TEST DRIVE<>
052017<><>

NZXT Manta

Mala i opasna

Na stranu da li se tržište PC računara smanjuje i koliko, onaj deo tržišta koji čine proizvodi namenjeni entuzijastima sasvim dobro stoji i razvija se. Kao kompanija koja se koncentriše upravo na entuzijaste, NZXT ima širok spektar proizvoda. Nedavno smo na testu imali dva udarna modela, a sada nam se ukazala prilika da „prčkamo” po kućištu namenjenom specifičnoj niši, koju su, rekli bismo, proizvođači hardvera sami izmislili. Govorimo o ozbiljnim i jakim mašinama. Ipak, njihova je osnova neka od matičnih ploč(ic)a Mini-ITX formata.

Kao i ostala kućišta NZXT, Manta se jasno izdvaja iz konkurencije i nećete je pomešati sa nekim drugim modelom. Stranice su zaobljene i ispupčene, što kućištu daje „organski” izgled i povećava korisni unutrašnji prostor inače malog kućišta. Iza prednje i gornje strane ima dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha, dok ispupčene bočne strane ostavljaju više mesta za uklanjanje viška kablova i smeštanje komponenata, pre svega onih za hlađenje. Estetika Mante ostavlja utisak univerzalne dopadljivosti, možda nije baš za vas, ali ružna nije sigurno. Opcija finiša ima manje nego na drugim NZXT modelima, pa će potencijalni korisnici biti ograničeni na belo kućište sa crnim detaljima, crno sa crvenim i, naravno, crno sa crnim. Čisto i zaobljeno kućište „kvare” dva USB 3.0 porta i audio-konektori raspoređeni duž prednjeg desnog dela gornje stranice, dok se veliki „Power” taster savršeno uklapa u gornju stranicu sa leve strane (reset je iščezao sa ovog modela).

Kvalitet upotrebljenih materijala je na veoma visokom nivou. Čelična konstrukcija je čvrsta, vrhunski obrađena i finiširana. Plastika je takođe kvalitetna, nije kruta. Završnica je hrapava, što smanjuje mogućnost oštećenja, ali i otežava čišćenje. Iako se radi o kućištu namenjenom Mini-ITX pločama, dimenzije su približne Mini Tower modelima. Ipak treba smestiti sav taj ozbiljan hardver unutra, a u ovom kućištu i te kako ima mesta za njega. Kućište je, naravno, podeljeno u dve celine i napajanje i kablovi su sakriveni da ne bi smetali „slici” koja se vidi kroz providnu bočnu stranicu. Prostor za osnovne komponente potpuno je otvoren. Grafičkim kartama je na raspolaganju 360 milimetara, sa ugrađenim ventilatorima iza prednje maske, dok je za procesorski hladnjak ostavljeno 160 milimetara, što je za ovako malo kućište vredno poštovanja. Naravno, pravljenjem vodenog loopa unutrašnji prostor će se smanjiti, ali kako je dužina karte GTX Titan 267 milimetara, moći će u ovu malu tvrđavu da se smesti i najjača karta bez mnogo problema.

U unutrašnjem prostoru se brižljivim planiranjem i projektovanjem našlo mesta za četiri uređaja za skladištenje podataka. Njih dva (formata 2,5 inča) se postavljaju u fiokice koje se nalaze na nosaču matične ploče i jasno će se videti kroz bočnu stranu. Ne toliko estetski pivlačni „veliki” hard-diskovi montiraju se jedan sa „leđa” pomenutog nosača matične ploče, a drugi u dnu kućišta u prostoru koji deli sa napajanjem. Potonji može da se zameni sa uređajem manjeg formata.

Kućište fabrički dolazi sa tri tiha ventilatora prečnika dvanaest centimetara. Moguća je ugradnja do četiri ventilatora prečnika četrnaest centimetara, dva napred, dva na gornjoj strani, i jednog ventilatora prečnika dvanaest, na zadnjoj strani, pored matične ploče. Manta ima hab za ventilatore, viđen na ranije opisanim modelima, koji ima osam konektora, te na njega možete da povežete i ventilatore na procesorskom hladnjaku i grafičkoj karti. Prostora za vodeno hlađenje, bez obzira na male dimenzije, ima sasvim dovoljno. Dva 280 radijatora mogu da ohlade ozbiljno čudovište, a pored njih ćete imati sasvim dovoljno prostora za ostale komponente vodenog hlađenja. Kao „višnjica na vrhu”, tu je osvetljenje logoa i „čela” kućišta.

NZXT Manta je prelepo i vrhunski dizajnirano kućište, u koje je moguće ugraditi vrhunske komponente, sa sve vizuelnim utiskom i ozbiljnim vodenim hlađenjem. Praktično je idealno za prilike kada se treba pohvaliti i ostaviti utisak, kao što su turniri i prezentacije. Može da zvuči smešno, ali za ovakve prilike i gabariti su prednost, jer je veću količinu „malih” računara lakše transportovati. Naravno, ovakva kombinacija kvaliteta, estetike i niše tržišta u kojoj se nalazi garantuje veću cenu. Ponovo, na inostranom tržištu Manta košta sasvim pristojnih 140 dolara/evra, dok je kod nas situacija lošija i cena se kreće oko dvadeset hiljada dinara.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk
MSI Radeon RX 580 Gaming X 8 GB
NZXT Manta
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Client Edition PM871a 256 GB, CM871a 256 GB, CM871a 256 GB M.2; Adata SP580 240 GB, SU900 256 GB; Plextor PX-256M8PeY, PX-512M8PeGN M.2 2280 NVMe; San Disk Z400s M.2 2280 128 GB, X400 M.2 2280 512 GB, X400 M.2 2280 1 TB
Asus VT168H Touch
Dell Vostro 3568
Logitech Spotlight
iLuv Timeshaker Micro
Adata PV120 / PV150 Power Bank
iLuv Rainbow 7
Razer Nabu
Sony MDR-100AAP h.ear on Headphones
Kingston IronKey D300
TP-Link Archer C5400

Osnovno:
2 (3) × 2,5”, 2 (1) × 3,5”, 2 × USB 3.0, audio konektori
Ventilatori:
3 × 120 mm, mogućnost ugradnje do četiri ventilatora prečnika 140 mm ili pet prečnika 120 mm
Ostalo:
Mini-Itx standard, veliki prozor na bočnoj strani, filter za prašinu iza prednje maske i ispod napajanja, hab za povezivanje do osam ventilatora, osvetljenje sa kontrolom na zadnjoj strani, veliki prostor za manipulaciju komponentama
Proizvođač:
NZXT
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2015. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 2.54
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera