TEST PLAY<>
052017<><>

LEGO City Undercover

Nakon dve godine „izgnanstva”, Chase McCain se vraća u Lego City. Opet je potreban gradu koji ga se odrekao jer je Rex Fury pobegao iz zatvora i pokrenuo nezapamćen talas zločina. Njegovi minioni su čak ukrali točkove sa gradonačelnicine limuzine. S obzirom na to da ga je uhapsio i prvi put, Chase je očigledan izbor za detektiva koji će voditi istragu, ali se sa tim ne slaže prepotentni šef policije Marion Dunby, koji mu je preoteo slavu i pokupio zasluge za Rexovo prvo hapšenje. Naravno, tu je i fatalna Natalia, u koju je Chase smrtno zaljubljen i koja sada živi u strahu od odmazde poznatog kriminalca, kojem je i prvi put bila na nišanu...

PC port jedne od najkvalitetnijih LEGO igara koja je četiri godine bila ekskluziva za konzolu Wii U.

Ako vam se zaplet čini potpuno stran i pitate se o čemu pričamo, ne brinite. Undercover je „nastavak” igre LEGO City Undercover: The Chase Begins, izdate eksluzivno za Nintendov 3DS. Ovaj Undercover je četiri godine bio Wii U ekskluziva i jedan je od najkvalitetnijih LEGO naslova koji su autori, eto, konačno odlučili da portuju i za druge igračke platforme. Osim što je grafika upscaleovana i što postoji podrška za kooperativno igranje dva ljudska igrača (drugi igrač po volji može da „ulazi” i „izlazi” iz sesije), Undercover se ni po čemu ne razlikuje od originala. U pitanju je identična igra.

Zbog svog ustrojstva, Undercover možemo da nazovemo Grand Theft Autom za (naj)mlađe igrače. U pitanju je sandbox igra koja se odvija na ogromnom prostoru, po kojem se krećete pešice ili vozeći neki od 100 različitih tipova vozila. Osim što može da se „šaketa” sa protivnicima, Chase na raspolaganju ima i sijaset gedžeta koji mu daju prednost u odnosu na kriminalce. Tako, na primer, kuku koristi za pentranje po zgradama, skener mu je nezaobilazna alatka kada treba da detektuje skrivene predmete, dok značku i pištaljku vadi iz džepa kada je potrebno da zaustavi saobraćaj i „pozajmi” prevozno sredstvo kako bi jurio kriminalce. Chase može i da se prerušava, što mu je jedna od omiljenih aktivnosti, prioritetna gotovo kao inspektoru Kluzou. Očekivano, nasilje je svedeno na minimum, a i kada ga ima na ekranu, obično su u pitanju komične situacije praćene otpadanjem kockica. Treba podvući i to da je Chase pozitivac „do koske”, čiji je jedini cilj da postane najbolji policajac i stvari obavi po propisu, što je velika razlika u odnosu na GTA. Upravo zbog ove dve stvari, ali i naglašenog humora, igra se preporučuje i mlađim igračima.

Undercover možemo da nazovemo Grand Theft Autom za (naj)mlađe igrače.

Ipak, u Undercoveru nemate potpunu slobodu kao u GTA. To se prvenstveno odnosi na upravljanje, koje se obavlja uz pomoć pokretačkog algoritma. Na primer, ne možete da utičete na položaj kamere (miš se uopšte ne koristi), pa se igra transformiše iz third person perspektive u platformsku i obrnuto. U nekim situacijama to izuzetno smeta, ali se navikavate s obzirom na to da je to jedna od konstanti na koju ne možete ama baš nikako da utičete. Kad smo već kod upravljanja, u pitanju je jedna od najslabijih karika, s obzirom na gomilu tastera koje je potrebno koristiti, koji su pri tome očajno raspoređeni. Ako u celu priču uvedete i drugog igrača, čitavo iskustvo se pretvara u noćnu moru. Vozilima se prilično teško manevriše i spora su, pa ako ste prethodno igrali GTA, stvar će vas naročito nervirati.

Misije su otkačene i toliko smešne da sa nestrpljenjem čekate onu sledeću. Šta reći o poteri za klovnovima pljačkašima banke ili debelim lopovima koji su se uspentrali na zgradu i hoće da ispuste dušu dok im vi dišete za vratom. Chase je okružen gomilom simpatičnih likova, od kojih se najviše ističu pripravnik Frank Honey (smotan je i ne preterano bistar) i Ellie Philips – dama zadužena za gedžete, koja zbog „pokvarenog” akcenta zvuči kao da je došla iz Luizijane. Čak su i manje važni likovi obrađeni detaljno i nasmejavaće vas do suza svojim doskočicama, otkačenim zaključcima i postupcima. LEGO igre su i inače poznate po kvalitetnom humoru, ali su Undercoverom autori prevazišli sva prethodna ostvarenja.

Zadovoljstvo je igrati LEGO City Undercover, a prava je šteta što su se autori tek sad odlučili na izbacivanje remasterizovane verzije.

Što se tiče tehničkih karakteristika, nema potrebe da pričamo previše – to je LEGO! Lego City je ogroman i „nakockan” umešno, a jedino što nam se nije svidelo je što autori nisu učinili puno toga da igru prilagode modernim igračkim platformama. To se u dosta situacija vidi i iz aviona, a najizraženije je na mestima gde se koriste bitmapirana rešenja i teksture van samih kockica. Nedostatak detalja je vidljiv i prikaz čak ume da bude mutan. S druge strane, zvuk je fantastičan! Glumci su maestralno obavili svoj posao i voiceover je jedan od boljih, a tu je i odgovarajuća muzička podloga koja se savršeno uklapa u celinu.

LEGO City Undercover je zadovoljstvo igrati i prava je šteta što su se autori tek sad odlučili na izbacivanje remasterizovane verzije. Način na koji je posao urađen je zapravo i najveća mana, jer zbog nedovoljno posvećene pažnje detaljima, igra pokazuje svoje godine u nekim segmentima. Tu je, naravno, i rogobatan sistem upravljanja, od koga će vam se dići kosa na glavi. Da su ove dve stvari urađene kako valja, Undercover bi bio blizu kategorije 90. Ovako, samo zbog humora i fantastične priče, koju smo namerno opisali samo u osnovnim crtama, uspeva da održi nos iznad površine 80.

Vladimir PISODOROV

 
Thimbleweed Park
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series, Episode 1 – Tangled Up in Blue
Outlast 2
Full Throttle Remastered
Planescape: Torment – Enhanced Edition
The Signal From Tölva
Battle Brothers
Shock Tactics
Afghanistan ’11
The Sexy Brutale
Bayonetta
Snake Pass
Stellaris: Utopia + Leviathans Story Pack
The Great Whale Road
Yooka-Laylee
Vikings: Wolves of Midgard
LEGO City Undercover
Šta mislite o ovom tekstu?
The Franz Kafka Videogame
FlatOut 4: Total Insanity
Paradigm
DESYNC
Dark Souls III: The Ringed City
Beat Cop

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch
Potrebno:
Intel Core i5-760 ili AMD Athlon X4 740, Nvidia GeForce GTX 560 Ti ili AMD Radeon HD 5850, 1 GB VRAM, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i7-950 ili AMD FX-6100, Nvidia GeForce GTX 660 ili AMD Radeon HD 7850, 2 GB VRAM, 4 GB RAM
Veličina:
17,5 GB
Adresa:
goo .gl /aOytme

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2015. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 2.54
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera