PHONE ZONE<>
052017<><>

Lenovo Moto G5 i G5 Plus

Power play

Dobiti maksimum za uloženi novac je ultimativni cilj svake strateške (automobil) ili taktičke (mobilni telefon) kupovine. Generalno pravilo za oba vida pazara glasi – zvučniji brendovi gotovo bez izuzetka torpeduju tu plemenitu nameru, narušavajući količnik novčane investicije i koristi od nje. Manje zvučni brendovi taj cilj postižu, ali uz kompromis po pitanju „zvučnosti” marke koju ćete da vozite ili nosite u džepu.

Da pojednostavim: ako želite najbolji mogući telefon za 400 evra, to ne može da bude Samsung, LG, Sony ili Apple, već samo neki od kineskih brendova koji, u najboljem slučaju, ne zvuče tako dobro. Niko od nas nije apsolutno imun na percepciju i doživljaj brenda, ali intenzitet privlačenja ili odbojnosti može značajno da varira. Ja, recimo, nikada ne bih vozio nikakvu Dačiju (bez obzira na to što je neki model najbolji u klasi za „te pare”), ali bih bez problema nosio ZTE telefon... Vaš slučaj je možda potpuno suprotan.

Lukavi Kinezi odavno su svesni ovog konundruma, a najlukaviji među njima imaju spremna rešenja. Kada je Lenovo kupio Motorolu, na umu je imao nekoliko scenarija, među kojima značajno mesto zauzima tržišna invazija na jeftini mobilni segment, koja bi bila pošteđena problema kakav imaju Huawei, ZTE, Xiaomi, Meizu, Coolpad i drugi. Svi oni su savršeno sposobni da ponude moćan telefon za 200 evra, ali jedino Lenovo može da takav uređaj prodaje pod legendarnim imenom i logoom Motorole.

Moto G5 i G5 Plus su dva sveža telefona koja slede upravo takav princip. G5 košta svega 200 evra, a nudi više nego solidan hardver, bukvalno isti ili sličan kakav nude Samsungovi srednjaci, koji koštaju duplo više novca. Sagledan sa spoljne strane, telefon odaje utisak premijum uređaja: kombinacija skladno zaobljenih plastičnih leđa i ivica dopunjena je mešavinom metala i plastike, od kojih je sačinjena njegova pozadina, sa (vrlo) vidljivim Motorola logom, smeštenim neposredno ispod kamere. Prednjom stranom dominira petoinčni IPS LCD ekran rezolucije 1080p sa besprekornim uglovima gledanja, presvučen Gorilla Glassom 3. Da, Gorilom! Najbolja marka zaštitnog stakla na telefonu od 200 evra je nešto što konkurencija još nije uspela da ponudi. Make no mistake, ova stavka je EKSTREMNO značajna, usudio bih se da kažem bitnija od svega ostalog. Telefoni bez Gorille pucaju kao dulek ako ih sa metar visine ispustite na parket, što će vam se kad-tad desiti, bez obzira na to koliko ste oprezni. Ako pride imate malu i radoznalu decu, nemojte ni da razmišljate o telefonu bez ovakve zaštite.

Idemo dalje. Sa donje strane ekrana smešten je brz i precizan senzor otiska prsta, što je takođe retkost za ovaj cenovni rang, na gornjoj imamo 3,5 mm audio-konektor, a slotovi za SIM i memorijsku karticu nalaze se ispod leđnog poklopca koji se lako skida, što korisniku omogućava da sam menja bateriju. Od iole egzotičnijih stvari, Moto G5 nema IR blaster i NFC, ali za te pare bilo bi nerealno očekivati ih. Što se tiče creva, ona su bazirana na čipsetu Qualcomm Snapdragon 430, koji je dopunjen sa dva ili tri gigabajta RAM, zavisno od verzije telefona. Ovaj SoC ima sporiji procesor u odnosu na verziju Snapdragona, koja pogoni Moto G4, ali ima nešto bržu grafiku, tako da se u igrama, a pogotovo u normalnom radu, ta razlika uopšte ne primećuje. Kad smo već kod igara, vredelo bi naglasiti da je Moto G5 savršeno sposoban za igranje 99,99% naslova koji se mogu naći na Google Playu. Čak i standardne hi-end trke koje svi koriste za benčmarkovanje (Asphalt 8, Real Racing 3...) rade savršeno glatko u najjačim podešavanjima.

Moto G5 Plus košta 80 evra više, ali donosi nekoliko vidljivih poboljšanja u odnosu na G5. Umesto ekrana dijagonale 5 inča, Plus ima 5,2 inča, uz identičan tip panela, rezoluciju i sve ostale karakteristike. Vizuelno su identični, osim činjenice da je Plus tanji za više od dva milimetra, zbog čega kamera malo štrči sa zadnje ivice (G5 ima savršeno glatka leđa). Pod haubom stvari počinju znatnije da se razlikuju: G5 Plus pokreće Snapdragon 625, moderniji, brži i energetski efikasniji SoC, sa malčice jačom grafikom (Adreno 506 vs Adreno 505 iz G5), koji donosi finu rezervu snage za godine koje dolaze. Sledeća razlika tiče se kamere koja ima veći otvor blende i pravi daleko bolje slike u uslovima slabijeg svetla, bez obzira na to što ima jedan megapiksel manje. Brži procesor i bolja kamera omogućavaju snimanje 4K videa u 30fps, što je značajan iskorak u odnosu na 1080p@30 fps, za koje je sposoban Moto G5. Selfi kamere su identične kod oba modela. Plus model ima nešto jaču bateriju (3000 mAh vs 2800 mAh), što ga uz energetski efikasniji čipset čini mnogo manje zavisnim od punjača. Naposletku, oba uređaja pokreće Android 7.0, koji je minimalno „zagađen” aplikacijama proizvođača, što apsolutno pozdravljamo.

Moto G5 i G5 Plus trenutno su telefoni sa najboljim odnosom mogućnosti/cena/kul faktor brenda za korisnike na budžetu. Pod „budžetom” podrazumevam minimalnu sumu za nabavku telefona, koja ne bi trebalo da ide ispod 200 evra.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Huawei P10 Plus i P10 Lite
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy Tab S3
Lenovo Moto G5 i G5 Plus
Šta mislite o ovom tekstu?
MyKi Pet
Focus Timer Reborn
Meteor – App Speed Test
Oversec
GlassWire – Data Usage Privacy
GrammarPal
Relaxing Sounds for Me
Scanner for Me
Libby
WebMD
Mali maturant
Depresija: razgovarajmo
Microstockr Mobile

Moto G5
Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
144,3 × 73 × 9,5 mm / 145 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 430 čipset (Octa-core 1,4 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 505 GPU), 5” IPS LCD (1080 × 1920 pixels, 441 ppi + Gorilla Glass 3), 2/3 GB RAM, 16/32 GB interne memorije, microSD do 256 GB, v4.2, A2DP, LE, EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot, GSM/HSPA/LTE, A-GPS + GLONASS, microUSB 2.0, 13 Mpx primarna kamera (f/2,0, phase detection autofocus, LED blic, 1080p@30fps video), 5 Mpx selfi kamera (f/2,2), senzor otiska prsta, Li-Ion baterija 2800 mAh
Performanse:
AnTuTu: 44658, Geekbench: 600 (Single-Core), 2451 (Multi-Core)

Moto G5 Plus
Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
150,2 × 74 × 7,7 mm / 155 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 625 čipset (Octa-core 2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 506 GPU), 5,2” IPS LCD (1080 × 1920 pixels, 424 ppi Gorilla Glass 3), 2/4 GB RAM, 32/64 GB interne memorije, microSD do 256 GB, v4.2, A2DP, LE, EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot, GSM/HSPA/LTE, A-GPS + GLONASS, microUSB 2.0, 12 Mpx primarna kamera (f/1,7, phase detection autofocus, dual-LED blic, 2160p@30fps video), 5 Mpx selfi kamera (f/2.2), senzor otiska prsta, Li-Ion baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu: 60480, Geekbench: 905 (Single-Core), 4773 (Multi-Core)
Proizvođač:
Lenovo/Motorola
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera