TEST PLAY<>
052017<><>

Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series, Episode 1 – Tangled Up in Blue

Tokom poslednjih nekoliko godina, studio Telltale Games pretvorio se u mašinu za konvertovanje priča inspirisanih popularnim izvornim materijalima u jednostavne, a zabavne igre, koje vešto balansiraju na granici između lake avanture i poluinteraktivnih quick time event naslova. Gotovo istovremeno, Marvel i Disney su uspeli da pretvore opskurni serijal stripova o grupi simpatičnih svemirskih antiheroja u globalni fenomen koji će poprimiti još veće razmere početkom ovog maja, kada film „Guardians of the Galaxy Vol. 2” stigne u bioskope. Od 2008. godine do danas Guardiansi mogu da se pohvale sa četiri vlastita serijala stripova i brojnim pojavljivanjima u drugim Marvelovim izdanjima, zatim dva igrana filma i animiranom TV serijom, a mogli su da se nađu i u desetak igara sa Diznijevim i Marvelovim likovima, od PC-a do smartfona. Kada se sve to sagleda, nimalo ne čudi da je prva „velika” igra sa Guardiansima poverena upravo Telltaleu, čiji dizajneri su očigledno pristupili ovom projektu sa svom posvećenošću iskusnog zanatlije, ponosnog na svoje umeće i prepoznatljiva, ali kvalitetna dela.

Tangled Up in Blue predstavlja odličan uvod u interaktivnu avanturu sa Guardiansima.

U skladu sa onim na šta nas je Telltale navikao do sada, i Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series je igra epizodnog karaktera, čija se relativno kratka poglavlja pojavljuju u ravnomernim vremenskim intervalima (kako ne biste kroz celu igru projurili za dan-dva). Prateći muzički lajtmotiv iz slavnog filma koji je proslavio Guardianse, sve epizode ove igre nose podnaslove po hit-pesmama iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a podnaslov prve epizode je Tangled up in Blue, što će fanovima Marvelovih kosmičkih avantura ukazati na glavne protivnike Guardiansa u ovoj igri. Autori igre potrudili su se da igra bude jasna i pitka, čak i za ljude koji nemaju pojma ko i šta su Guardiansi, jer ima vlastiti vizuelni identitet i potpuno novu, samostalnu priču. Izgled likova, brodova ili lokacija nije kopija onih iz igranog filma, stripa ili animirane serije, ali su jasno prepoznatljivi. Ipak, pored svog tog truda da igra bude jasna „novajlijama”, sve je mnogo zabavnije ako ste bar minimalno upoznati sa likovima, njihovim odnosima i okruženjem.

Priča igre vas odmah baca u akciju – Guardiansi dobijaju poruku od Nova Corpsa da ih napada Thanos. Nakon što se dogovorite pod kojim uslovima ćete da uradite ono što je ispravno, upuštate se u epski obračun sa moćnim protivnikom, a to je samo početak ludog spleta događaja koji očekuje naše protagoniste. Kao što smo već navikli od Telltaleovih naslova, okosnica igre su glatko pripovedanje i odnosi među likovima. Ono malo igračke mehanike i interaktivnosti je tu da vas tek dovoljno zaokupi i udubi u ono što je efektivno solidan dugometražni animirani film. U skladu sa najavama dizajnera da će u fokusu svake epizode biti drugi član Guardiansa, tokom Tangled up in Bluea direktno vodite Petera Quilla, odnosno Star-Lorda, i pravite manje ili više bitne izbore tokom dijaloga sa ostalim karakterima u igri. Tokom akcionih, quick time event sekvenci, situacija se menja i, u skladu sa dešavanjem na ekranu, izdajete komande svim članovima tima.

Ono što je tokom proteklih godina učinilo Guardianse toliko popularnim, u ovoj igri takođe blista – likovi.

Ipak, dok je igračka komponenta tek na tolikom nivou da ne bude problem, akcija je u trećem planu. Kvalitetna priča je na drugoj poziciji, iza onog što je tokom proteklih godina učinilo Guardianse toliko popularnim i što u ovoj igri takođe blista – likova. Peter Quill, odnosno Star-Lord, i ovde je veliko dete odraslo u svemirskog plaćenika. Rocket Raccoon je nihilistički glodar sa naprednim tehnološkim umećem (i definitivno najzabavniji član tima). Drax je večni bukvalista motivisan željom da osveti izgubljenu porodicu. Groot i dalje ima besprekoran tajming za ubacivanje jedine rečenice koju ume da izgovori, a Gamora ostaje u ulozi kompetentne osobe sa mračnom prošlošću koja trpi svoju ludu porodicu. Čini nam se da sve funkcioniše toliko dobro upravo zbog činjenice da ovo nije ko zna koja origins priča, nego imamo tim likova koji već neko vreme rade zajedno i prolaze kroz širok spektar razmirica, tipičan za svaku grupu osoba koje blisko sarađuju.

Dinamika između likova funkcioniše besprekorno i potpuno odgovara izvornom materijalu. Na mahove neke od replika ostavljaju čudan utisak i određeni humoristički momenti mogu da deluju usiljeno, ali ako ovaj naslov igrate „zbog još Guardiansa”, to nije preterana smetnja. Sa druge strane, kada dijalozi funkcionišu, dodatno im pomaže činjenica da je Telltale angažovao kvalitetne i iskusne glasovne glumce kao što su Scott Porter, Emily O’Brien i Nolan North (glas Nathana Drakea), i oni podižu napisani materijal na viši nivo. Grafika je sasvim solidna, mada može da iznenadi da igra rađena po stripu nema prepoznatljivi cell-shaded izgled. Dobra muzika upotpunjuje doživljaj, mada nije toliko izražena, kao što je bio slučaj kod igranog filma.

Ako ste fan Guardiansa, želećete da probate ovu igru.

Tangled Up in Blue predstavlja odličan uvod u interaktivnu avanturu sa Guardiansima. Najveća zamerka je, naravno, to što traje oko sat i po, ali ako svih pet epizoda dobijate za dvadeset tri evra, to je više nego povoljna kupovina. Da stvari budu još bolje, kada završite sa igrom, to nije sve. Naime, u Marvelu očekuju prilično mnogo od ovog ostvarenja i za ovo leto spremaju posebnu mini seriju stripova koja će biti povezana sa događajima u igri. Ako ste fan Guardiansa, želećete da probate ovu igru.

Dragan KOSOVAC

 
Thimbleweed Park
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series, Episode 1 – Tangled Up in Blue
Šta mislite o ovom tekstu?
Outlast 2
Full Throttle Remastered
Planescape: Torment – Enhanced Edition
The Signal From Tölva
Battle Brothers
Shock Tactics
Afghanistan ’11
The Sexy Brutale
Bayonetta
Snake Pass
Stellaris: Utopia + Leviathans Story Pack
The Great Whale Road
Yooka-Laylee
Vikings: Wolves of Midgard
LEGO City Undercover
The Franz Kafka Videogame
FlatOut 4: Total Insanity
Paradigm
DESYNC
Dark Souls III: The Ringed City
Beat Cop

Platforma:
Windows, PlayStation 4, Xbox One, Android, iOS
Potrebno:
Intel Core 2 Duo na 2,4 GHz/ ekvivalentni AMD, 3 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 450 / ekvivalentni Radeon, 1 GB VRAM
Poželjno:
Intel Core i5-2500K / ekvivalentni AMD, 6 GB RAM, Nvidia GTX 580 / ekvivalentni Radeon, 2 GB VRAM
Veličina:
8 GB
Adresa:
goo .gl /VqwWxL

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera