disk računara pokvaren i da kopiranje nebrojenih fotografskih uspomena više nije moguće. U moru dostupnih varijanti za izradu backupa i sa trenutnom cenom gigabajta skladišnog prostora, ne postoji izgovor za gubitak podataka. Ako vam se tako nešto desi, sami ste krivi.

Pošto ste upozoreni, možete nastaviti sa čitanjem i saznati kako da uz program Duplicati jednostavno i brzo implementirate sistem za kopiranje podataka na rezervnu lokaciju, a da pri tome, ukoliko želite, imate kontrolu na nivou administratora sistema. Sa sajta projekta preuzmite odgovarajući paket za vaš sistem (podržani su najpopularniji sistemi i najzastupljenije distribucije Linuxa) i prođite kroz postupak instalacije. Kada u sistemskoj kaseti primetite novu ikonicu, Duplicati je spreman za rad. Već na samom početku je evidentna razlika u odnosu na klasične aplikacije, a ogleda se u nedostatku očekivanog grafičkog sučelja. Bez panike, sve je moguće obaviti, kako iz konzole (što će ceniti administratori, kojima je omogućena upotreba headless mašina), tako i iz (ništa manje funkcionalnog) web interfejsa.

Početna strana se otvara u podrazumevanom pretraživaču i uz levu ivicu ima prečice do osnovnih operacija, kao što su definisanje novog backup posla, vraćanje podataka iz postojećih kopija, pauziranje poslova, podešavanje rada, prikaz log datoteka i About sekcija sa informacijama o programu, projektu, dostupnoj pomoći i slično. Centralni deo sadrži informacije o aktivnim poslovima, vreme poslednjeg i sledećeg backupa, veličinu izvornog direktorijuma i krajnje datoteke, kao i mogućnost ručnog pokretanja programa.

Kreiranje novog posla svodi se na postupan i jednostavan prolazak kroz čarobnjaka, u kome se na početku definiše naziv posla i lozinka enkripcije koja nije obavezna, ali savetujemo da je iskoristite. Sledeća je lokacija za smeštanje backupa, pri čemu su podržani, kako lokalni diskovi, tako i brojni mrežni protokoli i, što je vrlo bitno i korisno, vlasnički cloud servisi, kao što su Google Drive, Dropbox, Mega, OneDrive... Potom je potrebno definisati koje direktorijume i datoteke želimo da uključimo u backup, pri čemu su nam na raspolaganju brojni filteri. Na kraju, podešavamo učestalost izrade rezervne kopije i željeni broj arhiva za čuvanje. Klikom na Save vaš posao je završen, a Duplicati preuzima brigu. Napominjemo da smo nabrojali samo najosnovnije opcije, naprednih ima na pretek, ali za većinu korisnika osnovne su sasvim dovoljne.

Na zaključak i preporuku nećemo trošiti mnogo prostora. Najbolja ocena je činjenica da je Duplicati od testiranja ostao na jednom od autorovih računara, kao jedini program za backup i da od tada nije bilo problema u radu.

Goran STRIČIĆ

 
PCLinuxOS 2017.02
Duplicati 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Gufw 16.04.1
FriendlyARM NanoPC-T3
Arduino: Bežični modul nRF24L01+

Platforma:
GNU/Linux, MacOS, Windows
Licenca:
GNU LGPL
Veličina:
13 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .duplicati .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera