TEST DRIVE<>
032017<><>

Canon Pixma iP7250

Povoljnije fotografije

Štampanje kolor fotografija u kućnoj radinosti je do pre nekoliko godina bilo neisplativo, te su i sami uređaji namenjeni ovoj kategoriji, imali relativno lošu prođu na našem tržištu. Međutim, kako bi se izborili sa konkurencijom „kompatibilnih” kertridža iz Kine, većina proizvođača je predstavila modele koji pružaju veći broj otisaka za manje novca, a jedan od njih je i čuveni japanski Canon.

Novi model Pixma serije sa oznakom iP7250, mnoge će privući svojom cenom od oko 80 evra, što je relativno pristojan iznos za štampač koji spada u foto kategoriju. Nova Pixma vizuelno umnogome podseća na dizajn Canon štampača koji viđamo godinama unazad, te sa estetske strane novina zapravo nema: klasična crna kutija izrađena u kombinaciji mat plastike sa sjajnim detaljima i naglašenim ivicama i dalje čine osnovni vizuelni identitet ovog modela.

Karakteristično za Canon, iako spada u jeftinije štampače, Pixma iP7250 ima pravu kasetu za papir, za razliku od raznoraznih držača i podupirača kojima proizvođači obično pribegavaju kako bi smanjili cenu i dimenzije uređaja. Otud veći gabarit, te ovaj model zauzima nešto veću površinu na stolu, ali zahvaljujući nižem profilu, ne ostavlja utisak kabaste sprave. Sama fioka za papir je dvostruka, u donjem delu je moguće smestiti do 125 lista papira A4 formata, dok iznad nje postoji posebna pregradica za do 20 lista foto-papira. To je zgodno rešenje, jer nema podešavanja graničnika i razmišljanja da li je papir dobro okrenut svaki put kada prelazite sa običnog na foto papir. Dovoljno je da na računaru odaberete odgovarajući tip medija i štampač će posao odraditi za vas.

Uz štampač se isporučuje i dodatak za štampu na CD/DVD medijima, mada je diskutabilno koliko je ova opcija u današnjoj eri uopšte zanimljiva, s obzirom na drastično smanjenje korišćenja optičkih medija kao primarne naprave za skladištenje podataka.

Poput većine modernih štampača, pored klasične USB 2.0 veze sa PC računarom, iP7250 podržava i WiFi vezu, kako za štampu iz Windows okruženja, tako i za direktnu komunikaciju sa Android i Apple mobilnim uređajima. Ispod haube se kriju glave za štampu visoke preciznosti sa rezolucijom od 9600 × 2400 tpi, što garantuje zaista veliki broj finih detalja. Canon se odlučio za relativno standardnu foto konfiguraciju kertridža, koju čine tri kolorna i po jedan pigmentni i jedan klasični crni kertridž pod oznakom PGI-550 i CLI-551, tako da, barem kroz specifikaciju, sve ovo obećava dobre rezultate, što se i potvrdilo u praksi. Za štampu fotografije dimenzija 10 × 15 centimetara potrebno je oko 30 sekundi, a fotografije izgledaju odlično za uređaj ovog cenovnog ranga. Zasićenje boja je dobro, uz zavidnu oštrinu i bez gubljenja finih detalja.

Iako spada u foto štampače, nova Pixma se besprekorno snalazi i sa tekstualnim dokumentima, pa sa brzinom od 14 stanica A4 formata u najbržem režimu, pruža sasvim solidne rezulate kada je u pitanju ova vrsta posla. Postoji podrška i za automatsku obostranu štampu, ali je tada, usled pauze potrebne za sušenje mastila, brzina štampe izrazito mala, tako dupleks štampa dosta gubi na funkcionalnosti.

Cena kertridža iznosi oko deset evra za klasične varijante, ali su povoljnije XL verzije kertridža koje za oko 15 evra po komadu pružaju oko 690 stranica u boji i oko 5500 crno-belih, ili oko 270 fotografija formata 10 × 15 centimetara. Računica kaže da je cena fotografije sa korišćenjem originalnih kertridža oko 30 dinara, što je dvostruko skuplje od izrade u fotografskoj radnji, ali sasvim prihvatljivo kada se uzme u obzir mala početna cena štampača, udobnost izrade u sopstvenom domu i više nego dobar kvalitet same fotografije.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
MSI Z270 Gaming M7, Asus Maximus IX Hero, Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 i 5
Asus Zenbook 3 (UX390UA)
Logitech M220 Silent, M330 Silent Plus, M720 Triathlon i M171
Nikon D500
Canon PowerShot SX720 HS
TrueCam A4, A5s i A7s
Canon Pixma iP7250
Šta mislite o ovom tekstu?
Plantronics Blackwire C720-M
HP Envy 27s
Microlab B-70
Tenda AC6
Vip Mobile 4G LTE Kućni net (ZTE MF283+)
TP-Link Archer C50

Rezolucija štampe:
9600 × 2400 tpi
Konekcija:
USB 2.0, WiFi 802.11 b/g/n
Ostalo:
dupleks, štampa na CD disku
Proizvođač:
Canon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera