TEST JOY<>
052017<><>

Logitech G Pro

Taktički LED

Logitech se očigledno bacio na razvoj periferija za svaku „podgrupu” igrača. Ponudi igračkih tastatura G serije, koja sada sadrži trinaest modela, pridružio se i model sa jednostavnim, ali „teškim” nazivom Pro, očigledno aludirajući na kategoriju potencijalnih korisnika. Slično svom mišjem rođaku sa istim sufiksom, Pro je robusna, kvalitetna i svedena skalamerija, ali napunjena modernim tehnologijama i dizajnirana korišćenjem esencije potreba profesionalnih igrača.

Tastatura je kompaktna, izrađena od kvalitetne i dobro obrađene plastike i svakome ko ne zna o čemu se radi, na prvi pogled deluje kao uobičajena kompaktna tastatura. Malo punija i teža, ali obična. Ovo je još jedan primer less is more filozofije kojom se proizvođači iz višeg segmenta tržišta služe da vam „iscede” još novca, a ponude manje funkcija. Logitech je, sa druge strane, majstor balansiranja mogućnostima i G Pro nudi prilagođavanje osvetljenja sopstvenim potrebama i profile za većinu popularnih igara, a sa druge strane uklanja numerički deo tastature i ne omogućava „makroizaciju” cele tastature. Argument je da igračima, ne samo profesionalcima, uopšte nije potrebna, a da male dimenzije olakšavaju nošenje i ostavljaju više mesta za „veslanje” mišem po velikoj podlozi. Ne dopada nam se što, izgleda, profesionalci i proizvođači ne vole oslonce za šake, pa danas skoro svaka tastatura dolazi bez ovog udobnog dodatka. Odvojiv debeo kabl takođe olakšava transport, ali za razliku od većine sličnih modela, ima nešto bolji konektor koji osigurava da kabl ostane čvrsto prikačen i kada počnete verbalno da iskazujete sreću ili nezadovoljstvo trenutnim razvojem situacije u igri.

Tu su i očekivani Logitechovi Romer-G prekidači sa redundantnim kontaktom i projektovanim životnim vekom od sedamdeset miliona klikova i 26-key rollover, koji omogućava aktivaciju kompleksnih kombinacija tastera, bez bojazni da će doći do zaglupljivanja ili da komanda neće biti registrovana. Sve ovo danas se smatra standardom za igračke tastature. Kao što smo naveli u ranijim opisima Logitech tastatura, prekidači su brzi i precizni, a zvuk i osećaj spadaju u „zlatnu sredinu” sa linearnom aktivacijom, ali i sa dovoljno jasnim klikom.

Mogućnosti podešavanja pozadinskog osvetljenja su ono čime se ovaj model izdvaja. Svaki taster može biti podešen (obojen) u skladu sa vašim preferencama za određenu igru. Taj raspored možete da sačuvate u memoriji za slučaj da pravila turnira ne dozvoljavaju upotrebu softvera. Mnogo zanimljivija je „neprofesionalna” primena pozadinskog osvetljenja koja se tiče profila za određene igre. Igračke periferije odavno imaju mogućnost uvoza predefinisanog rasporeda i funkcija tastera za neku igru. Logitech G Pro sa druge strane omogućava da ulaskom u neku od 300 (za sada) podržanih igara, prilagodi osvetljenje kontrolama. Na primer, po ulasku u igru dočekaće vas logo osvetljen na tastaturi. Kontrole za borbu biće crvene, za kretanje plave, a za interakciju svetloplave boje. Taster za dopunjavanje municije će svetleti kada je na izmaku, onaj vezan za neku magiju ili sposobnost će isključiti osvetljenje po aktivaciji, a zatim početi da dodaje intenzitet osvetljenja kako se ta sposobnost „puni”. Ovo omogućava i igračima koji ne pamte tačno trajanje cooldowna da budu u toku. Koliko su ovi profili potrebni, upotrebljivi i da li vam olakšavaju/poboljšavaju utisak igranja, individualno je, ali je jedan od boljih primera upotrebe RGB osvetljenja.

Koliko je G Pro dizajniran od strane profesionalaca i za njih, ne znamo, pošto nismo profesionalni igrači. Ono što znamo je da je u pitanju odlična igračka tastatura sa korisnim opcijama. Ono što takođe, na žalost, znamo je i da je u pitanju mala tastatura bez numeričkog dela i oslonca za šake, i da je skupa – oko 130 dolara/eura/funti. Cena kod nas još uvek nije poznata, ali treba očekivati desetak procenata višu cenu.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech G Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-KEY-MECH-1

 JA, IGRAČ
Kraj detinjstva

Broj tastera:
87
Ostalo:
podešavanje osvetljenja svakog tastera u 16,8 milona nijansi, velike mogućnosti podešavanja osvetljenja, mogućnost čuvanja podešavanja osvetljenja u memoriji za turnire, profili za igre, snimanje i podešavanje makroa i alternativnih komandi funkcijskim tasterima, odvojiv kabl, podešavanje nagiba i visine tastature u tri položaja, USB veza
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera