TEST RUN<>
032017<><>

LosslessCut 1.5.0

Edvard Makazić

Ako budete imali sreće, doći ćete u situaciju da se družite sa programom LosslessCut. Zašto je potrebna sreća? Zato što je ova alatka zasnovana na Chromiumu i koristi HTML5 engine prilikom reprodukcije, a to donosi određena ograničenja. S obzirom na to da se radi o ostvarenju koje primarno služi za „obradu” video-materijala, podrška za različite audio/video formate je od esencijalnog značaja, i upravo to je ispit na kojem LosslessCut veoma lako može da padne.

Ne dajte da vas ovakav uvod uplaši, jer program se bez većih problema snalazi sa formatima kao što su MP4, MKV, MOV, WebM, AVI, pa čak i sa procesiranjem audio-komponenti uskladištenih u MP3, WAV, OGG, AAC i sličnim oblicima. A to nije malo! Dobro je što je u pitanju besplatna (i multiplatformska) aplikacija, pa istinitost ove tvrdnje veoma lako možete da proverite u praksi. Sve to može da se obavi bez klasične instalacije, s obzirom na to da LosslessCut stiže u portabilnom formatu, koji podrazumeva obično ekstrahovanje preuzete datoteke u odredišni direktorijum.

Upravljački interfejs je sveden i u startu možete da zaboravite na padajuće menije – sve potrebno nalazi se na glavnoj radnoj formi. Nakon što video-klip sa kojim želite da radite „prevučete” u program, zabava može da počne. Kao što smo već rekli, LosslessCut je namenjen video-obradi, preciznije trimovanju video-klipova (čitaj: odstranjivanju neželjenih delova). Program je namenjen situacijama kada je rezultat potrebno dobiti „odmah i sad”. Od funkcija na raspolaganju nalazi se samo postavljanje radnih markera, koji će označiti početak i kraj materjala koji želite da sačuvate. Sve ostalo baca se u kantu za otpatke. Za navigaciju mogu da se koriste naročiti tasteri, kursorske strelice na tastaturi ili seekbar. Možda će se nekom kontrole učiniti rogobatnim, jer nije moguće odrediti korak pomeranja, ali za odsecanje „na brzaka”, prisutni sistem je i više nego dovoljan.

Jedna od najvećih prednosti programa je što se akcije preduzimaju u neposrednom režimu. To znači da se materijal ne kopira, ne obavlja se njegovo „raspakivanje”, pa samim tim ni naknadna rekompresija. Naravno, originalne datoteke se ne uništavaju, već se iz njih „čupaju” delovi koje ste označili. Sve se snima u ulaznom formatu zapisa, uz prenošenje vrednosti radnih parametara, i to u direktorijumu koji unapred odaberete. Treba napomenuti da operaciju odsecanja možete da ponovite neograničen broj puta, bez ponovnog učitavanja radne datoteke, ali je downside to što se prethodno uklonjeni segmenti ne brišu iz preview prikaza. Inače, program može da obavi „čupanje” statičnih slika sa mesta na kojem se nalazi parkiran pokazivač, i to se obavlja (isključivo) u JPG formatu.

LosslessCut se u praksi pokazao odlično. Nije se zaglupljivao, naređenja je izvršavao hitro kao munja, a svedenošću upravljačkog okruženja uštedeo nam je mnogo vremena. Biće pogodan za svakodnevnu upotrebu isključivo onima kojima ne treba podrška za široki dijapazon formata video-zapisa. Ako ćete ga koristiti za seckanje materijala prebačenih sa mobilnih telefona ili, recimo, „akcionih kamera”, premca mu nema. Šteta je što više od toga nećete biti u prilici da uradite ispod njegovih skuta. Za kraj ćemo napomenuti da se LosslessCut koristi isključivo u as is formatu, te da svitu kodeka i „potrepština” donosi u okviru instalacionog paketa. Ključ u ruke!

Vladimir PISODOROV

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
video-obrada
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
84,9 MB, 217,8 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /mifi /lossless -cut
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera