TEST JOY<>
042017<><>

Redragon M690 Mirage, M805 Hydra, K552 Kumara i K556 Devarajas

Zmajevi iz zemlje zmajeva

Retko se desi da se na tržištu pojavi mali i nepoznat dalekoistočni proizvođač igračkog hardvera. Marka „Crvenizmaj”, u skladu sa nazivom, očigledno namerava da raskrči sebi put do armije potencijalnih kupaca „vatrom” niskih cena i karakteristikama koje su inače rezervisane za modele „velikih” proizvođača. RGB osvetljenje, mehanički i Omron prekidači, hiljade tačaka po inču i zvučna imena koja se lako pamte . Sve je tu, krunisano zabavnim „čingliš” propagandnim materijalom i adresom redragonzone.com. Dakle ispoštovan je recept „vidi šta drugi rade, malo kopiraj, malo izmeni i smanji cenu”. Da vidimo kakav je hardver.

 
Prvi pacijent na našem stolu za seciranje je Mirage, bežični igrački miš kakvih je na tržištu, s razlogom, relativno malo. Takođe, svi bežični igrački miševi većih proizvođača obično dodaju nekoliko desetina evra na cenu sličnog miša koji se povezuje kablom sa računarom. Mirage bestidno podseća na Logitech G502/G602, što možete da posmatrate kako god želite; sa jedne strane „nije u redu”, a sa druge nije bukvalno krađa, te jedino možete da bojkotujete ovaj miš. Ono čega su u Redragonu svesni jeste da ima daleko više ljudi koji nemaju ili ne žele da izdvoje osamdesetak evra za miš, ali im se dopada izgled G602, jer su Švajcarci objektivno obavili odličan posao. Pozajmljivanje ideja na granici „prepisivanja” nije novo i nisu samo istočnjaci vični tom zanatu. Kako glavno tržište za proizvode Redragona čine nerazvijene i relativno siromašne zemlje, taktika ima smisla.

Mirage je izrađen od jeftine, ali solidne plastike, bez oštrih ivica i loše uklopljenih površina. Osnova miša i bočne strane izrađene su od sjajne plastike crne, odnosno crvene boje, dok je gornja površina izrađena od „forenzičke” (upija otiske prstiju) crne mat plastike. Kao i Logitechov uzor, i Mirage ima reljef u vidu trouglova koji, osim boljeg prianjanja prstiju, doprinose vizuelnom utisku.

Slično većini jeftinijih miševa, Redragon Mirage potencijalnom kupcu donosi „još tastera po ceni običnog miša”. Osim osnovna tri, na ovom modelu nalaze se dva tastera iza skrola koji u osnovnoj konfiguraciji služe za promenu vrednosti rezolucije. Broj bočnih tastera je takođe narastao na tri, s tim što su dva na uobičajenom mestu, a „dodatni” se smestio napred i niže, i savršeno naleže ispod palca. U osnovnoj konfiguraciji obavlja funkciju omiljenu drugoligaškim proizvođačima – multi shot. Proizvođač se ne hvali tipom prekidača, ali osnovni tasteri deluju veoma dobro, imaju jasan klik i hod. Ostali tasteri nisu na istom nivou, ali su iznad proseka, dok je skrol nešto tvrđi i blago zapinje. Mirage ima (po modernim standardima) relativno male stope, ali ih ima pet i strateški su raspoređene po obodima miša. Potrebno je nešto više sile za pomeranje miša, tako da on ne „klizi” baš tako dobro kao većina modernih (skupljih) modela. Nismo sigurni koliko kilometara stope mogu da pređu, ali je proizvođač obezbedio rezervni komplet, što je lepo.

Redragon pozajmljuje i izgled i funkcionalnost softvera od konkurencije. Sve je već viđeno, ali to uopšte nije zamerka, jer je softver pregledan i jasan. Tasterima možete da promenite funkciju, dodelite kombinaciju tastera ili makro. Moguće je podešavanje brzine dvoklika, skrola i kursora. Kao i miš koji mu je uzor, i Mirage ima maksimalnu frekvenciju odziva od 500 herca, dakle „prijavljuje” se svake dve milisekunde. Infracrveni senzor ima maksimalnu rezoluciju 4800 tačaka po inču, a promena vrednosti rezolucije moguća je samo u šest predefinisanih koraka (800, 1200, 1600, 2400, 3200 i 4800). Podešavanja možete da sačuvate u pet različitih profila.

Redragon Mirage je sasvim upotrebljiv bežični igrački miš, koji možda predstavlja „preterano pozajmljivanje” konkurentskih rešenja, ali ima sasvim solidne performanse, lepo leži u (desnoj) šaci i, ono što je najbitnije, na našem tržištu košta oko 2500 dinara!

Sledeći model kojim ćemo se pozabaviti nosi oznaku M805 Hydra i očigledno je vizuelno inspirisan Mionix miševima. Nešto je većih dimenzija i savršeno naleže u desnu šaku, naročito ako oslanjate celu šaku na miš, mada je iznenađujuće udoban i za pokretanje prstima. Miš je takođe nešto teži, pa dimenzije i masu treba imati u vidu pre kupovine. Tu je i set tegića za one koji žele da podešavaju masu miša. Čini se da je Hydra nešto ekskluzivnija (ako možemo tako da se izrazimo) od prethodno opisanog modela, pošto su bočne stranice obložene gumom koja uz to ima i „škrge”, kako vam iz znojavih ruku ne bi ispadalo višeglavo čudovište tokom napetih igračkih sesija. Dugačak i debeo kabl obložen tkaninom je uporediv sa svim kvalitetnijim modelima na tržištu, a USB konektor izgleda kao da je pozlaćen, kome je bitno.

Broj tastera je takođe narastao, pa Hydra ima ukupno deset tastera. Dodat je još jedan taster iza skrola koji u osnovnoj konfiguraciji menja svetlosne efekte. Bočni tasteri su na ovom modelu raspoređeni uobičajeno, osim što ih ima tri. U osnovnoj konfiguraciji imaju funkcije „Shift”, „Control” i „Alt” komandi. „Multi pucanj” se preselio ispod kažiprsta na obod miša. Skrol točkić je lakši i precizniji nego na prethodno opisanom modelu, ali i dalje zahteva veću silu za aktivaciju tastera. Iako su stope teflonske, i u slučaju ovog modela veće, i Hydra zahteva „tvrdu ruku” za pokretanje. Da se razumemo, nismo imali problema pri korišćenju ovih modela, ali je miš poznatijeg proizvođača koji smo koristili uporedo, naprosto leteo po platnenoj (speed) podlozi, korišćenoj za test.

Iako nismo mogli da dođemo do egzaktnih podataka, postoje naznake da proizvođač koristi Avago (Pixart) laserski senzor i Omron prekidače. Kako pomenuti senzor i prekidači ne koštaju neku basnoslovnu sumu i često se nalaze i u jeftinim modelima, skloni smo da poverujemo. Kao i na prethodno opisanom modelu, osnovni tasteri imaju jasan hod i klik. Uz to, kliktanje deluje nekako brže i preciznije, ali nismo sigurni da li je u pitanju samo „placebo efekat” zbog nešto bolje izrade.

Opcija u softveru ima zaista mnogo. Osim podešavanja akceleracije (po defaultu je, na sreću, isključena), brzine skrola i odziva, kao i definisanje rezolucije u pet vrednosti (od 100 do 14400 tpi u koracima od po 100, nezavisno po X i Y osi), moguće je dodeljivanje neverovatnog broja funkcija tasterima. Na primer, u sekciji DPI, možete da odredite da taster ciklično prolazi kroz izabrane vrednosti rezolucije (svakim klikom), da isključivo podiže ili smanjuje vrednost (osnovna konfiguracija dva tastera iza skrola), zaključa X ili Y osu, kao i da služi kao snajper (DPI precision). Naravno, sve ovo nije tako dobro i jasno rešeno kao što to ozbiljnije i priznatije marke rade sa svojim softverom. Neke opcije, na primer, ostaju na kineskom, pa morate da nagađate šta u stvari rade. Međutim, ovoliko opcija na jeftinom mišu može da se posmatra kao plus.

Efekti osvetljenja (koje na sreću možete da isključite), svode se na ciklus boja, pulsiranje i konstantno svetlo, uz promenu intenziteta svetla i brzine efekta. Na žalost, boja kojom svetli „zmajovski” logo nije sinhronizovana sa bojom skrola, ali kako boja skrola predstavlja vizuelnu indikaciju izabrane rezolucije senzora, ovaj šareniš možda ima više smisla od unifikacije.

Agresivna cenovna politika Redragona nastavlja se i sa Hydrom, i ovaj miš koji ima senzor maksimalne rezolucije 14400, dobro leži u ruci i ima pregršt softverskih opcija, na našem tržištu košta između 3.500 i 4.000 dinara.

Pored dva glodara kojima smo posvetili veći deo teksta, na testu su nam se našla i dva modela mehaničkih tastatura-K552 Kumara i K556 Devarajas.

 
Kumara. Jedino što smo izguglali o ovom nazivu je reč novozelandskih domorodaca za sladak krompir. Na ovim prostorima će naziv verovatno biti korišćen u slengu. No, da se manemo otkrivanja porekla i vidimo da li je „ime” ovog modela njegova sudbina. Kumara je kompaktna tastatura, bez numeričkog dela. Na sreću, preostali deo tastature nije „zgužvan” i tastatura je pune veličine, amputirana za numeričku. Spada u lakše mehaničke tastature i nema metalnu oplatu, ali i dalje uliva poverenje da može da izdrži višegodišnje lupanje. Dugačak i debeo kabl takođe garantuje minimum zaplitanja i veću izdržljivost. Možda deluje glomazno, ali kako je sama tastatura „kubizam”, kabl ne može mnogo da šteti estetskom doživljaju.

Prekidači koji se nalaze ispod kapica tastera deluju kao Cherry MX prekidači, ali nisu. Čak i boja samih prekidača, u ovom slučaju plava, odgovara ponašanju odgovarajuće serije Cherry prekidača. Vraćajući se na priču sa početka, upitno je koliko je ovo „moralni”, a koliko zaista pravni problem, jer verujemo do bi kompanija Cherry već pokrenula tužbu da imaju osnova. U svakom slučaju, „plavi” tasteri su glasniji i imaju duži hod pre aktivacije. Da se Kumara na tržištu pojavila krajem osamdesetih ili početkom devedesetih godina prošlog veka, stil obeležavanja tastera bio bi futuristički: simboli su izuzetno veliki i „kockasti”, ne baš kao na alfanumeričkom displeju, ali približno. Kumara ne zahteva softver i koristi kombinaciju „Fn” i jasno obeleženih tastera za dodatne funkcije. Pored multimedijalnih i nekoliko funkcija operativnog sistema, moguća je kontrola pozadinskog osvetljenja. Osuđeni ste na crvenu boju, pa ako vam se ona ne uklapa sa ostalim periferijama i računarom, ostaje samo opcija isključivanja ili da potražite drugi model.

Nismo imali nikakvih problema pri korišćenju ovog modela, ako izuzmemo da prekidači nisu podesni za laganiji pritisak, što će smetati korisnicima naviknutim na glatku tranziciju između pritiska i aktivacije. Na kraju obeležje svih proizvoda Redragona: testirani model košta između šest i sedam hiljada dinara.

Devajaras je nešto ozbiljnija i opet, slično poređenju dva miša, ekskluzivnija tastatura. Naziv vodi poreklo iz sanskrita, a trebalo bi da označava Boga-Kralja ili Kralja Bogova u raznim istočnjačkim verovanjima. Kako je ovo udarni model Redragona, rekli bismo da je naziv adekvatan. Tastatura je „mršava” i njena konstrukcija je tek nešto veća od rasporeda tastera. Ta konstrukcija je doduše oklopljena brušenim aluminijumskim limom debelim nekoliko milimetara koji, osim mase i robusnosti, zaokružuje vizuelni utisak, zajedno sa logoom koji deluje kao da je izgraviran, iako se radi o nalepnici.

Ovaj model nije ostao uskraćen za numerički deo, i samim tim zahteva nešto više prostora na stolu. Simboli na testerima su nešto „trezveniji”, mada posebni tasteri imaju drugačiji font u odnosu na osnovnu tastaturu. Devarajas ima „štagod” braon tastere koji su linearni, ne prave mnogo buke i nekako su primereniji igranju, mada je to lična preferenca. Ako imate specifične lične prohteve i, recimo, želeli biste osećaj klika plavih prekidača na „WSAD” grupi, dok vam braon odgovaraju za većinu potreba, u pakovanju dolazi specijalna alatka za uklanjanje čitavog prekidača i kutijica sa setom od osam plavih prekidača.

Napredne funkcije ovog modela podrazumevaju mogućnost promene funkcije i snimanja makroa na svim tasterima. Sva podešavanja mogu da se sačuvaju u jednom od tri profila. Devarajas takođe ima komplikovano pozadinsko osvetljenje kojim se manipuliše kombinacijom „Fn” i obeleženih tastera. Šest različitih grupa efekata imaju po tri varijante. Osim efekata, možete da birate intenzitet osvetljenja. Najupotrebljivija je svakako jedna boja koja konstantno svetli i verujemo da će većina potencijalnih korisnika upravo ovako da konfiguriše pozadinsko osvetljenje.

Dobra vest je da Devarajas nije mnogo skuplji od Kumare. Za oko osam hiljada dobijate jednu od najjeftinijih igračkih tastatura, sa snimanjem makroa, izmenljivim prekidačima i aluminijumskim kućištem kao bonusom.

Redragon periferije predstavljaju primer fenomena koji je bio očekivan. Rast tržišta igračkih periferija i rast njihove cene, ostavio je prostor dalekoistočnim proizvođačima koji mogu i žele da po daleko nižoj ceni zapljusnu tržište proizvodima prihvatljivog kvaliteta koji zamagljuju granicu između „prve lige” i ostalih. Nisu istog kvaliteta, opcije u softveru nisu uvek logične, nije sigurno poreklo komponenata i očigledno kopiraju poznatu konkurenciju, ali posao kopiranja očigledno rade sve bolje i, što je većini kupaca veoma bitno, po daleko nižoj ceni. Postojanje zvaničnog uvoznika daje dodatnu garanciju da nećete „izvisiti” u slučaju eventualnog kvara.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Redragon M690 Mirage, M805 Hydra, K552 Kumara i K556 Devarajas
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Crna materija

Redragon M690 Mirage
Senzor:
infracrveni, maks. rezolucija 4800 tpi
Broj tastera:
8 + scroll,
Ostalo:
multifire mod, podešavanje osetljivosti, podešavanje rezolucije, bežična veza, promena funkcije tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa, napajanje putem jedne AA baterije, bežična veza 2,4 GHz

Redragon M805 Hydra
Senzor:
laserski, maks. rezolucija 14400 tpi
Broj tastera:
10 + scroll,
Ostalo:
multifire mod, podešavanje osetljivosti, podešavanje rezolucije, napredna TPI podešavanja, promena funkcije tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa, tegići za podešavanje mase, USB veza

Redragon K552 Kumara
Broj tastera:
87
Ostalo:
pozadinsko osvetljenje, USB veza

Redragon K556 Devarajas
Broj tastera:
104
Ostalo:
pozadinsko osvetljenje, dodeljivanje funkcija i makroa celoj tastaturi, mogućnost čuvanja tri profila, mogućnost manipulacije pozadinskog osvetljenja i njegovim efektima, set od osam dodatnih prekidača, USB veza
Proizvođač:
Redragon
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera