PHONE ZONE<>
042017<><>

Coolpad Cool S1

Tehnika narodu!

Pametni telefoni svake godine postaju sve skuplji, za šta nema nikakvog realnog opravdanja, osim proste kapitalističke logike da ovce treba šišati dok su raspoložene. Apple, Samsung, HTC, LG i drugi južual saspektsi doterali su cenu modernih flegšipa na vrlo iritantnih 750+ evra, što drastično smanjuje broj potencijalnih kupaca na siromašnim tržištima poput našeg. Ovakva praksa će ih pre ili kasnije ujesti za guzicu, jer su igrači iz B lige (Huawei, Xiaomi, Meizu i drugi) savršeno sposobni da ponude isti ili sličan hardver po nižim cenama.

A šta ako cena nije niža, već znatno niža, recimo, duplo? Kineska kompanija Coolpad, koja je prošle godine izbacila nekoliko jeftinih i više nego solidnih modela (pisali smo o svima), sa svojim flegšipom za 2017. kreće u ozbiljnu ofanzivu na kupce koji žele snagu za relativno sitne novce. Coolpad Cool S1 je fantastičan telefon koji košta fantastično malo, s obzirom na kvalitet izrade i snagu hardvera koji nudi. Iako ima glupo ime koje je primerenije gelu za tuširanje nego mobilnom telefonu, ovaj uređaj nudi bezmalo identičan hardver kao većina aktuelnih top modela najjačih brendova po duplo nižoj ceni! Za cenu koja je niža od 400 evra, Cool S1 nudi isti čipset, više RAM, jaču bateriju i adekvatno kvalitetnu spoljašnju izradu u odnosu na skoro duplo skuplji LG G6, uz kompromis u vidu ekrana niže rezolucije (1080p umesto 1440p).

Coolpad Cool S1 je gotovo u celosti izrađen od posebne vrste aluminijuma, za koji u Coolpadu kažu da se koristi u vazduhoplovnoj industriji. Zaobljene i brušene ivice veoma podsećaju na način finalne obrade koji koristi Huawei kod modela P9 i P10. Telefon je tanak i generalno skladan. Neverovatno zvuči podatak da je u njegovo tanano fensi kućište spakovana baterija od čak 4070 mAh! Jedini, uslovno rečeno, ne-elegantni elemenat spoljašnjeg dizajna je izbočina sa kamerom, koja sa poleđine štrči više od pola milimetra. Prednjom stranom uređaja dominira IPS ekran solidnog kvaliteta, presvučen Gorilla Glass zaštitnim staklom. Ispod haube, kao što je maločas naglešeno, nalazi se Qualcomm Snapdragon 821, sa šest gigabajta RAM i 64 gigabajta interne memorije. Postoji i verzija sa 128 gigabajta, što donekle kompenzuje činjenicu da memoriju nije moguće proširiti microSD karticom. Telefon nema 3,5 mm audio-konektor, ali zato ima IR blaster, feature koji je gotovo nepostojeći kod moderne flegšip konkurencije. Na poleđini uređaja smešten je i vrlo brz čitač otiska prsta, što je standard i za jeftine modele u Coolpad ponudi. Telefon je opremljen i stereo zvučnicima koje potpisuje kompanija Harman Kardon, koji su smešteni sa donje strane uređaja, sa leve i desne strane USB-C konektora. Uz telefon se opciono mogu kupiti i Harman Kardon AKG slušalice, koje ćete koristiti uz konverter sa 3,5 mm na USB-C.

Performanse kamere su sasvim primerene klasi uređaja. Napravio ju je Sony, a karakterišu je ultra brzi auto-fokus, senzor od 16 megapiksela i odlične performanse u uslovima slabog osvetljenja. Selfi kamera od osam megapiksela je širokougaona i, između ostalog, u softveru podržava beauty filter, zbog koga će svako normalan izgledati kao Gumiflex (naravno, može da se ugasi). Baterija kapaciteta 4070 mAh podržava brzo punjenje (Quick Charge 3.0), tako da za jedan sat „točenja” možete da obezbedite čak dva dana prosečnog korišćenja!

Na test nam je stigao pre-produkcijski model, koji je, umesto Androida 7.01 i Coolpad Journey UI-a, imao Android 6.0 i placeholder interfejs, tako da nije moguće suditi o kvalitetu softvera finalne verzije. Za majsku premijeru na Evropskom i našem tržištu najavljen je upgrade na najnoviju verziju Androida.

Kako oznojiti telefon opremljen Qualcomm Snapdragon 821 čipsetom sa šest gigabajta RAM? U realnom radu, odnosno pri realnom igranju, uređaj je ostajao hladan/mlak, bez obzira na to šta se na njemu vrtelo, dok je na ozbiljnije termičke muke stavljen tek u extreme testovima u mobilnom 3D Marku. Već duže vreme je evidentno da softver, pogotovo igre, u proseku dobro kaska za mogućnostima modernih Android flegšipova. Izuzetak su, naravno, igre koje se prave/portuju za Nvidia Shield i koje ne rade na drugim čipsetima osim na Nvidiinoj Tegri. Standardna biblioteka Android igara prilagođena je srednjoj klasi uređaja i optimizovana za jedan ili dva gigabajta sistemskog RAM, tako da dva ili tri puta jači telefoni/tableti zevaju od dosade dok ih pokreću. Budžetne trkačke igre, nalik na Asphalt 8, Asphalt Xtreme: Offroad Racing, Real Racing 3 i druge, u jednom trenutku su se „zakopale” u mestu i prestale da pomeraju granicu vizuelne atraktivnosti i (posledične) zahtevnosti, tako da sada bezmalo „svaka budala” od telefona srednje klase može da ih tera podjednako dobro kao najskuplji flegšip.

Šta je onda poenta brzih flegšipova sa ultra-brzim čipsetima kao što je Coolpad Cool S1? Pre svega, rezerva snage za budućnost, odnosno odlaganje potrebe za upgradeom na godišnjem nivou. Do pre tri-četiri godine postojala je realna i organska potreba da jednom godišnje menjate smartfon, jer je friški uređaj donosio itekako vidljiv skok u performansama, manje seckanje pri multitaskingu, glatkiji UI i više frejmova u igrama. Potreba za tim se lagano usporavala, da bi danas komotno došla na granicu od dve ili tri godine, u zavisnosti od toga da li ste vlasnik jakog srednjaka ili flegšipa. Ovo konkretno znači da, makar što se tiče sirovih performansi, flegšip uređaji iz ove godine nude miran san do kasne 2019. ili rane 2020. godine. Još ako taj flegšip kupite po duplo nižoj ceni, u odnosu na aktuelnu konkurenciju najpoznatijih brendova, bićete na konju. Najjače performanse više nisu privilegija imućnih tehno-entuzijasta, već su dostupne svakome ko može da odvoji deset evra mesečno, odnosno investira 380 evra za period od tri godine.

Coolpad Cool S1 na domaće tržište dolazi prvog maja, sa cenom zbog koje će Samsung, HTC i LG vrištati od straha. U najjeftinijoj varijanti, za model sa šest gigabajta RAM i 64 gigabajta interne memorije, koji u paketu dolazi bez fensi AKG slušalica, Cool S1 će koštati 389 evra (419 sa slušalicama), a varijanta sa 128 gigabajta interne memorije imaće cenu od 439 evra (469 sa slušalicama). Za sada nije poznato koji mobilni provajder će da ih ponudi u svojim paketima, a ove cene se odnose na online prodaju u Srbiji. Vredi ponovo naglasiti da će retail verzija doneti Nougat (Android 7.01) i proprietary korisnički interfejs. Lokalni predstavnici Coolpada su najavili i besplatnu mogućnost da na poleđinu poručenog telefona ugravirate logo ili natpis po svom izboru, i tako mu date lični pečat. Realno, zašto da vam samo na novčaniku piše „Bad Mothefucker”?

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
HTC U Ultra
Coolpad Cool S1
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei P10
HP Elite x3
Blue Mail – Email Mailbox
Speedr
ooniprobe
SystemPanel 2
Beatwave
Amazon Chime
Microsoft GigJam
Water Drink Reminder
Racelink – Virtual Racing
Peppa Pig: Paintbox
Podcast Go

Operativni sistem:
Android 6.0 (7.1 kad se pojavi u prodaji)
Dimenzije:
151,4 x 74,7 x 7,5 mm / 168 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 821 čipset (2x2,3,5 GHz Kryo CPU + 2x1,6 GHz Kryo CPU + Adreno 530 GPU), 5,5” IPS LCD (1080 x 1920, 401 ppi), 6 GB RAM, 64 GB interne memorije, Dual SIM, Bluetooth v4.1, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, GSM/HSPA/LTE, USB-C, 16 MP primarna kamera (f/2.0, phase detection autofocus, dual-LED (dual tone) blic), 8 MP selfi kamera, senzor otiska prsta na poleđini, IR blaster, Li-Ion baterija 4070 mAh (Quick Charge 3.0)
Performanse:
AnTuTu 135409; Geekbench 1502 (Single-Core), 4111 (Multi-Core)
Proizvođač:
Coolpad
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera