TEST RUN<>
032017<><>

Scribus 1.5.2

Prelomite besplatno

Dok traje diskusija oko toga da li je za prelom teksta bolje koristiti Adobe InDesign ili QuarkExpress, u kom god taboru da se nađete, morate biti spremni da platite lepu sumu za zadovoljstvo rada u nekom od ova dva programa. Mimo ove diskusije (koja je možda samo stvar ukusa i navike), javio se Scribus – besplatan program za prelom teksta i pripremu za štampu.

Scribus je dostupan već godinama i o njemu je pisano ranije kao o alternativi za prelom teksta, uz nezaobilazno hvaljenje njegovih mogućnosti, s obzirom na to da je besplatan. U ovom broju ćemo vas podsetiti na neke od sjajnih mogućnosti Scribusa, ali i izneti šta je to novo i važno u ovoj, poslednjoj verziji.

Aktuelna verzija 1.5.2 je, kako autori kažu, prva koja omogućava profesionalan rad i profesionalne rezultate. Iako Scribus postoji već dugo, do sada je bilo riskantno oslanjati se samo na njega u profesionalnom radu, ali sada nam je tim kreatora pripremio niz funkcionalnosti koje će ispuniti i neka viša očekivanja.

Na prvi pogled Scribus ne obećava mnogo, jer se kreatori izgleda nisu previše bavili dizajnom samog interfejsa. Program deluje jednolično i bledo, a alatke nepregledne, gotovo sakrivene. U ovom domenu ima još mesta za napredak. Međutim, kada se raskomotite i pregledate šta se sve krije po padajućim menijima, videćete da je pokriven veliki broj opcija i da je Scribus snažan i moćan program za kreiranje postera, brošura, časopisa i sličnog materijala. Bilo da želite da na vašem kućnom računaru odštampate nekoliko letaka ili postera, ili da pripremite veliki tiraž za štampariju – Scribus vas neće izneveriti. No, hajde da vidimo šta je to novo donela ova, poslednja verzija.

Na samom startu određujete broj i dimenzije stranica, a zatim su vam na raspolaganju alatke za kreiranje i uređivanje oblika, teksta i slika. Glavni deo tih alatki i opcija smešten je u gornjem delu ekrana, ali za nesmetan rad preporučujemo da Properties forma uvek bude otvorena pri radu. Do sada nije bilo moguće učvrstiti opcije kao što su Properties ili History u radnom prozoru, već su stajale kao odvojeni prozorčići proizvoljno na radnoj površini. Sada možete da dockujete izabrane opcije na odabranu stranu ekrana i tada su vam manje-više pri ruci sve alatke za uređivanje elemenata.

Želeli bismo da skrenemo pažnju na tabove. Fajlove sa kojima radite možete poređati u tabove, što ranije nije bio slučaj i, iako to ne deluje kao revolucionaran napredak, ovaj detalj znatno olakšava i ubrzava rad. Još jedna novina – tim kreatora omogućio je korisnicima Scribusa pristup preko 300 kolor-paleta, i to uglavnom komercijalnih, što svakako zadovoljava i najprobirljivije ukuse.

Po izlasku verzije 1.5.0, sem bazičnih alatki, pojavile su se i one za kaligrafiju – caligraphy tool, pen tool, kao i spiralni i arch oblik. Verzija 1.5.2, naravno, nudi ove alatke, ali može da se pohvali i stabilizacijom njihove upotrebe.

Na zahtev korisnika, Scribus sada ima i opciju Drop Shadow, koja se može dodati bilo kom elementu (tekstu, slici, obliku...) i koja se može uređivati i prilagođavati potrebama. Kada je tekst u pitanju, na raspolaganju nam je i upotreba fusnota i referenci u tekstu, što je više nego korisno u prelomu knjiga i naučnih radova. Kad smo kod teksta, napomenućemo i da su vredni kreatori nanovo napisali čitav layout engine, kako bi pripremili ceo softver za najavljenu integraciju jezika, kao što su hindu, hebrejski, arapski i kineski. Dobrih vesti ima i za one koji koriste tabele: ubacivanje redova i kolona više ne mora da se obavlja ručno, već može automatski, a omogućeno je i automatsko brisanje. Sve ove novine u kombinaciji sa starim alatkama i opcijama čine da Scribus bude udoban za rad i da zadovoljava većinu želja i htenja korisnika. Prilikom rada, Scribus je bio potpuno stabilan, i za svaki slučaj, automatski je snimao materijal. Po defaultu, autosave je namešten da čuva izmene na svakih deset minuta, međutim korisnik to može da podesi po svom ukusu.

Na kraju, ostaje nam samo da sumiramo da je Scribus za svaku preporuku. Onima koji se još nisu upuštali u vode „lomljenja” teksta, Scribus pruža idealnu priliku da bez troškova i na legalan način isprobaju ovaj zanat. S druge strane, ukoliko ste već imali prilike da radite u drugim programima ove namene, svakako preporučujemo da isprobate i Scribus. Naročito se obraćamo onima sa plićim džepom i nelegalnim softverom.

Gordana RADOVIĆ

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
Šta mislite o ovom tekstu?
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
program za prelom teksta
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
94,7 MB, 298,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .scribus .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera