INTERNET<>
052017<><>

WWW vodič

Trailers from Hell

Većina ljubitelja filma ceni Džoa Dantea zbog njegovih filmova („Gremlins”, „Innerspace”), ali malo je onih koji znaju da je on pokretačka snaga iza sajta Trailers from Hell, koji postoji već deset godina. Ovo je kolekcija video-klipova u kojima slavni režiseri govore o omiljenim filmovima uz autentične trejlere za te filmove, i onih nastalih tokom dvadesetih godina prošlog veka i onih od pre godinu dana. Uz samog Dantea, tu je više od šezdeset komentatora, kao što su Džon Lendis, Rodžer Korman, Giljermo Del Toro ili Edgar Rajt.

trailersfromhell.com

TMFO

Grupa dizajnera iz Ostina u Teksasu rešila je da naklonost prema svojim omiljenim glumcima i filmovima ispolji sajtom The Many Faces Of. Radi se o seriji infografika koji ističu interesantne detalje o likovima koji su proslavili nekog glumca i filmovima u kojima su se pojavljivali, kao što su slavni negativci Alana Rikmana ili junaci romantičnih komedija iz osamdesetih, Džona Kjuzaka. Infografika nema mnogo, ali je primetna promena stila i noviji postovi. Oni o Sigurni Viver i Bertu Rejnoldsu naročito su impresivni.

themanyfacesof.com/archives/

Stuff & Nonsense

Jedan od najpoznatijih britanskih studija koji se bave dizajnom web prezentacija je firma Stuff & Nonsense. Pošto je njihov posao pravljenje zanimljivih sajtova, onaj kojim predstavljaju sebe mora da bude reprezentativan. Glavna tema ovog sajta je razvoj dizajna na internetu i za internet. To može, na prvi pogled, da deluje malo „suvo”, ali zadatak dobrog dizajnera je da zainteresuje posetioca. Glavni fokus bloga i podkasta koji se se nalaze na ovoj stranici je moderan dizajn na netu i osvrt na istorijat i razvoj dizajna.

stuffandnonsense.co.uk

Backyard Worlds

Da li želite da pomognete u pronalaženju novih planeta radeći nešto što superračunari ne mogu? Ako je odgovor potvrdan, posetite Backyard Worlds, jedan od crowdsourcing projekata u okviru sistema Zooniverse. Ovo funkcioniše tako što posmatrate seriju snimaka fragmenata noćnog neba koje je napravila sonda WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) u potrazi za tragovima devete planete u našem sistemu ili specifičnih objekata, takozvanih „braon patuljaka”, koji se nalaze u prostoru između Sunčevog sistema i Proksime Kentauri.

www.backyardworlds.org

Milanote

Često se dešava da nečije ideje usporava organizacioni deo kreativnog procesa. Ako se ovo dešava vama, verovatno će vam pomoći intuitivni sistem za organizovanje beleški. Nalik na Google Keep, Milanote je virtuelna tabla na koju kačite beleške u vidu teksta, slika ili video-klipova, a zatim ih na proizvoljan način pomerate, organizujete i modifikujete u skladu sa sopstvenim potrebama. Rezultat svog rada možete da eksportujete kao Word dokument, tekstualni fajl, PDF ili HTML. Projekti sa manje od sto beleški su besplatni.

milanote.com

Newsa

Ako tražite novi, moderni agregator vesti koji će vas lako obaveštavati o svemu što vas interesuje, posetite sajt Newsa. Ovo je novi sistem koji sarađuje sa najvećim sajtovima za aktuelne vesti kako bi trenutno ažurirao svoju bazu i korisnicima davao jasne sižee vesti čim se one pojave na netu, kao i linkove ka izvornim sajtovima. Vesti možete da organizujete po regionu, jeziku i deset tematskih celina. U okviru svake teme imate izbor najtraženijih pojmova u poslednja 24 sata, kao i pregled sajtova sa kojih dobijaju vesti za tu temu.

newsa.com

Vimeo 360

Filmovi čija slika pokriva punih 360 stepeni su vrlo interesantni, bilo da ih gledate koristeći neku vrstu VR sistema ili na klasičnom ekranu monitora ili mobilnog telefona uz ručno skrolovanje kroz perspektivu video prikaza. Youtube i Facebook već više meseci imaju specijalne odeljke posvećene takvim, panoramskim video-klipovima, a od nedavno i servis Vimeo ima kanal sa takvim filmovima. U pitanju su mahom projekti mladih autora i studenata filma koji eksperimentišu sa formatom i možete da naiđete na brojne scene od kojih staje dah.

vimeo.com/channels/360vr

Logobook

Istorija različitih kultura naše vrste ispunjena je obiljem simbola koji služe za komunikaciju, računanje ili imaju neko religiozno značenje. Od pedesetih godina prošlog veka razne kompanije koriste kombinaciju istorijskih simbola i potpuno novih kreacija za stvaranje logooa, čiji cilj je da ljudima trenutno probude asocijaciju na ime firme, bez obzira na to koji jezik koriste. Sajt Logobook je online registar patentiranih logooa kompanija u njihovoj najjednostavnijoj, crno-beloj formi, kao i simbola koji su ih inspirisali.

www.logobook.com

What’s On Steam

Ukoliko volite da pretražujete Steam u potrazi za novim igrama, ali vam njihov sistem za otkrivanje naslova iz nekog razloga jednostavno ne leži, na netu postoji alternativa. Sajt What’s On Steam posvećen je jednostavnosti upotrebe. Radi se o automatizovanom sistemu koji neprestano prati nove igre izdate na Steamu i ažurira svoju listu kroz koju možete da skrolujete na dva načina – ili kroz seriju mikrotrejlera od šest sekundi ili kroz seriju stavki koju čini nekoliko slika iz date igre, praćenih cenom i opisom od jedne rečenice.

www.whatsonsteam.com

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Internet provajderi, podaci, reklame i Google
Google i francuski mediji
Tizen OS na IoE ima bezbednosnih problema
Gugl i sloboda govora
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2015. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 2.54
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera