TEST DRIVE<>
042017<><>

TP-Link Archer T1U

Konobar, imate li pet gigaherca?

Iz TP-Linka nam je stigao još jedan Arčer, ali ovaj put nije reč o ruteru, već o nano USB 2.0 bežičnom adapteru za klijentski računar. U maloj kutiji smo dobili adapter, prateću dokumentaciju i CD sa drajverima i zgodnim utility softverom. TP-Linkov mališan je 802.11a/n/ac standarda i radi na 5 GHz. Na kutiji vidimo „AC” oznaku u čijem nastavku stoji „450”, što bi trebalo da sugeriše brzinu protoka, a proizvođač navodi da je ona maksimalno 433 Mbit/s. Takođe, vidimo da je adapter predviđen da se koristi uz Windows (XP i noviji), Mac OS i Linux. Nismo probali, ali se na mreži mogu naći podaci da se može koristiti i sa Raspberry Pi-jem. U našem slučaju, adapter smo probali na Sedmici i Desetki i u oba slučaja su, nakon instalacije drajvera, računari bez problema prepoznali ovaj Wi-Fi adapter.

T1U je standardnih dimenzija za nano kategoriju. Na laptopu se skoro ni ne primećuje da je priključen. U jednom uglu se primećuje zelena signalna LED, koja kroz crnu plastiku nekako čudno sija.

Prvo što bi trebalo da napomenemo jeste da ovaj adapter radi isključivo na pet gigaherca i neće raditi sa starijim ruterima sa frekventnim opsegom na 2,4 gigaherca; takve izvore signala T1U neće registrovati ni da postoje. Smatramo malim nedostatkom što proizvođač to nije malo bolje naglasio na pakovanju, iako u uglu stoji da je „5 GHz”. U okruženju pokrivenom bežičnom konekcijom na pet gigaherca, ovaj mališan se snalazi onako kako smo i očekivali. Signal je stabilan i dovoljno jak, imajući u vidu dimenzije adaptera, a samim tim i ugrađenu antenu u njemu. USB 2.0 port neće praviti usko grlo, jer je maksimalni protok adaptera 433 Mbit/s manji od maksimalnog za USB 2.0 protokol (480 Mbit/s).

Utility koji dolazi na disku nudi dosta opcija. Pored osnovnih informacija, tu je WPS opcija, zatim skeniranje dostupnih signala i povezivanje na neki od ponuđenih, a svakako najzanimljivija je Soft AP. Ukoliko je računar povezan na internet putem LAN kabla, uključivanjem ove opcije, adapter se pretvara u Wi-Fi Hotspot za druge uređaje. Na kraju, povezivanje računara sa mrežom nije nužno da se radi preko Utilityja, moguće je klasično preko wireless ikonice u donjem desnom uglu.

Odličan mališan, sa dobrim karakteristikama, pravi izbor da se apgrejduje laptop sa built-in bežičnim adapterom na 2,4 gigaherca. Ipak, moramo da primetimo, kako su adapteri koji rade samo na 2,4 gigaherca hendikepirani zbog nedostatka benda od pet gigaherca, tako je i ovaj (a možda i više) hendikepiran zbog, obrnuto, nedostatka benda na 2,4 gigaherca. Naime, koliko god su dual-bend ruteri u ekspanziji, T1U priključen na laptop i ušuškan u konekciju na pet gigaherca, u vašem domu će raditi bez greške. Problem se javlja kad pokušate da se povežete na internet kod drugara ili u bašti kafića gde takvog Wi-Fi signala nema. Već vidimo situaciju u kojoj konobara ne pitate da li ima prazno mesto, već da li ima dual-bend ruter.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen R7 1800X, Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5, MSI X370 XPower Gaming Titanium, Asus Prime B350-Plus
Seagate IronWolf, BarraCuda Pro, SkyHawk i FireCuda
NZXT H440 i S340
Antec Kuhler H2O H1200 Pro
Creative Live!CAM IP SmartHD i YI Home Camera
Eken H8R i H9
Maxtor M3 Portable External Hard Drive (4 TB)
LC-Power AirRazor LC-CFC-LED
LC-Power LC-25U3-C1 USB 3.1 Gen. 2 Type C Enclosure
Adata i-Memory Flash Drive AI920
Plextor EX1 Portable SSD (128/256/512 GB)
Microlab Solo7C
Allocacoc PowerBar (USB)
LG MiniBeam UST PF1000U
Grandstream GWN7610
TP-Link Archer T1U
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
IEEE 802.11a/n/ac, 5 GHz, 433 Mbit/s
Funkcije:
64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, 802.1x, DBPSK, DQPSK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM, 256-QAM, Windows XP/7/8/8.1/10 32/64 bit, Mac OS × 10.7~10.10, Linux, Ad-Hoc / Infrastructure mode
Dimenzije:
18,6 × 15 × 7,1 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera