TEST RUN<>
032017<><>

OooPlayer 2.1.2

Mršava zamena

Projekat OooPlayer je možda poslednji klasični audio-plejer. Govorimo o programima kojima je reprodukcija muzičkih numera osnovna, često i jedina namena, a sve ostalo je u drugom planu. To znači da nas očekuje klasičan upravljački interfejs u čijem centru su komande za kontrolu toka reprodukcije, plej-lista i još ponešto.

Na naše iznenađenje, OooPlayer ne dozvoljava da se njegove vezivne komponente odvajaju i slobodno „šetaju” po ekranu. Umesto toga, pred korisnikom se nalazi kompaktna celina, a prepoznajemo tri gradivna segmenta. Na vrhu su komande za kontrolu toka reprodukcije, nezaobilazni seekbar, pa čak i Search taster, odnosno kontrolna forma preko koje se određuje redosled reprodukcije učitanih muzičkih numera. Donji deo podeljen je po vertikali na dve celine – levo je plej-lista, dok je desni deo namenjen ispisivanju reči pesama. Njihovo „pozivanje” obavlja se automatski, a korisik „u letu” može da bira jedan od tri dostupna „provajdera” i na taj način pokuša da dođe do stihova. Deo za plej-listu sadrži i queue polje u koje možete da stavite numere od naročitog značaja. Nažalost, to ne možete da uradite klasičnom drag&drop metodom, već putem kontekstualnog menija.

Kao što možete da zaključite, OooPlayer nudi svedeno korisničko iskustvo i minimalan broj funkcija, čak manji od onog kojem smo se mi nadali. Recimo, ne postoji podrška za upisivanje podataka u ID3 tagove, ne možete ni da označavate numere zvezdicama, niti da ih na bilo koji način vrednujete, a primetno je da ne postoji ni opcija koja će aktivirati vizuelizacije – čak ni u podrazumevanom mini-formatu. „Čačkanjem” po opcijama, dolazi se do zaključka da OooPlayer ne podržava ni rad sa plugin-ovima, što znači da program nije moguće proširivati dodatnim mogućnostima. Ipak, izgled upravljačkog interfejsa dozvoljeno je menjati, i to putem svojevrsnih skinova koji su deo instalacionog paketa. Za razliku od Winampa, izgled OooPlayera ne može drastično da se promeni, izmene su uglavnom suptilne i mogu da se posmatraju kao digitalne tapete. Kako već nije predvideo upotrebu vizuelizacija, autor programa omogućio je da se pesme predstave cover artovima, ali smo mi uspeli da obavimo učitavanje samo lokalno uskladištenog materijala. Online goodiesi jednostavno nisu stizali.

Podrška na ulazu je probrana i sasvim lepo uobličena. Podržava MP3, OGG, WMA, FLAC, APE, AC3, AAC i ostale poznate formate, ali se tu priča uglavnom i završava. Plej-liste mogu da se učitavaju i snimaju u formatima M3U, M3U8 i PPF. Naravno, nije podržano ni konvertovanje fajlova, kao ni koketiranje sa grafičkim ekvilajzerom i „esktremima”, kao što je normalizacija zvuka i tome slično. Ako je za neku utehu, OooPlayer dolazi sa bogatom bazom online radio-stanica – njih 1767! Nove ne možete da dodajete, ali zato je na raspolaganju snimanje, i to u čak pet različitih formata, među kojima su i MP3, OGG i AAC. Dozvoljeno je podesiti radni bitrate i narediti programu da svaku novu pesmu snimi kao poseban fajl na hard-disku.

OooPlayer je audio-plejer u maksimalno svedenoj formi. Ne može da zameni Winamp i starije verzije AIMP-a. Namenjen je manje zahtevnim korisnicima kojima se ne dopada koncept objedinjenih softverskih rešenja, koja se ne baziraju samo na reprodukciji muzičkog sadržaja i gde postoji opcija organizacije, sortiranja, kvalifikacije... Program lepo „svira”, učitaće gotovo sve široko rasprostranjene muzičke datoteke, a hardverske resurse krcka štedljivo kao ptičica. Na našoj test-mašini zauzeće procesora nije prelazilo jedan procenat, dok je zauzeće radne memorije, kao po pravilu, bilo ispod 35 megabajta.

Vladimir PISODOROV

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
audio-plejer
Potrebno:
Windows
Veličina:
12 MB, 33,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
oooplayer .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera