PHONE ZONE<>
052017<><>

Huawei P10 Plus i P10 Lite

Češko i Svrbiša

U prošlom broju testirali smo Huawei P10 za koji smo istakli da je evolutivan korak napred u odnosu na Huawei P9 seriju, a sada ćemo da vidimo šta kažu njegov jači i slabiji bata.

Huawei P10 Plus je vizuelno identičan modelu Huawei P10, izrađuje se u istoj paleti boja, ali mu je hardver napredniji. Veći je, ali tek nešto teži (20 grama), prvenstveno zbog većeg ekrana. Na 5.5 inča razvučena je QHD rezolucija (2560 × 1440), koja formira mrežicu od 540 piksela po inču na istoj IPS-NEO LCD vrsti displeja, koja omogućava dobru čitljivost u svim uslovima. Kirin 960 čipset je ovog puta „uparen” sa do 6 GB RAM u najjačoj verziji, zajedno sa do 128 GB interne memorije. Tu je i microSD proširenje memorije, do 2 TB, ali u tom slučaju gubite Dual SIM opciju.

Telefon je otporan na prskanje vodom, podržava Infra red i shodno tome, ima i dodatnu aplikaciju „Pametni upravljač” za komandovanje gotovo svakim uređajem u kući, koji ima IR način komunikacije. Najveća izmena u odnosu na Huawei P10, makar na papiru, jeste kamera sa Leica potpisom i SUMMILUX f/1.8 optikom. U teoriji, nova optika omogućava više svetla koje dolazi do senzora i samim tim i kvalitetnije fotografije u svim uslovima, uključujući i one nastale noću ili u uslovima slabog osvetljenja. U praksi, kamera je odlična, baš kao i ona na Huawei P10 modelu, a poboljšan kvalitet vidi se na nivou velikog uvećanja i detaljnog poređenja rezultata, što prosečnom korisniku neće biti važno. Primenjen je isti model dual kamera – 20 megapiksela monohromatska + 12 megapiksela kamera u boji. Još jedno poboljšanje vredno pomena u odnosu na Huawei P10 jeste baterija većeg kapaciteta (3750 mAh), koja traje otpilike pola dana duže.

Sve ovo koštaće vas 100 do 150 evra više u odnosu na Huawei P10, ali će učiniti da se osećate komfornijim zbog otpornosti na polivanje i prskanje, a veći ekran, Infra red, više skladišne memorije i više RAM, preporuke su same po sebi. Takođe, u odnosu na konkurenciju, Huawei se izdvaja Leica Dual kamerom, velikim brojem boja kućišta, autonomijom baterije i premijum garancijom koja obuhvata tri godine standardne garancije i po tri meseca garancije na oštećenja ekrana, kao i zamenu uređaja ukoliko otkaže bilo koja komponenta i nije je moguće zameniti.

Prava zvezda ovogodišnje ponude i telefon na koji Huawei svakako veoma računa, jeste Huawei P10 Lite, koji će se najviše i prodavati. Za oko 350 evra, koliko bi telefon trebalo da košta kod nas, dobija se odličan „paket” u srednjoj klasi, koji izgleda i radi kao telefoni više klase. Kućište je besprekorno, izrađeno od stakla s obe strane i metalnog rama zasečenog na obe ivice. Čvrst, premijum osećaj tokom korišćenja sigurno će pomoći korisnicima da se lakše odluče za ovaj model u odnosu na konkurenciju, posebno Samsung Galaxy A seriju, koja ove sezone takođe izgleda vanserijski.

U odnosu na Huawei P9 Lite model, izgled je promenjen utoliko što je novajlija zaobljeniji i tanji, tek nešto lakši, a napredak je osetan i po pitanju hardvera. Unutrašnja memorija je duplirana, pa sad počinje od 32 GB, RAM je 4 GB, a „srce” telefona kuca u novom HiSilicon Kirin 658 ritmu sa unapređenim grafičkim čipom, koji će isterati popularne igre bez previše „štucanja”.

Kamera je drugačije optike, 12 megapiksela, f/2.2, ali postiže bolje rezultate nego što je to bio slučaj na P9 Lite modelu, koji na papiru ima jaču kameru. Fotografije su kvalitetne, verodostojnih boja, korektnog dinamičkog opsega i sa kontrolisanim šumom. Pri krajevima nema agresivnog gubitka detalja, kao što je to čest slučaj u ovoj klasi telefona. U pomoć može da priskoči i dvotonski Dual blic, koji asistira uz autofokus sistem koji je solidno brz. U lošim svetlosnim uslovima kvalitet fotografija „tone”, ali ostaje na pristojnom nivou i uz solidan nivo šuma. Ipak, za seriju kojoj Huawei P10 Lite pripada bilo bi suludo tražiti besprekornu kameru, koja će se ionako koristiti uglavnom za postavljanje fotki na društvene mreže. Spreda je identična selfi kamera kao na P9 Lite, rezolucije osam megapiksela, f/2.0 oznake i sa opcijom Full HD video snimanja.

Huawei je ove sezone lepo zatvorio ponudu u srednjem, višem i premijum segmentu, i to odjednom, što se pokazalo kao odlična praksa s prethodnom serijom. Ipak, ovo je prvi put da su sva tri modela dostupna istovremeno i kod nas i u celom svetu, pa će to verovatno biti dodatni plus za proizvođača, jer su telefoni dostupni bez čekanja.

Huawei P10 Plus je odličan telefon, dobrih mogućnosti, visoke cene, ali dostojan konkurent najviše Samsung ili LG ponude. S druge strane, Huawei P10 Lite je idealan telefon srednje klase, posebno za mlade ljude koji će se osloniti na reputaciju koju uživa P Lite serija. Početna cena možda nije za preporuku, ali u tom cenovnom rangu ovaj model nudi najviše, posebno ako se gledaju dizajn, baterija i količina memorije.

Marko ČAVIĆ

 
Huawei P10 Plus i P10 Lite
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy Tab S3
Lenovo Moto G5 i G5 Plus
MyKi Pet
Focus Timer Reborn
Meteor – App Speed Test
Oversec
GlassWire – Data Usage Privacy
GrammarPal
Relaxing Sounds for Me
Scanner for Me
Libby
WebMD
Mali maturant
Depresija: razgovarajmo
Microstockr Mobile

Huawei P10 Plus
Operativni sistem:
Android Nougat 7.0
Dimenzije:
153 × 74 × 7 mm / 165 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 960 čipset (Octa-core 4 × 2,4 GHz Cortex-A73 CPU + 4 × 1,8 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-G71 MP8), 5.5” IPS-NEO LCD (1440 × 2560, 540 ppi), 6 GB RAM, 128 GB interne memorije, microSD do 2 TB, Bluetooth 4.2 A2DP i LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/dual band HSDPA, LTE, USB Type-C v2.0, IR port, 3,5-mm audio konektor, Dual kamera 20 + 12 MPx f/1.8 (True Tone Led blic, phase + laser autofokus, 4K video), selfi kamera 8 MPx f/1.9 Full HD video, GPS + GLONASS, EMUI 5.1 UI, otporan na prskanje vodom, Li-Ion baterija 3750 mAh + Fast Charge Huawei opcija
Performanse:
AnTuTu 147800, Geekbench 1668 (Single-core), 6075 (Multi-core)

Huawei P10 Lite
Operativni sistem:
Android Nougat 7.0
Dimenzije:
146 × 72 × 7.5 mm / 147 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 658 Octa-core čipset (4 × 2,1 GHz Cortex-A53 CPU + 4 × 1,7 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T830MP2), 5,2” IPS LCD (1080 × 1920, 424 ppi), 4 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 2 TB, Bluetooth 4.2 A2DP i LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/dual band HSDPA, LTE, microUSB v2.0, 3,5-mm audio konektor, Kamera 12 MPx f/2.2 (Dual Tone Led blic, autofokus i fokusiranje na dodir, Full HD video), selfi kamera 8 MPx f/2.0 Full HD video, GPS + GLONASS, Li-Ion baterija 3000 mAh + Fast Charge Huawei opcija
Performanse:
AnTuTu 61428, Geekbench 907 (Single-core), 3340 (Multi-core)
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera