TEST RUN<>
042017<><>

Inkscape 0.92.1

Vektori i filteri

Stigla je nova verzija Inkscapea, poznatog programa za vektorsko crtanje. Oni koji vole vektore sigurno znaju za Inkscape, jer je na tržištu prisutan još od 2003. godine – ne dajte se prevariti time što još uvek nije izašla verzija 1.0. Pratimo pomno napredak ovog programa i ovog puta predstavićemo novu i poboljšanu verziju 0.92.1.

Hajde da krenemo od početka. Inkscape je program za kreiranje i uređivanje vektorske grafike, a uz to je i besplatan. To zanči da možete da ga isprobate i koristite neograničeno dugo, bez ikakvog plaćanja. Iako ne želimo da ga poredimo sa komercijalnim softverom (CorelDraw, AdobeIllustrator, AutoCAD), moramo da pomenemo da sličnost postoji i da je namena praktično ista. Po instalaciji, srešćete se sa interfejsom koji obiluje alatkama i podešavanjima. U glavnom prozoru alatke su i sa leve i sa desne strane, paleta boja je u dnu, a na vrhu ekrana su prikazane opcije trenutno odabrane alatke, kao i padajući meniji, koji obiluju alatkama, opcijama i mogućnostima. Možete reći da je interfejs preopterećen i da se nije lako snaći, ali Inkscape jeste predviđen za naprednije korisnike i one koji su navikli da se snalaze u mnoštvu opcija, pa i za profesionalan rad.

U ranijim verzijama pozadina je bila (uglavnom) bela, a sa novom verzijom nam je stigla i opcija checker board pozadine. Prepoznatljiva pozadina je izuzetno korisna kada radite sa transparentnim objektima, jer je vidljivost, pa samim tim i kontrola, bolja. Još jedan zgodan dodatak je i mogućnost zaključavanja linija za orijentaciju (guidelines), kako bi se sprečilo slučajno pomeranje ovih linija.

U padajućim menijima najzanimljivije novine možemo pronaći uključivanjem dijaloga Object. Objekte sada možete izdvojiti iz bilo koje grupe, čak i ako su grupisani u više nivoa opcijom Pop selected object out of group. Kada imate veći projekat sa dugačkim spiskom objekata, radi lakšeg snalaženja dodata je opcija Search, koja, naravno, radi pod uslovom da znate kako se traženi objekat zove. Pored toga, na svaki pojedinačni objekat je sada moguće primeniti show, hide ili lock. Takođe, blending modovi nisu više dostupni samo na lejerima, već ih je moguće dodavati i na pojedinačne objekte. Kad već pominjemo lejere i blending modove, reći ćemo i da modova u novoj verziji ima mnogo više nego u ranijim verzijama, gde ih je bilo samo četiri.

Od osnovnih alatki unapređene su funkcije za merenje objekata, njihovo raspoređivanje i poravnavanje, kao i korišćenje gradijenata. Zatim, tu su sada i novi simboli koje možete ubacivati, a i sam dijalog pomoću koga radite simbolima je poboljšan i unapređen.

Crtanje vektorskih linija je podeljeno na nekoliko alatki: crtanje slobodnom rukom, crtanje Bezjeovih krivih (Bezier curves) i alatka za crtanje kaligrafskih linija. Izdvojićemo opciju u radu sa krivama koja se zove Fillet/Chamfer. To je jedan od Path efekata, ali možete ga primeniti i na pravougaonik, recimo, tako što ćete ga prepraviti u Path. Ovaj efekat dozvoljava vrlo preciznu manipulaciju nodovima (node), gde imate potpunu kontrolu nad uglom i radijusom krive koju konstruišete.

Kada napravi skicu pomoću osnovnih linija i oblika, za upotpunjavanje crteža sem klasičnog dodavanja boje i gradijenta, korisniku su dostupni i filteri, i to u velikom broju. Uredno spakovane u padajući meni, filtere aktivirate samo jednim klikom, ali to nije sve. Opet bismo izdvojili jednu novinu, a to je filter Color Blindness. Ovaj filter je nastao na zahtev korisnika i, iako se tvorci ograđuju od potpune preciznosti, s obzirom na to da se daltonizam razlikuje od osobe do osobe, ovaj filter uspeva da nam približi kako ljudi koji teško raspoznaju boje vide slike, boje i uopšte svet oko sebe. Može se dodati fotografiji koju ćete importovati u Inkscape, ili na nacrtane, ili isprojektovane objekte, ili figure. Filter omogućava prikaz više opcija, od potpune nesposobnosti za raspoznavanje boja, do manje ili veće slabosti za pojedine boje.

Sem filtera, posebna grupa alatki i pomagala su ekstenzije. Pomoću njih možete, recimo, običan tekst prevesti na Brajevu azbuku ili prebaciti oblik ili čitavu sliku u crno-belu verziju. Ekstenzija koju nećete pronaći u starijim verzijama, a izuzetno je korisna pri radu na velikim projektima gde imate veliki broj grupisanih objekata i veći broj nivoa grupisanosti, jeste Deep ungroup. Ova ekstenzija jednim klikom oslobađa sve elemente i oblike koji su grupisani i poništava grupe.

Korisna nova opcija, koju svakako ne želimo da izostavimo, nalazi se u Edit padajućem meniju, a to je Resize to Page Selection. Zahvaljujući ovoj opciji ne morate se pri kreiranju i crtanju pridržavati zadatih dimenzija dokumenta, niti voditi računa da sve što ste postavili na radnu površinu bude strogo u okviru dimenzija stranice. Crtajte i konstruišite slobodno, raspoređujte oblike kako vam odgovara, a na kraju samo selektujte sve objekte koje želite da vidite na krajnjem rezultatu i odaberite ovu opciju. Ona će granice vaše strane (page) postaviti u onom delu ekrana gde se željeni objekti nalaze i prilagoditi veličinu tako da se svi oni nađu unutar granica.

U radu sa tekstom pojavio se problem sa razmacima, ali je taj bag sada ispravljen i to je jedna od prvih stvari kojom su se kreatori pohvalili sa izlaskom poslednje verzije – bilo je, izgleda, mnogo kritika na taj račun, a kreatori očigledno slušaju korisnike.

Ostaje nam samo da vam toplo preporučimo ovaj sjajan program. Mogućnosti su mu slične (ili iste) kao kod komercijalnih programa koje smo pomenuli. Ukoliko ste već naviknuti na Illustrator, recimo, trebaće vam malo privikavanja, ali Inkscape svakako ne treba zaobići samo zato što ima epitet free i open source programa. U ovom slučaju to svakako ne podrazumeva nedostatke ili manjkavosti u odnosu na komercijalan softver.

Gordana RADOVIĆ

 
Inkscape 0.92.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
vektorsko crtanje
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
60 MB, 227 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
inkscape .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera